Hibiszkusz (kínai mályvacserje) gondozása

A kínai hibiszkusz, latinul Hibiscus rosa-sinensis vagy más néven kínai mályvacserje igen kedvelt szobanövény. Csodálatos, hatalmas tölcsér alakú egyszerű vagy teltvirágú virágai fajtától függően pirosak, lazacszínűek, sárgák, fehérek, narancs- vagy rózsaszínűek, sőt tarkák is lehetnek. Ha megtanuljuk a hidegérzékeny szépség gondozását, sok örömünket leljük benne. Nézzük, milyen egyszerű a fává vagy bokorrá nevelt hibiszkusz gondozása!

hibiszkusz - kínai mályvacserje

Kínai hibiszkusz származása

A kínai hibiszkusz vagy mályvacserje (Hibiscus) a mályvavirágúak (Malvales) közé tartozó mályvafélék (Malvaceae) egyik legváltozatosabb nemzetsége mintegy 200-300 fajjal. A fajok többsége a trópusokon, szubtrópusokon és a meleg mérsékelt éghajlatú területeken él. Akadnak közöttük egyévesek és évelők, fás- és lágyszárúak, lombhullatók és örökzöldek is.

Jean Robin hozta Európába, ő ültette el először a párizsi királyi füvészkertben.

A fajok többsége fényigényes. A legtöbb dísznövénynek termesztett faj nem viseli el a fagyokat, ezért Magyarországon csak dézsában tartható. A legismertebb kivétel a kerti mályvacserje, más néven törökrózsa (H. syriacus).

Hibiszkusz jellemzése

Ismertetőjegyei: örökzöld cserje, bokros növekedésű növény. levele nagy, többnyire karéjos, virága magányosan vagy csoportosan áll, termése ötrekeszű tok.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: általában 20-40 cm-es növényként árulják, de a kifejlett növény magassága virággal akár 1-2 méter is lehet

Habitus: bokros, terebélyes, fényes sötétzöld levelekkel, törzses fácskává is nevelhető

Cserépben nevelhető-e: igen, elsősorban cserépben tartjuk, földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Szimbolikája: a finom szépség, nőiesség és szépség jelképe

Kínai mályvacserje virágzása

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, sárga vagy narancsszínűek, teltek vagy egyszerűek, nagy, tölcséralakú virágaiból hosszú ivaroszlopok nyúlnak ki. A virágok a levélhónaljakból erednek és általában három nap múlva hervadnak el.Illatuk jellegtelen.

Virágzási idő: márciustól októberig.

Hibiszkusz igényei, gondozása

Fény és hőmréséklet

Világos, tágas és egyenlő hőmérsékletű és páratartamű helyet igényel. Nyáron kitehetjük a szabadba, világos, széltől és esőtől védett helyre. Nem kedveli a tűző déli napsütést, a helyváltoztatásra gyakran bimbóledobással reagál.

Egész évben elviseli az átlagos szobahőmérsékletet, ezért könnyen nevelhetik azok is, akik nem rendelkeznek az átteleltetéshez ideális télikerttel.

Öntözés és trágyázás

Rendszeresen és bőségesen öntözzük, ne hagyjuk, hogy a gyökérlabda kiszáradjon. Soha ne álljon alatta a víz, mert a pangó vizet nem viseli el. Időnként zuhany alatt tusoljuk le.

Augusztusig hetente végezzünk tápanyag-utánpótlást.

Hibiszkusz gondozásban nagy gyakorlatot szerzett olvasónk tanácsai segíthetnek abban, hogy nálad is csodaszép, virágoktól roskadozó hibiszkusz virítson a teraszon vagy az erkélyen.

Így lesz csodaszép a hibiszkusz – olvasói tanácsok

Föld és ültetés

Tavasszal ültessük át. Ne használjunk túl nagy cserepet és túlságosan magas tőzegtartalmú földkeveréket. Legjobb az erősen agyagos, általános virágföld. Gondoskodjunk a megfelelő vízelvezető rétegről.

Hibiszkusz teleltetése

Világos helyen, 10-16 °C-on, mérsékelt öntözéssel teleltessük. A fagyok elmúltával, állandó 10 °C fok feletti hőmérsékletnél vigyük ki a szabadba. Ősszel jóval a fagyok előtt vigyük fagy és szélmentes helyre. Ha a hőmérséklet 10 °C alá csökken, akkor már nem tanácsos kint tartani, mert könnyen megfázhat.

Ha meleg és világos helyen tartjuk, akkor télen is gyakoribb öntözést és tápanyag-utánpótlást igényel. Ha fényszegényebb és hűvösebb helyen tartjuk kevesebb öntözéssal és tépoldatozás nélkül, akkor több erőt tud gyűjteni a tavaszi virágzáshoz.

Hibiszkusz egy éve

December-január

Ezekre a hónapokra esik a növény nyugalmi időszaka. Ha csak a meleg lakásban tudjuk átteleltetni, igyekezzünk a lehető leghűvösebb helyre állítani. Mérsékelten öntözzük, de földlabdáját ne hagyjuk kiszáradni.

Február

Véget ér a téli nyugalmi időszak. Ültessük át a növényt friss, agyagos földbe. Öntözzük egyre gyakrabban, de egyelőre még hagyjuk hűvös helyen.

Március-április

Szoktassuk fokozatosan a szobai hőmérséklethez, öntözzük rendszeresen. Áprilistól tíz naponta tegyünk az öntözővízbe tápoldatot is. Rövid száraz időszakkal a növényt virágzásra késztethetjük.

Május-október

Egész nyáron folymatosan öntözzük és gondoskodjunk a rendszeres tápanyag-utánpótlásról. Biztosítsunk számára egyenletes meleget.

November

Ha szeretnénk, hogy a következő évben is szépen virágozzon, állítsuk hűvösebb helyre, öntözzük mérsékeltebben és na adjunk neki tápoldatot. meleg szobában gyakrabban öntözzük.

Hibiszkusz metszése

Az elnyílt virágokat azonnal távolítsuk el. A metszést meghálálja, szép formát adhatunk neki vele. Tavaszi visszavágással alacsonyabb, bokrosabb növényeket nevelhetünk. A hosszú, elkopaszodott hajtásokat alaposan vágjuk vissza. Az idősebb növényeket tavasszal a felére metsszük vissza. Akár törzses fává is nevelhető.

Ha azt szeretnénk, hogy a hibiszkusz alakja fára hasonlítson, akkor a legalsó hajtásokat folyamatosan vágjuk vissza, amíg a korona kialakul.

Hibiszkusz szaporítása

10-15 cm-es, félérett dugványokról májusban szaporítható. Kettesével-hármasával dugjuk őket homokos tőzeggel töltött cserepekbe, majd húzzunk ezekre szellőző nyílásokkal ellátott fóliát.

Ha a levegő és talaj hőmérsékletét 22-25 °C-on tudjuk tartani, a dugványok 3-4 hét alatt meggyökeresednek.  Ekkor ültessük őket egyesével cserepekbe. A bokrosodás érdekében a fiatal növényeket csípjük vissza. Ha már elég nagy, kétszer-háromszor alaposan vágjuk vissza.

hibiszkusz

Kínai mályvacserje kártevői, betegségei

A levél- és pajzstetvek szeretik ellepni, ezért hetente ellenőrizzük, és azonnal avatkozzunk be, ha szükséges. A levéltetvek a hajtáscsúcsokat és a bimbókat gyakran megtámadják. először többnyire az összetöpörödött levelek és az elkorcsosodott hajtások válnak feltűnővé. Zuhany alatt, langyos vízzel öblítsük le, így mérsékelhetjük a fertőzést. Házi szereket is bevethetünk.

A takácsatkák a levelek fonákján jelennek meg, ha a növnyt túl száraz helyen tartjuk. A levelek foltosak lesznek és elhervadnak. A növény gyakori tusolásával megelőzhetjük a kártevők terjedését.

A levelek sárgulása a szárazság és a gyökérzet megbetegedésének kövekezménye, ami tápanyag túladagolás következtében is felléphet.

A bimbók hullását huzat és hirtelen bekövetkező hőmérsékletváltozás okozhatja.

A megvastagodott, rendellenes erezetű levelek túl alacsony hőmérsékletre utalnak.

Hibiszkusz felhasználása

A hibiszkuszt többnyire csak dísznövényként használjuk. Önmagában is jól mutat akár bokorrá, akár fává neveltük. Egyéb mediterrán növényekkel együtt nagyon jó hangulatot ad.

Aromás illóolaj-tartalma miatt több, gyakori fajának virágját gyümölcsteákba bekeverik. Különösen Egyiptomban népszerű a hibiszkusz tea.

Több faja ismert gyógynövény, virága például köptető, köhögéscsillapító hatású. A torokgyulladást is gyakran csillapítják vele.

Fájából Kelet-Ázsiában díszeket faragnak.

Hibiszkus vásárlása

Hibiszkuszt januásról őszig árulják az üzeletek, 20-40 cm-es változatban, változatos színekben. Bimbős, élénkzöld levelű, erőteljes hajtásokkal rendelkező növényt válasszunk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük