Így lesz szép a petúnia – olvasói tanácsok

A petúnia igen kedvelt  balkonnövény. A lecsüngő, minden színben elérhető virág kitűnően mutat függőkosárban vagy magasra szerelt balkonládában. Élénk és finom árnyalatúak mellett többszínű fajtákat is találunk. Kis vagy nagy harangalakú virágai általában egyszerűek, de vannak telt fajtái is. Olvasónk mesélt arról, nála hogy lesz szép egész szezonban a petúnia.

így lesz szép a petúnia

Így lesz szép a petúnia

A Dél-Amerikából származó, a burgonyafélék családjába tartozó petúnia a napos és félárnyékos balkonok színpalettáját bővítheti. Nagy, közepes vagy kis virágú futópetúnia fajták közül válogathatunk. A kerti petúniák nagyobb ellenálló képességük és finom illatuk miatt népszerűek.

Vízigénye nagy, de ne álljon alatta víz. Lehetőleg lágy vizet adjunk neki, amibe hetente tápoldatot keverünk. Meszes öntöző víz, vagy vashiány esetén – amit a fiatal levelek sárgulása jelez – speciális tápoldatra van szüksége. Az elnyílt virágokat és a megnyúlt hajtásokat rendszeresen távolítsuk el.

Egyes fajták, mint pl. a Surfinia átteleltethetők. Az augusztusban hagyjuk abba a tápoldatozást, a fagyok előtt vágjuk vissza 20 cm-re és 5-10 fokos, világos helyen teleltessük.

Az átteleltetett példányokról február-márciusban dugványoztathatunk. Magvetésre csak a kerti petúnia ajánlott, a futó hibridek nem igazán alkalmasak erre.

Nagyon jól mutat más balkonnövényekkel összeültetve, mint pl. muskátli, cserjés margitvirág, büdöske, farkasfog, kakassarkantyú vagy cseppecskevirág.

Nézzük, mit mond Viczai Károlyné a petúnia ápolásáról és a lelkünk és virágaink kapcsolatáról.

Mi a nyitja, hogy szép legyen a petúnia?

„Fontos a napi kétszeri öntözés és az elnyílt virágok leszedése naponta, legalább egyszer. Régebben az egyik csoporttársunk már írta, hogy szép formás legyen – a megnyúlt részeket formára kell vagdosni – így lesz szép gömbölyű.

Hogy sokáig élvezzük a szépségét, fontos lehet az, hogy mekkora, amikor hozzánk kerül. Ha olyan szép nagy, mint az enyém a képen, akkor nem igazán tart ki őszig.

Ha kicsi palántaként kezdjük el a gondozását – valószínű tovább gyönyörködhetünk benne. Ezt most fogom én is kipróbálni. Eddig azért vettem nagyobbakat, mert három évben versenyen indultam a kerületben és június végén jöttek megnézni. / Csak megsúgom, mind háromszor nyertem a kategóriámban. No nem dicsekvésből mondtam./

A versenyen való indulás sok mindent pótolt nekem azokban az években, mikor indultam. És az is, hogy olyanra valósítottam meg – amilyen képeket láttatok már a balkonomról.

Valamit elvett tőlem a sors és valamit adott. Ez mindkettő a lelkemben harcolt. És az az igazság a gyönyörű virágjaim segítettek, hogy azt a nehézségekkel teli hét évet – amit sors rám mért – ne kegyetlenségnek, hanem ajándéknak éljem meg.

No nem untatlak benneteket, csak azt akartam evvel mondani, hogy a virágok azt tükrözik, ami a lelkünkben van. Ha szeretet, akkor ők is szeretve vannak és szépségükkel ajándékoznak meg. Ha szomorúak vagyunk a virágjaink is elszomorodnak.”

Ettől jobb végszó nem is lehetne!

Köszönöm Viczai Károlynénak a képeket és a csodálatos gondolatokat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük