A legszebb színes levelű szobanövények

A színes levelű szobanövények egyre nagyobb divatjukat élik. Van is miből válogatni: sárga, piros, lila, rózsaszín vagy bordó színnel díszített levél egyáránt előfordulhat. A tarka színek és ezek árnyalatainak váltakozása valamint a foltos, pöttyös, csíkos, erezett mintázatok igazán izgalmas, játékos kinézetet kölcsönöznek a növénynek. Leginkább a több színben pompázó levelű fajták kedveltek. A tarka levelű virágok egyszerűen gondozhatók, különösen a téli szürke hónapokra érdemes beszerezni néhányat, hisz bármelyik virággal felvehetik a versenyt.

színes levelű szobanövények

Levelükkel díszítő szobanövények

A különös levélmintázatú növények önmagukban is nagyon mutatósak. A leveleken lévő színes pöttyök, erek és színkülönbségek nagyon érdekes és dekoratív formákat adnak. A tarkaság azonban nem feltétlenül állandó.

Mitől színesek és mintásak a levelek?

Az, amit a színes, mintás növényekben olyan szépnek találunk, az esetek többségében fejlődési rendellenesség. Ez különösen a fehér és sárga mintás növényeknél (fehérfoltosság) van így. Ezekben az esetekben a klorofil hiányáról van szó, vagyis a levelekben nincsenek zöld színtestek.

Egyes növényeknél, mint például a szobai komló vírusbetegség okozza az elszíneződést. Ezeknél a növényeknél a dugványról szaporított új növények is színesek lesznek, de ha magról szaporítjuk őket, az új, egészséges növények egyszínű zöldek lesznek.

Ha túl sötét helyre helyezzük a tarka levelű növényt, akkor az is megtörténhet, hogy a növény elveszti mintáját és színét. Ilyenkor ugyanis a növényeknek több klorofilt, azaz zöld levélfelületet kell termelniük, hogy a kevés fényből a lehető legtöbbet fel tudják dolgozni.

A színes, mintás növények a virágzó szobanövényekkel is felveszik a versenyt. Nagy előnyük a virágzó növényekkel szemben, hogy míg a virágok csak bizonyos időszakban, viszonylag rövid ideig díszetenek, addig a színes dísznövények egész évben dekoratív színfoltok a lakásban. Ez alól talán csak a Caladium a kivétel, amely késő ősszel lehullajtja leveleit és kevésbé dekoratív gumóként telel át.

Azért azt meg kell hagyni, hogy a legszebbek a fiatal növények. A színes levelű növények között vannak olyanok is – pl. a virágcsalán – , amelyek koruk előre haladtával meglehetősen veszítenek szépségükből. Jó hír viszont, hogy egyszerűen szaporíthatjuk dugványról, így állandóan lehet fiatal növényünk.

Foltok, csíkok minták minden mennyiségben

A színes levelű szobanövények botanikailag a levéldísznövények (zöldnövények) közé tartoznak, kinézetük azonban rácáfol erre. Némelyik úgy néz ki, mintha beleesett volna egy festékes dobozba, a szinte a szivárvány összes színében pompázik.

A maranta növények csíkozásai pedig könnyed ecsetvonások nyomainak tünhetnek. De a csinos pöttyökkel ékeskedő növényeknek sincs okuk szégyenkezni.

Legszebb színes levelű szobanövények

Elefántfül (Alocasia)

Az Alocasia vagy elefántfül számos különféle változatban elérhető. A leggyakoribb a zöld változat fehér erezettel, de létezik vörös és bronz színű változata is. A nagy zöld leveleken futó feltűnő fehér erek úgy néznek ki, mintha a növény csontjai lennének, ezért a hollandok csontváz virágnak hívják.

színes levelű szobanövények - elefántfül (alocasia)

Tarkalevél (Caladium)

A caladium szintén igen változatos. A legfelső képen és az alábbin is az található.

Hálóslevél (Fittonia)

Hálóslevél (Fittonia) nevelése nem egyszerű. De ha minden igényét kielégítjük, mutatós kis bokorrá fejlődik.

színes levelű szobanövények - hálós levél

Csodacserje, kroton (Codiaeum variegatum)

A kroton vagy más néven csodacserje az egyik legszebb és leghálásabb levelével díszítő szobanövényünk. Az ősz minden elképzelhető színe megtalálható a kroton színes levelein. A megfelelő gondoskodást apró virágaival is meghálálja. Többféle színváltozatban is elérhető.

Nyílgyökér (Maranta)

A nyílgyökér levelei a színükön szépen mintázottak, fonákjukon bordó vagy szürkés színűek. Éjszakánként leveleinek szélét bekunkorítja és függőleges pozícióba állítja őket. Rendszeres öntözést és magas páratartalmat igényel, ellenkező esetben levelei megbarnulnak.

nyílgyökér (maranta)

Zebrapletyka (Tradescantia zebrina)

A zebrapletyka (Tradescantia zebrina) levelei alul bíbor színűek, felül pedig fehér-zöld csíkosak. A szobanövény kedveli a félárnyékos helyet. A virágföldjét tartsuk folyamatosan nedvesen, de soha ne álljon vízben.

Begóniák

A begóniák közt nagyon sok szép levelűt találunk. Egyik kezdenv a Begonia maculata, azaz a pöttyös levelű begónia.

Zebralevél (Calathea)

A sötétzöld erezetű, halványzöld levelektől a teljesen lila levelekig hatalmas a választék zebralevélből.

Pettyeslevél vagy szeplősarc (Hypoestes phyllostachya)

A vidám szeplősarc, vagyis a Hypoestes phyllostachya foltos vagy pöttyös leveleivel díszít.

Nyíllevél

Az érdekesen erezett leveleivel díszítő nyíllevél (Syngonium podophyllum) vagy szingónium a modern lakások méltó dísze lehet. Trópusi származásából következően a szobanövényként tartott nyíllevél párásítása elengedhetetlen az életben tartásához. Néhány egyszerű gondozási tanács betartásával azonban sokáig élvezhetjük dzsungelbe illő szépségét.

Nyíllevél (Syngonium podophyllum) gondozása, bemutatása

További színes levelű szobanövények

 • mózes bölcsője (Rhoeo),
 • szoba komló (Beloperone),
 • zöldike (Chlorophytum),
 • egyes sárkányfák (dracaena),
 • bíbor bársonylevél (Gynuar),
 • virágcsalán (Coleus),
 • ráklevelek (Aglaonema),
 • diffenbachia (Dieffenbachia).

Bármennyire is lenyűgöznek bennünket ezek a színes levelű szobanövények, legyünk mértéktartóak. Nem szerencsés több tarka levelű virág egymás mellé helyezése vagy összeültetése, mert zavaró, nyugtalanító hatást keltenek. Sokkal jobban kiemelhetjük szépségüket egyszínű zöld levelű növények mellé helyezve.

Tipp: Javaslatom az, hogy a virágaink közül csak két-három legyen színes levelű, mert különben elveszik a különleges hatásuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Szabó Erika szerint:

  Gyönyörűek, majdnem mind nekem is van, kiegészíteném még a calatheakkal, a ráklevelekkel(aglaonema). Hihetetlen változatos színek, formák, erezetek.

  • Nagy Jucó szerint:

   Kedves Erika!
   Köszönöm a kiegészítést.
   Calatheákat említettem, volt is egy kép belőle. A rákleveleket beleírtam.
   Virágos szép napokat kívánok! Jucó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük