Mocsári kockásliliom, kotuliliom (Fritillaria meleagris) ismertetőjegyei és gondozása

A mocsári kockásliliom, kotuliliom Magyarország mocsaras, lápos vidékein is magtalálható, védett tavaszi hagymás növény. Bókoló, kockás mintázatú virágfejei miatt igen kedvelt dísznövény a kiskertekben is. Gondozása egyszerű, napos, félárnyékos helyen, vízmegtartó, de jó vízáteresztő képességű talajban szépen fejlődik és minden tavasszal megmutatja csodálatos virágfejeit.

virágzó Mocsári kockásliliom, kotuliliom (Fritillaria meleagris)

Mocsári kockásliliom, kotuliliom (Fritillaria meleagris) származása, jellemzése

Kockásliliom élőhelye

A mocsári kockásliliom vagy egyszerűen csak kockásliliom vagy kotuliliom (Fritillaria meleagris) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának liliomvirágúak (Liliales) rendjébe, ezen belül a liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozó faj.

Európában, főleg Közép- és Délkelet-Európában mocsárréteken, ligeterdőkben és síklápok találkozhatunk vele. Maximum 800 méter tengerszint feletti magasságig nő, legfeljebb évi 1-2 kaszálást visel el. A rétgazdálkodás változása miatt sok helyen, így Magyarországon is a kihalás fenyegeti, ezért védett növény. A Muravidéken, a Zalai-dombvidéken, a Zselicben, Csereháton, a Bükk-vidéken, a Bodrogközben, a Beregi- és Szatmári-síkságon fordul elő jelentősebb menniségben.

Kotuliliom ismeretetőjegyei

Márciusban, ápriliban nyíló, harangalakú, kockás mintázatú virágai összetévesztethetelenek más növényekkel. A virágok többnyire egyesével, néha párosával nőnek a 10–25 cm magasra megnövő évelő növényen. Tőlevelei hosszúak, keskenyek. Sötétzöld vagy barnás szárán 3-5 szálas-lándzsás, húsos levél található, melyek mérete a száron fölfelé haladva csökken.

Bókoló virágai bíbor vagy rózsaszínű, néha fehér színűek, 3–5 cm-es magasak. A 6 egyforma lepellevél szabadon áll, alapszínüket sakktáblaszerűen barnásvörös foltok tarkítják. A harang belsejében nektármirigy található, amit hártyásszárnyúak poroznak be. 3 rekeszű toktermése sok apró magot rejt.

2016-ban Magyarországon az Év vadvirágának választották.

Mogyoró nagyságú hagymája mérgező, nem fogyasztható.

Egyesek úgy tartják, hogy a mocsári kockásliliomról mintázták Horvátország kockás címerét és zászlaját.

Kockásliliom igényei, gondozása

A kockásliliom a kiskertben is könnyen nevelhető. Napos, félárnyékos helyet válasszunk számára. Talaja legyen vízmegtartó, ugyanakkor jó vízáteresztő képességű. A humuszban gazdag, nyáron is hűvös, kissé nyirkos talajokat kedveli.

Apró, törékeny hagymáit a többi tavaszi hagymás növényhez hasonlóan szeptembertől a fagyok elmúltáig ültethetjük. Elvirágzás után hagyjuk, hogy a levelei maguktól leszáradjanak, mert így tudnak a tápanyagok visszahúzódni a hagymába.

A hagymákat nem kell évente felszedni. 2-3 évente azonban ajánlott a levelek teljes elszáradása után, általában júniusban. Ilyenkor érdemes leszedni a fiókhagymákat. Újraültetésig száraz, hűvös helyen tároljuk a hagymákat. Megkönnyíthetjük a dolgunkat, ha a hagymákat ültetőkosárral ültetjük el.

Különösen jól illik természethű, erdős, ligetes kertrészekbe és sziklakertekbe.

Kockásliliom szaporítása

A kockásliliom magról és sarjhagymákkal egyaránt szaporítható. A magjait elszórva magától is gyarapszik az állomány. A magokat ősszel vethetjük el, a tavaszi csírázáshoz fagyra van szükségük. A kisméretű, törékeny hagymákat kb. 10 cm mélyre ültessük.

Kártevői, betegségei

Kártevői nem igazán vannak, bár a meztelencsigák időnként megtámadják. A betegségeknek is jól ellenáll.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük