Miért válasszunk biot? – 6 ok az egészséges döntéshez

A kétkedők szerint a bio az, ami kétszer annyiba kerül, és amit éjszaka permeteznek. Az organikus termékek kedvelői viszont tudják, hogy a bio minősítés megszerzéséhez komoly követelményeknek kell megfelelni. Összeszedtem 6 indokot, amiért érdemes a biotermékek mellett dönteni. Máris elmondom, miért válasszunk biot!

Miért válasszunk biot?

Mitől bio a bio?

A bio szó nagyanyáink életében még nem létezett, ennek ellenére, vegyszerek hiányában ösztönösen biogazdálkodást folytattak őseink. Ma ezt úgy hívjuk, hogy bioszemléletű gazdálkodás.

A biószemléletű gazdálkodás nem más, mint természetesség, a kemikáliák kiiktatása. Lényege, hogy minél kevesebbet változtatunk a természeten, úgy neveljük tehát a növényeket, hogy azok saját erejükből képesek legyenek ellenállni a kártevőknek és a betegségeknek. A biogazdálkodásban előállított élelmiszerek vegyszermentesek, ízletesebbek és sokkal egészségesebbek.

A biótermesztés szabályai az Európai Unió összes országában egységesek, az ellenőrzést, minősítést külön szervetek végzi. Azok a zöldsége, gyümölcsök, tej- és hústermékek, tartós élelmiszerek , amelyek előállítása megfelel az ökológiai gazdálkodás szabályainak, csomagolásukon a „bio”, „öko” vagy az „organikus” címkét viselhetik. Az „alternatív gazdaságból származó”, a „vegyszermentes”, „reform”, „natúr” feliratokkal általában természetesebb környezetből származó termékeken találkozhatunk. Ezek nem estek át szigorú ellenőrzéseken, ezért nem jogosultak a bio megnevezést viselni.

Miért válasszunk biót? – 6 meggyőző érv

Értékesebb

A biogazdálkodásban nem használnak szintetikus műtrágyát és növényvédő szereket, hormonokat és antibiotikumokat, ezért a biotermékek mikroelemekben és vitaminokban gazdagok. A szigorú előírások nem csak az előállításra, de azok feldolgozására, szállítására és tárolására is vonatkoznak.

Környezetbarát

Az ökogazdálkodás elősegíti a természeti környezet megóvását, a fenntarthatóságot és a termékek előállítása kisebb energiaigényű.

Egészséges

A természetes előállítási mód miatt a biotermékek fogyasztásával csökkentjük a városi életmóddal együtt járó káros civilizációs hatások egyik összetevőjét.

Finomabb

Az ökotermékek mérete, súlya általában kisebb, mint a tömegtermeléssel előállítottaké. Nem tartalmaznak káros tartósítókat és ízfokozókat, ugyanakkor ízük koncentráltabb, tovább frissen tarthatók és hosszabb ideig megőrzik zamatukat.

Széles paletta

Növényi és állati eredetű  friss termékek mellett tartós élelmiszereket, fűszereket, italokat és késztermékeket is találunk.

Az állatok is erre szavaznak

Köztudott, hogy az állatok jó érzékkel rendelkeznek. Ha tehetik, a szerves trágyával kezelt és nem permetezett növényeket részesítik előnyben a műtrágyával kezeltekkel szemben. Ők csak tudják!

Tudj meg többet a biotermékekről és előállításukról!

A biotermékek egyre népszerűbbek azok körében, akik odafigyelnek az egészségükre és szeretnének minél kevesebb vegyszert bevinni a szervezetükbe. Ugyanakkor még mindig nagyon sok a tévhit a bio körül. Még mindig él az a nézet, hogy ha kukacos egy alma, akkor az biztos bio. Csak úgy mint az ellentéte, ha valamelyik gyümölcs szép és egészséges, azt biztosan ártalmas vegyszerekkel kezelték és az nem lehet biotermék. Nézzük mi az igazság a biotermékek terén!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük