Legkedveltebb harangvirág (Campanula) fajták, gondozásuk

A harangvirág (Campanula) fajták igen változatosak színben és habitusban egyaránt. Közös jellemzőjük a szépségükön túl, hogy nem túl igényesek, egyszerűen gondozhatók, könnyen tarthatók évekig a kertekben. Tavasszal a legkedveltebb harangvirág fajták a legtöbb kertészetben megtalálhatók és nem túl drágán beszerezhetők. Fotókkal mutatom be a legkedveltebb haragvirág fajtákat és elmondom azt is, hogy lesz sikeres a gondozásuk.

bögrevirág, harangvirág

Harangvirág (Campanula) jellemzése

A harangvirág (Campanula) a fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe, ezen belül a harangvirágfélék (Campanulaceae) családjába tartozó nemzetség.

A harangvirág-fajok, ahogy nevük is sejteti, harangalakú virágokkal rendelkeznek. A nemzetség tudományos neve a Campanula latinul „kis harangot” jelent.

A nemzetségbe tartozó növények leginkább az északi félgömb mérsékelt övében találhatók meg, főleg a Földközi-tenger térsége és a Kaukázus közötti területeken. Sokféle élőhelyen fellelhetők, például: tundrákon, füves pusztákon, erdőben és magas hegyekben is. Egyes fajok, mint például a kánya és a baracklevelű harangvirág Magyarországon is őshonosak.

A harangvirágok nemzetségében egyaránt vannak egyéves, kétéves és évelő növények is. A hegységi fajok általában csak 5 centiméterre nőnek, míg a mezei fajok között akár 2 méter magasra is megnővőket is találunk.

A több mint 300 harangvirág fajat aközül nálunk elsősorban a fehér és a kék virágzatú fajták honosodtak meg.

Harangvirág igényei

Mint látszik, a harangvirágok sokféle helyen, eltérő időjárási viszonyokon megélnek, ebből adódóan az egyes fajok igényei és gondozásuk jelentősen eltérhet egymástól. 

Általánosságban elmondható, ahogy a napos, fényárnyékos helyet kedvelik.

Közepesen vízigényes növény, mérsékelten öntözzük. Értékes táptalajba ültetve nem igényel külön tápoldatozást.

Fontos!: Bár időnként szobanövényként árulják a harangvirágokat, valójában nem azok, a lakásban egy darabig senyvednek, majd a tönkre mennek. Kertben a helyük!

Harangvirág fajták fő csoportjai

Magyarországon kb. 30 fajta harangvirág kapható, de ezek közül sok ritkaságank számít. Eltérő növekedési formájuk miatt – a merevtőé és egyenestől, a bkroson vagy a párnaszerűn keresztül, egészen a kúszó vagy csüngő fajtákig – a harangvirágok a kert bármelyik részén ültethetők.

A széles sprektum magas (80-150 cm), középmagas (40-80 cm) és alacsony, csupán 10-30 cm magas harangviág fajtákra osztható. Sok különféle színű fajta létezik.

Mutatós magas fajta a széleslevelű harangvirág (Campanula latifolia var. macrantha) és a kis virágokkal teli kis virágokkal teli ernyővirágzattal rendelkező nagytermetű harangvirág (C.lactiflora)

A középmagasak közé tartozik a nagy harangvirágaival díszített barackleveű harangvirág (C. persicifolia) és a sűrű virágbokrokkal ékesített csomós haranvirág (C. glomerata).

Közkedvelt az alacsony növésű, párnaszerű kárpáti haranvirá (C. carpatia) és a törpe harangvirág (C. cochleariifolia). Mindkettő valóban harng alakú virágot hoz. 

Szép, csillagalakú virágot hoz a párnaszerű dalmát harangvirág (C. postenschlagiana), illetve a szőnyegszerű, kúszónövényként növő balkáni harngvirág (C. poscharskyana).

Legismertebb harangvirág fajták és gondozásuk

Visky Kati olvasónk avat be bennünket a harangvirágok gondozásába és bemutatja a magyar kertekben leggyakrabban előforduló fajokat.

„A harangvirágok egyre népszerűbbek a virágkedvelők körében. Ez nem véletlen, hiszen nagyon szépen mutatnak a kis csengő alakú virágjaikkal. Kevésbé igényesek, a betegségekkel szemben ellenállóak. Egyedül a csigákat kell távol tartani tőlük. A virágos kertemben öt fajta harangvirág van, saját tapasztalataimat írom le, hogy minél többen ismerjék meg ezt a virágfajtát, és kedvet kapjanak beszerezni.

Dalmát harangvirág

A Dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana) félgömb alakú párnát képez, talajtakaróként alkalmazhatjuk kőzúzalék helyett, vagy két fajta virág ágyás elválasztásához. Évelő, ha jól érzi magát könnyen szaporodik, tavasztól fagyokig hozza apró lila virágait. A nagyobb bokrokat, ha kusza, szétzilált, tavasszal szét kell osztani, így jobban tud fejlődni és szebb lesz a formája.

Dalmát harangvirág (Campanula portenschlagiana) gondozása

Balkáni harangvirág

A Balkán harangvirág (Campanula poscharskyana) hasonló, ugyanakkor nagyobb, de más formájú levelekkel és virágokkal rendelkezik. Talán még rövidebb idő alatt beborítja a talajt a szétágazó levélzetével.Laza ,nem túl tápdús talajt szeret, így lesz sok virágú és kevesebb levelű bokrunk. Télen is zöld marad a levele.

balkán harangvirág

Kánya harangvirág

A kánya harangvirág (Campanula rapunculoides) évelő, egy száron hozza a lilás harangjait. Gyökere szétágazva terjed a talajban,én cserépbe ültetve földbe süllyesztem, így kordába tudom tartani. Nyár közepétől a fagyokig hozza a virágait, tőről új szarakat fejleszt folyamatosan. Szép színfoltja a kertünknek, ha csoportosan ültetjük. Nyáron a tövét szálas növényi részekkel takarom a nedvesség megtartása érdekében. A levelei a tél folyamán teljesen elszáradnak,de tavasszal tőről kihajt.

kánya harangvirág

Bögrevirág

A bögrevirág (Campanula medium) kétnyári növény, az első évben a magból kikel a növény, de csak leveleket növeszt, télen kissé visszahúzódva áttelel és májusban hozza egy száron a nagyméretű kék, fehér virágait. Az elvirágzott szárat levágva előfordul, hogy fejleszt új szárakat és újra virágzik. Ősszel a töveket ki lehet szedni,többet nem hoz virágot.

bögrevirág, harangvirág

Baracklevelű harangvirág

Az ötödik fajtám fehér virágú, a nevéről megoszlanak a vélemények én baracklevelűnek (Campanula persicifólia) ismertem, de ez nem biztos, hogy jó az elnevezés. Évelő, 30 cm-es száron alulról felfelé haladva bontja a virágait. Minden ősszel a megsűrűsödött állományt szét kell ültetni az ifjítás érdekében, így szebben virágzik. Talajban nem válogat, szereti a napot, tápanyagigényes, téli takarást nem igényel. Mivel több tövet fejleszt, csoportosan egyszerre több száron nyílnak a virágok, igen dekoratív.

harangvirág

A virágaim között ezek a fajták szépen díszítenek, kevés munkával, sok örömhöz juttatnak. Adtam teraszra is, a Wolf Mártának, cserépbe ültetve is gyönyörűen virágzott.

Mindenkinek sikert kívánok, ha ültet harangvirágot!”

Nagyon köszönjük Katinak a hasznos tanácsokat és a fotókat!

Kárpáti harangvirág

Azért ne feledkezzünk meg egy igen kedvelt harangvirág fajtáról, a kárpáti harangvirágról sem.

Kárpáti harangvirág (Campanula carpatica) gondozása, jellemzése

 

Csüngő harangvirág (Campanula isophylla)

A szép és dús, egész nyáron át virágzó haranvirág a nevét a formájáról kapta. Bár egyenes törzsűre is szokták nevelni, csüngő formában a legszebb.

csüngő harangvirág fehér színben

Harangvirág szaporítása

Szaporítása tavaszi megvetéssel és tőosztással egyaránt történhet. A harangvirágok tavaszi ültetésnél maradnak meg a legjobban. A mennyiben kimarad a virágzás, akkor se szomorkodjukn, sok fajta csak a második évben kezd virágozni.

Tőosztással tavasszal vagy késő nyáron, a virágzás után érdemes foglalkozni. A növényrészeket azonnal ültessük vissza.

Egyes fajtákat vetéssel is szporíthatunk, a legjobb közvetlenül magérés után a melegágyban vagy az ágyásban.

Harangvirág kártevői

A harangvirágnak egyszerű gondozása mellett hatalmas erénye, hogy kártevők igen ritkán támadják meg. Ritkán előfordul, hogy csigák és meztelencsigák lakmároznak belőle.

A levelek sárgulása és lehullása annak a jele, hogy a növény valamiben hiányt szenved. Vagy kevés fényt kap, vagy nem elegendő számára a tápanyag. Mindkét esetben egyszerűen helyrehozhatjuk a hibát.

Túl meleg helyen a növény hosszú, virág nélküli indákat hoz.

A fekete levelek éjszakai fagyok következtében alakulnak ki.

Levéltetvek és takácsatkák is megjelenhetnek. Házi rovarirtó szerrel törölgessük át. Ha nagyon elszaporodnak, lehetőleg tíz napos időközönként 3 alkalommal permetezzük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük