Így lesz sikeres a levendula újravirágoztatása

A levendula újravirágoztatása pofon egyszerű dolog. Sokan sajnálják levágni a levendula virágokat, pedig azok nagyon sokrétűen felhasználhatók, ráadásul új virágok megjelenésére is csak a régiek eltávolítása után számíthatunk. 

levendula újravirágoztatása

Az egyre forróbb nyaraink miatt otthon sem túl nagy kihívás a levendula nevelése. A tavaszi metszésen és a szüretelésen túl szinte semmi gondozást nem igényel. Kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, jól alkalmazkodik a környezethez, így sikerrel nevelhető a kiskertekben is.

Levendula újravirágoztatása

Szép látvány a bokron elvirágzó lila bóbita, de egy idő után már nincs díszítő értéke. Szerintem érdemes még teljes pompájukban levágni a virágokat. Az időben levágott virágok sokoldalúan felhasználhatók és ez a titka a másodvirágzásnak is.

A levendula szüret ideje a virágok felhasználási módjától függ. A virágok levágása azt eredményezi, hogy a növény ismét elkezd hajtani és nyár végére újabb virágokat nevel. A másodvirágzás már közel sem lesz olyan bőséges, mint az első, de a virágok pont olyan szépek és illatosak nyár végén is.

Sikerrel próbálkozhatunk a levendula hajtásdugványokról való szaporításával is, eredménnyel járhatunk. A hajtásokat nem kell levágni. A növényen hagyott hajtásokat bújtassuk a föld alá, tegyünk rá bőven földet és tegyünk rá téglát, vagy valami nehezéket. Őszre már kész is gyökeres kis növényünk.

Levendula felhasználása

A levendula dekorációs célú felhasználása szinte végtelen. Azon kevés virágok közé tartozik, amelyeket nem feltétlenül kell csokorba kötve, fejjel lefelé szárítani. Akár egy üres vázában elrendezve is tarthatjuk. Hamar megszárad, mindeközben a virágok megtartják formájukat és illatukat.

Gyógyászati vagy fűszernövényként való alkalmazáshoz akár frissen is felhasználhatjuk. Készíthetünk belőle szirupot, fehércsokis levendula fagyit, sajttortát, vagy akár kekszet is. Húsételek ízesítésére is kitűnő.

Későbbi hasznosításra a kinyílt levendulavirágokat szárral együtt kell levágni a virágzási idő közepén. Kis csokrokba rendezve, befőttes gumival összefogva, fejjel lefelé, árnyékos, szellős helyen szárítsuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük