Legkedveltebb harangvirág (Campanula) fajták, gondozásuk

A harangvirág (Campanula) fajták igen változatosak színben és habitusban egyaránt. Közös jellemzőjük a szépségükön túl, hogy nem túl igényesek, könnyen tarthatók a kertekben. A legkedveltebb fajták a legtöbb kertészetben megtalálhatók és nem túl drágák. Fotókkal mutatom be a legkedveltebb haragvirág fajtákat és elmondom azt is, hogy lesz sikeres a gondozásuk.

bögrevirág, harangvirág

Harangvirág (Campanula) jellemzése

A harangvirág (Campanula) a fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe, ezen belül a harangvirágfélék (Campanulaceae) családjába tartozó nemzetség.

A harangvirág-fajok, ahogy nevük is sejteti, harangalakú virágokkal rendelkeznek. A nemzetség tudományos neve a Campanula latinul „kis harangot” jelent.

A nemzetségbe tartozó növények leginkább az északi félgömb mérsékelt övében találhatók meg, főleg a Földközi-tenger térsége és a Kaukázus közötti területeken. Sokféle élőhelyen fellelhetők, például: tundrákon, füves pusztákon, erdőben és magas hegyekben is. Egyes fajok, mint például a kánya és a baracklevelű harangvirág Magyarországon is őshonosak.

A harangvirágok nemzetségében egyaránt vannak egyéves, kétéves és évelő növények is. A hegységi fajok általában csak 5 centiméterre nőnek, míg a mezei fajok között akár 2 méter magasra is megnővőket is találunk.

Harangvirág igényei

Mint látszik, a harangvirágok sokféle helyen, eltérő időjárási viszonyokon megélnek, ebből adódóan az egyes fajok igényei és gondozásuk jelentősen eltérhet egymástól. 

Általánosságban elmondható, ahogy a napos, fényárnyékos helyet kedvelik.

Közepesen vízigényes növény, mérsékelten öntözzük. Értékes táptalajba ültetve nem igényel külön tápoldatozást.

Fontos!: Bár időnként szobanövényként árulják a harangvirágokat, valójában nem azok, a lakásban egy darabig senyvednek, majd a tönkre mennek. Kertben a helyük!

Harangvirág fajták és gondozásuk

Visky Kati olvasónk avat be bennünket a harangvirágok gondozásába és bemutatja a magyar kertekben leggyakrabban előforduló fajokat.

“A harangvirágok egyre népszerűbbek a virágkedvelők körében. Ez nem véletlen, hiszen nagyon szépen mutatnak a kis csengő alakú virágjaikkal. Kevésbé igényesek, a betegségekkel szemben ellenállóak. Egyedül a csigákat kell távol tartani tőlük. A virágos kertemben öt fajta harangvirág van, saját tapasztalataimat írom le, hogy minél többen ismerjék meg ezt a virágfajtát, és kedvet kapjanak beszerezni.

Dalmát harangvirág

A Dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana) félgömb alakú párnát képez, talajtakaróként alkalmazhatjuk kőzúzalék helyett, vagy két fajta virág ágyás elválasztásához. Évelő, ha jól érzi magát könnyen szaporodik, tavasztól fagyokig hozza apró lila virágait. A nagyobb bokrokat, ha kusza, szétzilált, tavasszal szét kell osztani, így jobban tud fejlődni és szebb lesz a formája.

dalmát harngvirág

Balkáni harangvirág

A Balkán harangvirág (Campanula poscharskyana) hasonló, ugyanakkor nagyobb, de más formájú levelekkel és virágokkal rendelkezik. Talán még rövidebb idő alatt beborítja a talajt a szétágazó levélzetével.Laza ,nem túl tápdús talajt szeret, így lesz sok virágú és kevesebb levelű bokrunk. Télen is zöld marad a levele.

balkán harangvirág

Kánya harangvirág

A kánya harangvirág (Campanula rapunculoides) évelő, egy száron hozza a lilás harangjait.Gyökere szétágazva terjed a talajban,én cserépbe ültetve földbe süllyesztem, így kordába tudom tartani. Nyár közepétől a fagyokig hozza a virágait, tőről új szarakat fejleszt folyamatosan. Szép színfoltja a kertünknek, ha csoportosan ültetjük. Nyáron a tövét szálas növényi részekkel takarom a nedvesség megtartása érdekében. A levelei a tél folyamán teljesen elszáradnak,de tavasszal tőről kihajt.

kánya harangvirág

Bögrevirág

A bögrevirág (Campanula medium) kétnyári növény, az első évben a magból kikel a növény, de csak leveleket növeszt, télen kissé visszahúzódva áttelel és májusban hozza egy száron a nagyméretű kék, fehér virágait. Az elvirágzott szárat levágva előfordul, hogy fejleszt új szárakat és újra virágzik. Ősszel a töveket ki lehet szedni,többet nem hoz virágot.

bögrevirág, harangvirág

Baracklevelű harangvirág

Az ötödik fajtám fehér virágú, a nevéről megoszlanak a vélemények én baracklevelűnek (Campanula persicifólia) ismertem, de ez nem biztos, hogy jó az elnevezés. Évelő, 30 cm-es száron alulról felfelé haladva bontja a virágait. Minden ősszel a megsűrűsödött állományt szét kell ültetni az ifjítás érdekében, így szebben virágzik. Talajban nem válogat, szereti a napot, tápanyagigényes, téli takarást nem igényel. Mivel több tövet fejleszt, csoportosan egyszerre több száron nyílnak a virágok, igen dekoratív.

harangvirág

A virágaim között ezek a fajták szépen díszítenek, kevés munkával, sok örömhöz juttatnak. Adtam teraszra is, a Wolf Mártának, cserépbe ültetve is gyönyörűen virágzott.

Mindenkinek sikert kívánok, ha ültet harangvirágot!”

Nagyon köszönjük Katinak a hasznos tanácsokat és a fotókat!

Kárpáti harangvirág

Azért ne feledkezzünk meg egy igen kedvelt harangvirág fajtáról, a kárpáti harangvirágról sem.

Harangvirág szaporítása

Szaporítása tavaszi megvetéssel és tőosztással egyaránt történhet.

Harangvirág kártevői

A harangvirágnak egyszerű gondozása mellett hatalmas erénye, hogy kártevők igen ritkán támadják meg. Ritkán előfordul, hogy csigák és meztelencsigák lakmároznak belőle.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük