Nyíllevél (Syngonium podophyllum) gondozása, bemutatása

Az érdekesen erezett leveleivel díszítő nyíllevél (Syngonium podophyllum) vagy szingónium a modern lakások méltó dísze lehet. Trópusi származásából következően a szobanövényként tartott nyíllevél párásítása elengedhetetlen az életben tartásához. Néhány egyszerű gondozási tanács betartásával azonban sokáig élvezhetjük az egyik legszebb levelével díszítő növény dzsungelbe illő szépségét.

Nyíllevél (Syngonium podophyllum) levelei

Nyíllevél (Syngonium podophyllum) származása, jellemzése

A nyíllevél (Syngonium podophyllum) a kontyvirágfélék közé tartozik, Latin-Amerikában, Mexikótól Bolíviáig őshonos, de találkohatunk vele Nyugat-indiában is. Latin nevében a podophyllum jelentése:„lábszerű levelekkel rendelkező”. Őshazájában gyökereinél fogva, azokkal kapaszkodva néhány méter magasra is felmászik a trópusi dzsungel fák törzsein.

Egyéb nevei: nyílhegy növény, nyílhegy szőlő, nyílhegy filodendron, lúdtalp, afrikai örökzöld és amerikai örökzöld.

Nevét annak köszönheti, hogy a fiatal levelek nyíl alakúak. Színük is ekkor a legélénkebb. Az idősebb levelek ujjasan összetettek és kevésbé élénk színűek.

A vadon élő növények levelei sötétzöldek. A termesztett fajták levelei különböző zöld árnyalatúak és tarkák. Gyakran világoszöldek világosabb erezetekkel, egyes levelek szinte teljesen fehérek, rózsaszínek vagy sárgák. Léteznek teljesen tarka és rózsaszín levelű fajták is.

Szobanövényként tartva akár 1,5 m magasságot is elérhet. Egy év alatt a nyíllevél körülbelül 30 cm-t nő, és 6-7 levelet hoz. Friss levelei, általában nyíl alakúak, akár 30 cm hosszúak is. Levelei az életkorukkal együtt alakot váltanak. Az idősebb levelek pedig ujjasan összetettek. Létezik hullámos, kissé színezett levelű változata is. A kifejlett növénynek léggyökerei is vannak.

Virágai kicsik, zöldes vagy fehéres színűek. A szobában tartott növények azonban igen ritkán virágoznak.

Nyíllevél igényei, gondozása

Származásából adódóan páradús levegőre, melegre és közvetlen napsütéstől való védelemre van szüksége.

Gyors növekedésű növény, érdemes egy támasztékra, például mohakaróra futtatni.

A rózsaszín, vöröses vagy fehér színű levelekkel rendelkező fajták jól megvilágított helyet igényelnek. A sötétzöld levelűek sötétebb helyen is jól érzik magukat és szépen növekedhetnek.

Nyáron hetente 2-3 alkalommal, télen sokkal ritkábban kell öntözni. A megfelelő páratartalom biztosítása érdekében a cserepet érdemes állandóan nedvesen tarttott kavacs vagy agyaggolyó ágyra helyezni és naponta permetezni. Nyáron két hetente adjunk neki zöldítő tápoldatot is.

Nem szereti az átültetést, így ezt lehetőleg mellőzzük.

Nyíllevél vízkultúrás tartása

A nyíllevelet nem kell feltétlenül földbe ültetni, közvetlenül vízben is termeszthető. Arra azonban figyelnünk kell, hogy a gyökerek állandóan víz alatt legyenek. A vizet gyakran kell cserélni, hogy mindig megfelelő legyen az oxigén tartalma.

Nyíllevél szaporítása

A nyíllevél hajtásokat vízben, vagy egyenesen cserepbe ültetve is gyökereztethetjük. Ez utóbbi szaporítási mód még eredményesebb lehet, ha gyökereztető hormont hazsnálunk.

Mérgezőség

A Syngonium podophyllum minden része mérgező. Elfogyasztása súlyos mérgezési tüneteket okoz. A növény tejnedve súlyos bőrkiütést okozhat, ezért érdemes az átültetést, a hajtások levágását, stb kesztyűben végezni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük