Korallberkenye levélfoltosodása és kezelése – tanácsok a növénydoktortól

A színes leveleivel díszítő és sövényként is használható korallberkenye leggyakoribb betegsége a levélfoltosodás. Dr. Némethy Zsuzsanna növénydoktor árulja el, mit kell tudni a korallberkenye levélfoltosodása betegségről és hogyan előzhető meg és orvosolható a baj.

Korallberkenye levélfoltosodása

Korallberkenye levélfoltosodása

Nézzük, mit tanácsol Dr. Némethy Zsuzsanna növénydoktor a szép korallberkenyéhez.

„Az utóbbi években terjedőben van egy levélfoltosodást okozó betegsége, melyet az Entomosporium maculatum gomba okozza. Ez a betegség a birsalma és körtefákon is előfordul, és ismert régóta hazánkban.

A levélfoltosság egész évben megjelenhet, terjedhet, ősszel, sőt enyhe téli időszakban is, a leveleken apró majd megnövő vörös foltok jelennek meg, a foltok sűrűsödnek, a foltokban drapp vagy szürkés elhaló kisebb részek fejlődnek, és azokban később sötét színű gombatelepek. Onnan szóródnak ki a gomba spórái és fertőzik tovább a leveleket.

A foltos levelek lehullanak, és azokról a gomba visszafertőzi a bokron maradó még ép leveleket. A megfertőzött bokrokat a betegség legyengíti, a levélfoltosság miatt díszítő értékük csökken.

Ősztől tavaszig enyhe téli időszakban a nedves időjárás kedvez a gomba terjedésének, fertőzésének. A foltos lehullott levelekben telel át a gomba, és onnan kiszabaduló spórák a bokrok alsó leveleit, majd tavasszal az esőcseppek segítségével bokrok zsenge kifakadó hajtásvégi leveleit támadják.

Megfigyelések szerint a kedvezőtlen körülmények között, kitett helyen élő növényeket támadja meg, segíti fellépését a túlzott erős visszametszés is. A sűrű, levegőtlen sövényeknél fellépése valószínű. Tavasztól őszig is a csapadékos, párás időszakokban számíthatunk megjelenésére.

Így védekezhetünk a korallberkenye levélfoltosodása ellen

Vásárláskor érdemes alaposan megvizsgálni a növényeket, foltos (már fertőzött) levelűeket ne válasszunk ki!

A korallberkenye bokrok elhelyezésénél biztosítsuk annak légátjárhatóságát, későbbiekben egyenletes vízellátását (öntözését).

Az esti, éjszakai és a lombot benedvesítő öntözést kerülni kell, helyette a reggeli órákban végzett és talajfelszíni öntözés ajánlott.

A fertőzött, lehullott leveleket a bokor aljából folyamatosan össze kell gyűjteni.

Védekezést segíti a hajtásvégi fertőzött részek lemetszése.

Gombaölőszeres kezelés a foltosodás megjelenésének kezdetén ajánlott a következő hatóanyagú III. forgalmi kategóriás szerek valamelyikével: azoxistrobin, mankoceb, propikonazol, penkonazol, réz.

Teljesség igénye nélkül a hatásos szabadforgalmú, kis kiszerelésben is kapható gombaölő szerek: Amistar, Bumper, Dithane, Miltox speciál, Nordox, Ridomil Gold, Topas.

Permetezés ismétlése is indokolt lehet. A levelek viaszos felülete miatt tapadást fokozó szer hozzáadása indokolt.”

Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük