Fehér csokis levendula fagyi házilag

Igazi levendula szezonra való nyári hűsítőt hoztam, levendula fagylaltot. Fő hozzávalója a levendula mellett a fehér csokoládé. Jól hangzik ugye? Hát még milyen a zamata. Máris mutatom az egyszerű receptet, hogy hogyan készül a fehér csokis levendula fagyi házilag. 

fehér csokis levendula fagyi

Az illatos, lila levendula igen kedvelt dísznövény, amit fűszer- és gyógynövényként is igen széleskörűen használhatunk.

Fehér csokis levendula fagyi receptje

A levendula fagyit legjobb frissen szedett levendulából készíteni, de akár szárítottat is használhatunk hozzá.

A levendula virágzásának kezdete az időjárástól, a növény fajtájától és a helyszíntől is függ, így a levendula szedés és szárítás is eltérő időpontban kezdődhet. Mindezt árnyalja, hogy a különböző felhasználási módokhoz különböző nyílási stádiumban lévő virágfejek használata az ideális. Általában június közepe felé kezdenek színesedni a bimbók, így joggal merül fel a kérdés, mikor szedjük le a levendula virágait.

Levendula fagylalt hozzávalói (kb. 7 dl fagylalthoz)

  • 4 dl tejszín
  • 2 dl cukrozott, sűrített tej
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 4 teáskanál szárított levendula  vagy 4-5 szál friss virág
  • 2 tojássárgája
  • csipet só

Fehércsokis levendula fagyi elkészítése

  • A tejszínt a sűrített tejjel közepes méretű lábasba öntjük,
  • forráspontig melegítjük, levesszük a tűzről és beletesszük a friss vagy a szárított  levendulát,
  • 20 percig letakarva állni hagyjuk,
  • a tojássárgákat kézi habverővel fehéredésig sűrűre keverjük,
  • az illatos tejszínes folyadékot leszűrjük,
  • lassan, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a tojáshoz,
  • a masszát visszaöntjük a lábasba,
  • állandó keverés mellett néhány percig alacsony tűzön főzzük,
  • hozzákeverjük a feldarabolt fehér csokoládét, hogy felolvadjon,
  • a masszát teljesen lehűtjük,
  • lefagyasztjuk.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

+1 Tipp:

Érdemes előző este elkészíteni. Legjobb fagylaltgépben elkészíteni, mert akkor jó krémes állagú lesz. Ha nincs fagylaltgépünk, akkor a jéghideg masszát dobozba öntjük, majd a mélyhűtőbe tesszük. 4-5 alkalommal, kb. óránként kivesszük a hűtőből és mixerben átkeverjük.

Jó étvágyat!

További receptek és tippek a levendula felhasználásához

A levendula az egyik legkedveltebb gyógy- és fűszernövényünk, amit legtöbben csak gyönyörű lila vagy fehér virágaik miatt tartanak. Pedig sokkal többre hivatott ennél. Különösen a francia konyhában használják fűszerként, a gyógynövényként való hasznosítása is szerte ágazó. Frissen és szárítás után egyaránt hasznosíthatjuk. Most azt gyűjtöttem össze, hogy milyen gyógyteák készülhetnek levendulából és melyiket milyen betegségek, problémák esetén érdemes kortyolgatni.

Ne hagyjuk kárba veszni a levendula illatos virágait, hisz nagyon finom hűsítő készülhet belőle. Már is mutatom milyen nyári frissítő lehet a levendulából. Egyszerű és nagyszerű receptek.

A levendula virágok rengeteg illóolajat tartalmaznak. Ennek a tulajdonságának köszönhetően a konyhában is sokoldaúan felhasználhatjuk. A levendula szirup házilag egyszerűen elkészíthető aromás üdítőital, melynek receptjét már is mutatom.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük