Beteg orchidea megmentése újragyökereztetéssel

A beteg orchidea megmentése nem egy egszerű feladat. Nincs könnyű dolgunk, ha túlságosan kiszárítottuk vagy épp túllocsoltuk az orchideát. Vadady Mária hosszú ideje nevel orchideákat és igen nagy tapasztalatot szerzett a beteg orchidea meggyógyítása terén is. Szívesen osztotta meg velünk az orchidea újragyökereztetésének praktikáit.

Beteg orchidea megmentése újragyökereztetéssel

 

Beteg orchidea megmentése újragyökereztetéssel

Vágjunk a közepébe, nézzük Mária hasznos, életmentő tanácsait!

„Újragyökereztetés. Most döbbentem rá a képek dátumait látva, hogy mindehhez 2 hónap kellett!

Tavasszal az áztatóvízben felejtettem az egyik kedvencemet, hibátlan gyönyörű tő volt. 2 hétig állt a vízben nyakig, már szaga volt amikor észrevettem.

A közegben levő összes gyökere lerohadt, a levelek fonnyadtan lógtak, nem sok reményt fűztem hozzá, hogy megmarad…
Levágtam minden rohadtat róla, fahéjjal bekentem az egészséges metszetek felületét, majd friss közegbe (vagyis inkább a tetejére) ültettem, csak a 3 összefogott pálca tartotta meg.

A levelek közül előbújó gyökereken látszik, ahogy nekilódulva 2 hónap alatt a közegbe fúródnak és megújul az egész növény. Arra már előbb rájöttem hogy a nedves golyók szinte húzzák a gyökereket, a teljes fény kell a növekedéshez, ami új volt, hogy az élesztős áztatás újabbnál újabb gyökerek kibújását segíti. 

Az élesztős áztatáshoz 10 l langyon vízben oldok fel 1 kocka (5 dkg) élesztőt. Majd ezt higítom sima vízzel és ebbe áztatom be közvetlenül miinden második áztatásnál. 

A fenyőkéregbe behelyezett növényt cserepestül beleraktam egy sima kaspóba (mert egyébként az agyaggolyók felúsznak a víz tetejére) és azt öntöttem föl a löttyel. Agyaggolyókat lehet kapni a kertészetekben, de használat előtt át kell mosni, mert porosak.

Ha már nem kell a gyökereket „húzatni” nem hagyok a golyók alatt vizet, mert a gyökerek ki fognak bújni a lyukakon. Tulajdonképpen már át lehet rakni a cserepet normál kaspóba.

Lehet, hogy ez egy turbó módszer az újjászületésre a zacskós és minden más módszer helyett? 🙂

Nézzük a leírtakat fotókkal!

Május 20. Semmi gyökér, a levelek lógnak. Ami a képen van, tényleg nem volt gyökere. Az átlátszó váza aljára rakott golyók felszívják a vizet és párologtatják, az is húzza a gyökereket.

Látszanak a rövid gyökerek, de a cserépben a pálcák támasztanak gyökerek híján.

Június18. Ugyanaz a nézet mint az előző, itt már a bal oldali gyökér belefúródik a közegbe. 1 hónap telt el! A levelek kisimultak!

Július 20. A gyökerek a cserép aljáig érnek. Érdemes megnézni a következő képeken, hogy körben mindenhol beindult a gyökérnövekedés!

 

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük