Lepkeorchidea, az egyik leghálásabb szobanövény

Sokakban él az a tévhit, hogy a lepkeorchidea nem tartható lakótelepi lakásban és az otthon száraz levegője miatt lelehetetlen újravirágzásra bírni. Évtizedes orchidea gondozási tapasztalatokka bíró olvasónk minderre rácáfol, sőt azt állítja, a lepkeorchidea a lusták ideális szobanövénye. Nézd meg, mindenre kiterjedő ápolási tanácsait, amelyek betartásával a virágzó lepkeorchidea évekig a lakás éke lehet.

Lepkeorchidea, az igénytelen szépség

Vadady Mária egyenesen a lusták szobanövényének nevezi a lepkeorchideát. Kijelentésében lehet valami igazság. Elég csak arra gondolni, hogy csupán 7-10 naponta kell öntözni. A legjobb tanácsokat mindig a tapasztalt, kitartó és elszánt orchidea imádóktól kaphatjuk. Vadady Mária olvasónk vadregényes, lakótelepi kertjével és megszámlálhatatlan díjával bizonyította, hogy igazán érti a növények nyelvét. A lepkeorchideákról készített összefoglalója rengeteg hasznos tanácsot tartogat még a gyakorló orchidea tartóknak is.

Lepkeorchidea gondozási módja a származásából származik

„Az egyik leghálásabb szobanövény a phalaenopsis, a lepkeorchidea, hisz az év során nagyon sokáig virágzik, többször is nyílik és ahogy öregszik a tő, egyre gazdagabban. Ahhoz hogy ez így legyen tisztában kell lenni az alapigényeivel, amiket betartva és egy kis figyelemmel megfejelve, nyugodtan mondhatom, hogy az orchidea valóban a lusták ideális szobanövénye.

Ahonnan származik, ott a fák törzsén él, nem élősködik, hanem élőhelyként használja a fát: a gyökereivel, amik mind lég-, tehát légző gyökerek, kapaszkodik, támaszkodik a fa törzsén. A napsütés a levelek közül éri, a fa törzsére pottyanó madárkaki, lehulló levelek, a fa kérge, mohák, stb. korhadása az esővíz által rámosva adja a tápanyagot a növekedéséhez.

Mindig meleg van, két eső között a párás melegben azonnal elpárolog a víz a levelei közül, a gyökereiről, tehát nincs állandóan vizes alapon, rendszeresen felszárad. A koronája ferdén növekszik, nem áll meg benne a víz, nem okoz koronarothadást. (Ez a ferdén növés alaptulajdonság, csak a cserépben tartása egyszerűbb a függőlegesen növekedéssel, a virágszárak kikarózásával.)

Amikor a léggyökereit begyömöszöljük az átlátszó cserépbe, elvileg ezeket a körülményeket kell biztosítanunk nekik ahhoz, hogy évekig egészségesen fejlődjenek és virágozzanak nálunk a lakásban is.

Hova helyezzük a lepkeorchideát?

Fontos: Új növény elhelyezése előtt érdemes belekotorni óvatosan a töve alatt a fakéregbe, mert ha a tőnél még benne van a daráltmoha csomó, amiben kicsi korától növesztették, akkor át kell ültetni! Ha ezt nem tesszük meg még most az elején, hamar elrohadhat az egész tő! Az átültetés, ha óvatosan csináljuk, nem árt a virágzásnak.

Olyan hely kell nekik, ahol a kinti fényhez a legközelebb vannak, ablakpárkány, vagy ha nagyon-nagyon napsütötte a helye, az ablak előtti rész a nyári égető napsütést esetleg függönnyel, fényáteresztő rolóval megszűrve, enyhítve.
Egészen szélsőséges helyeken is szépen virágzik ha hozzászokik: a déli fekvésű ablakban (itt viszont előfordul a levélperzselődés) és teljesen északi fekvésű, sosem napos ablakban is, de ez csak olyan lehet, amit nem árnyékol semmi. (Nálam pl. a földszinten hullik a bimbó róluk az északi oldalon, de egy emelettel följebb gyönyörűen nyílnak a Rózsikánál.)

Ez déli fekvésű ablak, télen telibe éri a napsütés, nyáron csak a lemenő nap süt be. Minden kaspó alatt és a radiátoron is párologtatok. A fehér és a barna virágláda alátétekben víz van mindig. Ettől nem csak az orchideák, én is jobban virulok.🙂 A teraszajtó nyitásakor eléjük húzom gondosan a függönyt.

Hőmérséklet és víz

Hőmérséklet: 18-25 fok. Ennek függvényében kell locsolni is, ha hűvösebb van ritkábban, 10-14 naponta, normál szobahőmérsékleten 7-10 naponta, de mindig nézzünk bele a gyökerek közé, ha zöldek, nedvesek, akkor még nem. (Tegnap vettem észre, hogy van egy fajta orchidea cserép, ami maga is rothadást okozhat, ennek nem az alján vannak a lukjai, hanem a belső oldalán, lukakat kell csinálnom alulra, mert mindig marad benne egy kis víz…)

Nálam a radiátor fölött vannak, most télen amikor ezek forróra melegednek, naponta többször vizezett törülközőkkel is védem a radiátorok fölött lakó orchideáimat. Ronda, de hasznos. Védelem nélkül meleg-sokkot is kaphat a növény: a virágok hirtelen elhervadnak, a levelek elsárgulnak, lehullanak. Ha nem vesszük időben észre a tő el is pusztulhat.

Biztosítani kell a folyamatos párolgást. A kaspókat virágláda alátéteken tartom, ezekben folyamatosan van víz. Az alátétek több színben is kaphatók.

7-10 naponta eső-, vagy állott vízbe kell meríteni, 2 merítés között a gyökereinek ki kell fehéredni, ha mindig zöldek, akkor bealgásodnak, elrohadhatnak. A kaspóban EGY CSEPP VÍZ SEM MARADHAT, mert a gyökereknek a megszáradás kell, nem a párában, vízben punnyadás!

Lepkeorchidea virágoztatása

Amikor nem virágzik tápozzuk: az orchidea két virágzás között is fejlődik, nőnek a gyökerei és újabb leveleket hoz, utána jönnek a virágok. Én a Wuxal-t használom, minimum dupla olyan hígításban, mint amit a többi zöld növény növekedéséhez adok. Amikor virágoztatni akarom, jöhet bármilyen orchideatáp, vagy muskátlitáp minimum dupla hígításban. Van, aki maréknyi marhatrágyát áztat 5 l vízbe és banánhéjat.

Virágszárak meghagyása/levágása az elnyílás után: sokunk tapasztalata, hogy a frissen nőtt virágszárak hozzák a több és tartósabb virágokat. Meg lehet hagyni teljesen, vagy visszavágva a legfelső rügyig, de le is lehet vágni tőből, van hogy magától elszárad. Ha az orchidea virágozni akar, akkor fog is valahol. Egy biztos, a mostani bőséges ilyen irányú saját tapasztalataim után én mindig tőből le fogom nyesni a lenyílott szárat.

Maradjon meg az elnyílt orchidea szára vagy le kell vágni?

Van hogy a lenyílt száron kis növényt hoz, ezt keikinek hívják. Ha a szár zölden marad, a kis keiki gyökereket is növeszthet, sőt van akinél virágba is borul. Gyakori, hogy az öreg tővel egyszerre „emeletesen” virágzik. Ha kb. 5 centisek a gyökerei le lehet választani és a metszetet befahéjazva beültetni. Ugyanolyan lesz, mint az öreg tő.

Ha nem nőnek a levelek, sőt ráncosodnak, nem hozza a gyökereket de virágzik, akkor gyaníthatjuk, hogy a virágzással a túlélésre gyúr: lehet hogy már a gyökerek zöme elkorhadt a cserépben. Ilyenkor életmentés szükséges.

A lényeg, hogy ha észreveszünk bármi furcsát, azonnal lépjünk! Amikor valami gond van a növénnyel sokszor mi is ludasak vagyunk benne, mert valamit nem úgy csináltunk ami az orchidea ideális tartási körülményeinek megfelelne.”

Mária azt is leírta, hogy gyógyítja az orchideákat. Ezeket az okosságokat itt találod:

Orchideák betegségei, kártevői és gyógyításuk

Nagyon köszönöm Vadady Máriának a hasznos tanácsokat és a fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük