Aranyeső (Laburnum) gondozása, szaporítása

Aranyeső (Laburnum) tavasszal rengeteg lecsüngő és élénk sárga virágfürttel ragyogja be a kertet. A lombhullató cserje virágai az akáchoz hasonlítanak, ezért tévesen szokták sárga akácnak is hívni. Igénytelen növény, gondozása nem szükséges.

Aranyeső (Laburnum) virágok

Aranyeső (Laburnum) származása, jellemzése

Az aranyeső (Laburnum) a pillangósvirágúak (Fabaceae) közé tartozik. Időnként sárga akácnak is hívák, de ez nem akácia, csak annyiban rokonok, hogy mindenketten a pillangósvirágúak közé sorolandók.

Lombhullató egyenes cserje, lecsüngő ágakkal. Májustól júniusig hozza aranyló színű sárga virágait, amelyek az akáchoz hasonlóan fürtökben lógnak alá, jellegzetes illatuk azonban nincs.

3-7 m magasra nő meg, szélessége 2-4 méter.

Aranyesőnek gyakran hívják a szintén tavasszal, élénk sárga virágokkal pompázó aranycserjét.

Aranyeső fajták

A Laburnum családba két fajta, illetve egy belőlük keresztezett hibrid tartozik. A Dél-Európából származó havasi aranyeső (L. alpinum) 3-5 méteres magasságával valamivel kisebb a nálunk honos, 5-7 m magas, közönséges aranyesőnél (L. anagyroides). A havasi aranyeső egyik fajtája a csüngő hajtásokkal rendelkező „Pendulum„. mindkét fajta 20-30 cm hosszú fürtvirágzattal büszkélkedhet.

A hosszúfürtű aranyeső (L. x watereri) jóval burjánzóbb, és akár 50 cm hosszú fürtvirágzatokat hoz. Főként „Vossii” néven forgalmazzák, idővel 4-5 méter magasra nő.

Aranyeső gondozása

Napos vagy félárnyékos helyre ültethető. Jól tűri a városi klímát.

Bármilyen nem túl szélsőséges, akár mésztartalmú földbe is ültethetjük. Ültetéshez a tavasz vagy az ősz ideális.

Gondozni nem szükséges, külön öntözést csak rendkívül száraz nyarkon igényel. Télen ajánlott lerázni róla a súlyos havat, mivel az ágai nagyon könnyen törnek.

Nitrogéntartalmú trágyát semmiképp ne adjunk neki, mert az csökkentheti a virágzást.

Metszése

Rendszeres vágást, metszést nem igényel. Amennyiben szükséges, vágjuk le az elhalt ágakat, a túlságosan közel lévő hajtásokat pedig ritkítsuk ki.

virágzó Aranyeső (Laburnum)

Szaporítása

Ősszel vágott, fás dugványokkal vagy késő őszi vetéssel (hidegben csírázó) szaporíthatjuk. A hosszúfürtű aranyaeső azonban nemesített változat, így szakemberek szaporítják.

Kártevői, betegségei

Betegségeknek és kártevőknek jól ellenáll. Ritkán levéltetvek és lisztharmat megtámadhatja.

Felhasználása

Csak dísznövényként használható. Általában egyesével, magányos növényként ültetjük, például gyepen vagy teraszokon, de kerülhet cserje csoportokba is.

Nem túlságosan közel ültetve jó szomszédja lehet az orgona, a gyönygvirágcserje vagy a rózsalonc, amelyek viárgszínükkel kiemelhetik az aranyeső sárga szépségét.

Figyelem! : Az aranyeső mindeig része mérgező, különösen az augusztustó érő, barna terméshüvelyek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük