Legyen virágpompa télen is – télen virágzó szobanövények

Egy sor olyan szobanövényt ismerünk, amelyik akkor kel életre, amikor a többi téli nyugalmi időszakát éli. A télen virágzó szobanövények a hideg időszakban is megkövetelik a babusgatást, csak megfelelő gondozás mellett tartják meg bimbóikat és borulnak virágba. Összegyűjtöttem a legismertebb télen virágzó növényeket és gondozási tanácsaimmal segítem, hogy színes virágaikkal megtörjék a téli szürkeséget.

Karácsonyi dekorációk sztárnövényei - mikulásvirág

Télen virágzó szobanövények

A télen virágzó növények közé tartoznak az „igazi” karácsonyi virágok,

betlehem csillaga

További télen virágzó szobanövények

A téli virágvásárlás ügyeljünk arra, hogy jól becsomagolva vigyük haza a virágot, mert hazafelé megfagyhat. A jó csomagolás már egy enyhének tűnő novemberi napon is fontos. Először csomagoltassuk be a növényt selyempapírba, majd tekerjük újságpapírba.

Japán kamélia (Camellia japonica)

Télen virágzó szobanövények gondozása a lakásban

Azoknak a szobanövényeknek, amelyek főidénye a tél, és a téli hónapokban növekednek és virágoznak több gondoskodásra van szükségük, mint a pihenő társaiknak. Víz- és tápanyag szükségletük is nagyobb.

Ne tegyük rögtön a meleg szobába

A télen kapható növények párás melegházi klímában nevelkedtek, ehhez szoktak hozzá. Ha egy ilyen növényt azonnal a fűtött szobába viszünk, szenved, még ha a százaz levegő általában nem is okoz túl nagy gondot számára.

Ha van rá lehetőségünk egy átmeneti, hűvösebb helyre tegyük, mivel ott a levegő nem olyan száraz. Így a növény fokozatosan hozzászokhat az új környezethez.

Több télen virágzó növénynek például a kaméliána vagy a mikulsvirágnak a későbbiekben sem tesz jót a fütőtt helyeiség levegője. Gondozásukat az is nehezíti, ha a párásításhoz vízzel permetezzük őket, ezt a virágok szenvedik meg, foltosak és csúnyák lesznek. tegyük inkább a cserepet kavicsokkal és vízzel teli tálba, úgy, hogy a cserép a kavicson és ne a vízben álljon.

Óvjuk a szobanövényeket a huzattól és hidegtől

Még a jól fűtött lakásban is megfagyhatnak a növények, amikor kint olyan hideg van, hogy reggelenként jégvirágokban gyönyörködhetünk. Ha a növények olyan közel vannak az ablakhoz, hogy ahjtásaik elérik a jéghideg üvegtáblát, hidegsokkot kaphatnak, amiből már nem épülnek fel.

Általánosságban igaz, hogy a télen virágzó növények többsége annál tovább virágzik és marad életben, minél hűvösebb helyre tesszük. A ciklámen, az azálea és a klívia számára 15 oC az ideális hőmérséklet. ez azonban számunkra túl hideg. Megoldás lehet, ha legalább éjszakára alacsonyabbra vesszük a fűtést. Ezzel növényeinknek rövid pihenőt biztosítunk, hogy új erőt gyűjthessenek a következő meleg napra. Nem mellesleg mi magunk pedig takarékoskodunk egy kicsit az energiával.

Ügyeljünk arra, ahogy szellőztetésnél ne érje direktben a kinti hideg a növényeinket, a huzat megfázáshoz és a bimbók, virágok valamint a levelek lehullásához vezethet.

Fényt, fényt, fényt! – követelik a télen virágzó szobanövények

Nem vélatlenül hívjuk a telet sötét évszaknak. Az ősz beálltával a szobába jóval kevesebb fény jut. A télen virágzó növényeknek a legtöbb lakás ősztől már túl sötét. Bár milyen szépen is mutatna, ne tegyük a virágokkal teli virágot az asztal közepére. Télen ezeknek az ablakban a helyük.

Ha nem fér el az összes növény az ablakban, vagy némelyiket mindenképp sötét helyre kívánjuk rakni, akkor szerezzünkbe speciális növénylámpákat, amelyek kiegészítik, sőt helyettesítik a nappali fényt.

Ne mozgassuk a szobanövényeket

A növények gyakran épp olyan makacsul ragszkodnak a megszokott környezetükhöz, mint mi emberek. Különösen érzékenyen érinti őket a fényviszonyok megváltozása. Különösen a karácsonyi kaktusz, a klívia és a kamélia háklis erre. Bimbózáskor rosszul viselik, ha megváltozik a esésszöge, azonnal ledobják bimbóikat.

Ezeknél a növényeknél segít, ha „fényjelölést” teszünk a cserépre, egy matricával vagy egy odafestett jellel. A jel segít ugyanoda visszatenni a növényt, ha takarításkor vagy valamilyen más ok miatt ideiglenesen el kell tenni a helyéről. Legjobb persze, ha a cserpet egyáltalán nem mozgatjuk.

Öntözés, tápoldatozás

Az öntözésnél legyünk óvatosak. Semmiképp ne öntözzük a növényeket jéghideg vízzel, mert az a növény pusztulásához vezet. Legjobb, ha előző este megtöltjük a locsolókannát. Így nemcsak a víz hőmérséklete lesz megfelelő, de a klór is leszáll a kanna aljára és a mész is leüllepszik.

Ügyeljünk arra, hogy a növény ne álljon vízben. Az öntözés után félórával ellenőrizzük újra a növényeinket, és a cserépalátétből öntsük ki a felesleges vizet. Néha egy-egy adag folyékony trágyát is adjunk az öntözővízhez.

Télen pihenő szobanövények

Természtesen pont az ellenkezőjét kell tenni a télen pihenő idejüket töltő szobanövényekkel.

A hűvös, fagyos idő beköszöntével a kertben, erkélyen nyaraltatott szobanövények kinti ideje lejár. A növények a szabadban szépen fejlődtek, virágot hoztak, megerősödtek, télen pedig egy kis nyugalomra, pihenőre vágynak. Először is meg kell szokniuk a környezetváltozást, alkalmazkodniuk kell az új helyhez, az új körülményekhez. Segítek, hogy a szobanövények télen minél jobban viseljék a nyugalmi állapotot és felkészüljenek a tavaszi megújulásra.

A szobanövények téli ápolása épp úgy függ a növény fajtájától, mint az év többi szakában. Ahogy a többi növény is, a szobanövények is lelassulnak, pihennek egy kicsit a hideg hónapokban. Hiba lenne ugyanúgy gondozni azokat, mint a nyári napokban.

A színes levelű szobanövények egyre nagyobb divatjukat élik. Van is miből válogatni: sárga, piros, lila, rózsaszín vagy bordó színnel díszített levél egyáránt előfordulhat. A tarka színek és ezek árnyalatainak váltakozása valamint a foltos, pöttyös, csíkos, erezett mintázatok igazán izgalmas, játékos kinézetet kölcsönöznek a növénynek. Leginkább a több színben pompázó levelű fajták kedveltek. A tarka levelű virágok egyszerűen gondozhatók, különösen a téli szürke hónapokra érdemes beszerezni néhányat, hisz bármelyik virággal felvehetik a versenyt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük