Orchidea gyökereztetése – olvasói tanácsok

Ha nem megfelelően kezeltük az orchideát, akkor hamar elhalnak vagy sérülnek a gyökerei. Ilyenkor nem marad más, mint az orchidea gyökereztetése. Vadady Mária elmondja, milyen módszerrel lehet elérni, hogy az orchidea újra életképes gyökerekkel rendelkezzen és újra teljes szépségében ragyogjon.

Orchidea gyökereztetése

Orchidea gyökereztetése

„Csinálj élesztős tápot.

Az arány: 1 kocka friss èlesztőt oldjál fel 10 l langyos vízben, ebbe áztasd bele a gyökérzetét pár órára, hogy jól megszívja magát.

Majd a csúnya fekete, rothadó törzsrészt tiszta éles késsel vágd le, hogy a leveles részen friss, zöld metszete maradjon. Ezt paskold be lazán fahéjjal, hogy a seb minél hamarabb beszáradhasson, majd ültesd be friss közegbe, ami fenyőkéreg legyen. A bolti közegek sűrűek, ezek is okozhatják a rothadást, ki kell válogatni belőlük a használható kéregdarabkákat, azok valók a phalaenopsisoknak.

A 3 megmaradt gyökér kerüljön a közegbe, mert ezek fogják felszívni a tápanyagot. 2-3 felül összekötött hurkapálcával ki lehet támasztani, amíg el nem kezdenek nőni a gyökerek.

Rakd egy a cserépnél szélesebb üveg edénybe (nálam ikeás, vagy tescós olcsó vázák ezek), aminek az alján tiszta agyaggolyó, vagy mosott apró kavics emeli meg a cserepet annyira, hogy a levegő a cserép körül mèg áramolhasson.

Önts annyi vizet a váza aljára, hogy ez mindig vizesen tartsa az “emelvényt”, de a cserép alja ne álljon vízben. Aztán tedd nagyon világos, de ne tűző napos helyre, ahol sose húzol elé sötétítőt. A cserép körül is párologtass.

Minden 2. áztatás legyen friss élesztős. Én nagyjából hetente áztatok, amikor kiszárad a közeg. Az élesztő, a sok fény, a cserép alatt levő vízből felszálló pára meg fogja tenni a hatását. Áztatáskor a közeg tetejére nagyobb kavicsokat szoktam rakni, hogy a darabkák ne ússzanak el.”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Vadady Máriának!

További tanácsok a lepkeorchideához

A beteg orchidea megmentése nem egy egszerű feladat. Nincs könnyű dolgunk, ha túlságosan kiszárítottuk vagy épp túllocsoltuk az orchideát. Nem kell azonban rögtön kidobni a sárga vagy ráncos levelű lepkeorchideát. Vadady Mária hosszú ideje nevel orchideákat és igen nagy tapasztalatot szerzett a beteg orchidea meggyógyítása terén is. Szívesen osztotta meg velünk a lepkeorchidea újragyökereztetésének praktikáit és fotókkal is bemutatta a gyógyulás folyamatát.

Egy tripszes orchidea láttán sokan azonnal kétségbe esnek és menthetetlennek hiszik deédelgetett kedvencüket. A tripsz egy alattomos, nem kívántos kártevő, de sikerrel felvehetjük vele a harcot és újra a régi pompájában láthatjuk az orchideát. Olvasónk mesélt arról, hogy sikerült megválnia a tripszektől és hogy lett újra virágoktól roskadozó a lepkeorchideája.

Az első orchidea sikere vagy kudarca nagyban meghatározza, hogy lesz-e kedvünk újabb példányokat beszerezni. Mert bizony az orchidea gondozásba is bele kell tanulni. Az orchidea gondozási tippek, amelyeket egy kérdésre válaszolva olvasók megosztott nemcsak a kezdőknek lehetnek hasznosak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük