Mikulásvirág gondozása, újravirágoztatása

A december egyik slágernövénye a nevében is telet és boldogságot idéző mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima). Piros és zöld leveleivel, csillag alakú, apró virágaival nagyon is illik a karácsonyi ünnepkörbe, nem véletlen a karácsonyi csillag elnevezés sem. A zöld a reményt és a hűséget, a piros Krisztus vérét szimbolizálja, ezért is ez a két szín a karácsonyi dekorációk meghatározója. A mikulásvirág gondozása nem túl bonyolult, néhány egyszerű szabályt követve pedig évekig megtarthatjuk és évről évre örvendhetünk a szép virágainak.

mikulásvirág

Mikulásvirág származása

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a kutyatejfélékhez tartozik, Közép-Amerikából, Mexikóból származik, akár 3-4 méter magasra is megnő. Az indián tisztaság jelképeként ismert virágot a közép-mexikói aztékok termesztették.

Európába kb. 100 éve került be, dísznövényként. Az 1960-as évek elején még magas növésű cserjeként volt ismert, amelyet nehéz volt lakásban tartani. A ma kapható nemesített fajták kisebb méretűek, bokrosabb növésűek, így dekoratívabbak és ellenállóbbak.

Mikulásvirág jellemzése

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható,  tejszerű nedve enyhén mérgező, allergiát okozhat. Átültetésnél, a tavaszi visszavágásánál erre oda kell figyelni. Ha a fehér tejnedv mégis rácseppen kezünkre, azonnal mossuk le.

Magasság: 10 – 60 cm

Cserépben nevelhető-e: igen, télen szobanövényként tartjuk, nyáron a szabadban, árnyákos helyen jól érzi magát

Virágzási idő: novembertől februárig

Virágok: szépségét színes fellevelei adják, fehér vagy sárga apró virágai jelentéktelenek. Fellevelük színe alapján legnépszerűbb a piros színű változata, de ma már számtalan színben és formában kapható: fehér, sárga, krémszínű, világos és sötét rózsaszín, bordó, cirmos-színű és dupla levelű.

Habitus: kompakt, bokros

elvirágzott mikulásvirág

Mikulásvirág igényei és gondozása

Hely

A mikulásvirág nem szereti a huzatot, a hőingadozást és a túl meleget, 20 fok feletti hőmérsékleten a levelei gyorsan száradnak és lepotyognak. Radiátortól távol, ablakban, előtérben, folyosón vagy a lakás egy kevésbé fűtött helyiségében, 15-18 fokon érzi jól magát. Fényigényes, sötét vagy félárnyékos helyen hamar elpusztul.

Öntözés

Szereti a vizet, ugyanakkor nem viseli el a túlöntözést. Legjobb, ha a földjét nem hagyjuk kiszáradni, mindig nedvesen tartjuk, de ne álljon alatta víz. A hőmérséklet függvényében változik a vízigénye, melegebb lakásban gyakoribb öntözést igényel. Két-három naponta célszerű ellenőrizni a földjét és ha már kezd kiszáradni, akkor felszívatásos módszerrel vízhez juttatni.

A mészmentes, lágy vizet szereti, időnként tegyünk pár csepp tápoldatot vagy ecetet a langyos vízbe.  Két öntözés között érdemes két számmal nagyobb kaspóban tartani, hogy a gyökerek kellőképpen lélegezni tudjanak. Az orchideához hasonlóan szereti a párás környezetet, így meghálálja az agyaggranulátumot, a kavicságyat vagy a kézi párásítást.

egészséges mikulásvirág

Újravirágoztatás

Természetes folyamat, hogy a mikulásvirág elvirágzás után, január végén, február elején az összes levelét lehullajtja. Ilyenkor egy kis pihenésre van szüksége. Vágjuk vissza a felére (kesztyűben, mert tejnedve allergizáló) és tápoldatozást teljesen hagyjuk el. A víz mennyiségét is fokozatosan csökkentsük májusig.

A fagyveszély elmúltával ültessük ki fák, vagy bokrok alá, a kert egy árnyékos szegletébe és kezdjük el újra az öntözést és a tápoldatozást. Az első hajtásokat vágjuk vissza, hogy erősödjön.  Gondos ápolás mellett nyár végére méregzöld levelű formás növényt kapunk.

Szeptemberben ültessük át cserépbe és vigyük be a lakásba. Öntözzük és tápoldatozzuk. Rövid nappalos növény, azaz  az újravirágzáshoz 14-15 óra sötétség kell. Érdemes délután háromtól másnap reggelig kartonpapírral letakarni vagy akár egy szekrény aljába is betehetjük éjszakára. Novemberben számíthatunk az első bimbók megjelenésére és fellevelek beszíneződésére.

A hiedelemmel ellentétben a mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) nem egyszezonos növény, némi praktikával újravirágoztatható. Elárulom, mit tegyél, hogy az elvirágzott mikulásvirág újra erőre kapjon és karácsonykor ismét a szoba éke legyen.

Ültetés

Tápanyagdús földbe ültessük.

Teleltetés

Télen szobanövényként tartjuk, a lakás egy hűvösebb részében.

Mikulásvirág szaporítása

A nagyra nőtt hajtások vízben gyökereztetésével tavasszal vagy nyáron próbálkozhatunk. A hajtásokat levágás után először tegyük meleg víz alá, ez elősegíti a gyökereztetést és elállítja a tejnedv folyását.

Világos, 20-25°C-os helyen tartva 4-5 hét alatt gyökerezik meg, érdemes 2-3 hajtást ültetni egy cserépbe.

Dugványozással is próbálkozhatunk, bár ez sokkal hosszadalmasabb és nehézkesebb, mint a vízben való gyökereztetés. Ilyenkor pár órán át hagyjuk megszáradni a vágás helyét, csak azután tegyük földbe.

Magvetéssel való szaporítása szinte lehetetlen.

Mikulásvirág felhasználása

Csak dísznövényként használhatjuk. Levágott virágai nagyon jól mutatnak a téli dekorációkban.

Bár a mikulásvirágok a karácsonyi időszak visszatérő elemei, sokan gondolhatják azt, hogy egyedül szobanövényként tölthetnek be izgalmas funkciót otthonainkban. Pedig ezek a csillag alakú virágok váratlan és kreatív dekorációként az ünnepi készülődés minden lépésének fontos szereplői lehetnek. A Stars for Europe szakértői most bebizonyítják, milyen sokoldalú növények is valójában a mikulásvirágok és megmutatják, megannyi különleges módon használhatjuk fel őket karácsonykor és akár azon is túl. Nézd meg, milyen csodálatos lehet a karácsonyi dekoráció mikulásvirággal!

További olvasnivalók a mikulásvirágról

Dús leveleivel és intenzív színeivel, a mikulásvirág bármelyik szobában hangulatos látványt nyújt a karácsonyi időszakban. Ám ez a csillag alakú szépség szobanövényként az ünnepeken túl is kiválóan megállja a helyét, és megfelelő gondozással nemcsak télen, de akár tavasszal is megtarthatja színpompás külsejét. A Stars for Europe szakértői most elárulják, hogyan lehet felismerni a friss és egészséges mikulásvirágot az üzletben, és mit kell tenni annak érdekében, hogy a választott növény otthonunkban is megőrizze legjobb formáját. Így történik a mikulásvirág gondozása mesterfokon!

A téli hónapok végtelen kreativitásnak engednek utat, melynek különleges eleme lehet a mikulásvirág. Ezt igazolva, a Stars for Europe szakértői összegyűjtöttek néhány hasznos gondozási tippet, hogy az egész szezon alatt teljes pompájukban ragyogjanak virágaink. Olvass tovább és tudd meg, mi az egészséges mikulásvirág titka!

Akinek sikerült a tavalyi mikulásvirágot életben tartania, annak már csupán egy kérdése és megoldandó feladata maradt: hogy lesz újra színes a mikulásvirág. Már is mondom a megoldást!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük