Leggyakoribb orchidea gondozási hibák és elkerülésük

Az orchideák a legkedveltebb szobanövényeink közé tartoznak. Bármennyire is szeretjük a trópusi származású kedvenceinket, nem mindig tudjuk hosszútávon megtartani azokat. A leggyakoribb orchidea gondozási hibák összegyűjtésével segítek elkerülni a legnagyobb buktatókat.

Leggyakoribb orchidea gondozási hibák és elkerülésük

Leggyakoribb orchidea gondozási hibák és elkerülésük

Az orchideák már származásukból következően is kivételes gondozást igényelnek. Ami nem túlzott babusgatást jelent, sokkal inkább az igényeiknek megfelelő ápolást.

A különféle betegségeken és az időlegesen megjelenő kártevőkön kívül a helyelen gondozás is nagyban hozzájárul az orchideák pusztulásához.

Kártevők

Ahogy a többi szobanövényt, úgy az orchideát megtámadhatják a különféle kártevők. Gyapjastetvek, tripszek, gombák épp úgy előfordulhatnak, mint vírusok. Tekintve, hogy ez önmagában is elég nagy témakör, így az orchidea kártevőinek külön bejegyzsét szenteltem.

Túlöntözés

Az egyik legfőbb probléma a növények túlöntözése, ami sokkal gyakrabban előfordul, mint a kiszáradás. Különösen a lakásban tartott lepkeorchideákat (Phalaenopsis) veszélyezteti a túlöntözés. Az állandóan vizes környezetben a gyökerek hamar elrothadnak. Gyökerek hiányában pedig nem jut tápanyaghoz a növény, így tönkremegy.

A lepkeorchideák öntözésére sincs általános szabály, de többnyire a 7-10 naponkénti öntözés megfelelő számukra. Csak akkor öntözzük újra, ha a földben lévő gyökerek szürkére változtak. Többek közt azért is jó átlátszó cserépbe ültetni az orchideákat, mert így könnyen ellenőrizhetjük a gyökerek színét.

Legjobb lágy vízben, 30-40 perces áztatással vízhez juttatni. Ezutn látjuk majd, hogy a gyökerek ismét szép zölddé váltak.

Csak nagyon meleg, nyári napokon, alacsony páratartalomnál kell tartanunk orchideáink kiszáradásától. Ilyenkor gyakrabban öntözzünk, és naponta spricceljük a növény leveleit.

Égés foltok

Kora tavasszal az erős napsugárzás az ablaküvegen keresztül megégetheti az orchideák levelét. Először sárga, majd barna, később fekete foltok jelzik az égési sérülést. Gyógymód nincs rá, ezért a megelőzésre kell koncentrálni, óvni kell az erős napsugárzástól az orchideát.

Száraz levegő és túl kevés víz

Különösen az oncidiumoknál és miltoniáknál fordul elő, hogy a levelek ráncosak lesznek a száraz levegő, és a túl kevés öntözővíz következtében. A meggyűrődött levelek már nem tudjuk regenerálni, de növény még menthető. Növeljük meg a páratartalmat és vízmennyiséget. Az új levelek már egészségesek lesznek.

Gombás betegségek

A gombás betegségek kialakulása gondozási hibára vezethető vissza. Ha a késő délutáni öntözés után az orchideának nincs ideje megszáradni, az éjszakai lehűlés gombásodást okozhat. Szintén gombás eredetű a lepkeorchideáknál gyakran előforduló koronarothadás, ami attól alakul ki, hogy az öntözővíz megáll a növény közepén, nem tud lefolyni, vagy kiszáradni. Figyeljünk arra, hogy soha ne álljon víz a leveleken.

A nedves, pangó levegő szintén gombás fertőzésekhez vezethet. Ezt megfelelő légmozgás biztosításával előzhetjük meg.

Ha gombás betegségre utaló pöttyöket, foltokat találunk a növény levelén, azonnal kezdjük meg a gombaölőszeres pemetezést.

További tanácsokat találsz itt a beteg orchideák meggyógyítására.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük