Oncidium orchidea, a lepkekosbor gondozása

A táncoló hölgyekre hasonlító, sok-sok apró virággal díszítő oncidium orchidea vagy másnéven lepkekosbor egyre népszerűbb az orchidea kedvelők körében. Könnyen nevelhető és szaporítható, bár az oncidium gondozása némiképp eltér a még népszerűbb lepkeorchidea gondozásától.

oncidium orchidea, lepkekosbor, táncoló hölgyek

Oncidium orchidea, lepkekosbor jellemzése

Az oncidium orchidea az amerikai földrészen őshonos, Dél-Floridától Észak-Brazíliáig terjed hazája.

Levelei puhák, alsó szárgumóból (bulbából) indulnak, virágzati száraik rendszerint elágazóak, sok-sok apró, gyakran illatos virággal. Az Oncidiumfélék általában ősztől tavaszig virágoznak.

Oncidium gondozása

Helyigény

Az oncidium gondozása nem bonyolult, nincsnek különösebb igényei. A megfelelő körülményeket bőséggel virágzással hálája meg. Világos helyet igényel, ezért mindenképp ablak közelébe tegyük, de óvjuk a tűző naptól. Ha hosszan borongós az idő, akkor érdemes növénylámpával pótmegvilágítást adni, hogy a bimbók szépen fejlődjenek. Virágzás idején célszerű a fényből visszavenni, hogy hosszabban virágozzon. Nyárra kivihetjük a kertbe, árnyékos, szélvédett helyre.

Túl száraz levegőn előbb a levelek, később a szárgumók is összeszáradnak, legjobb, ha a levegő páratartalma 50-60 %-os. Célszerű agyaggolyós-kavicsos párásító tálcára vagy akváriumba helyezni. Csak az ültető közeget spricceljük, a leveleket ne permetezzük, mert gombás, fekete pöttyösödés alakulhat ki a leveleken.

oncidium

Öntözése

Rendszeresen locsoljuk lágy vízzel, legjobb az esővíz. Az ültetőközeg mindig legyen nyirkos, de soha ne lucskos. Nem szereti, ha az ültetőközege kiszárad, ugyanakkor túlzott nedvesség hatására elrothadnak a vékony gyökerei.

Nyáron 4-6 naponta pár perces, saját cserepében történő merítés vízpótlás megfelelő, enyhe tápos vízben.

Az új hajtásokat ne érje víz, mert nagyon könnyen megbarnulnak, kirohadnak. Télen havonta, nyáron kéthetente tápozzuk orchidea tápoldattal.

Átültetés, szaporítás

Kétévente ültessük át orchideák számára készült ültetőközegbe. Az átültetés során a nagyra nőtt növényeket szétválaszthatjuk, és így szaporíthatjuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük