Levendula kisokos – minden a levendula gondozásról, felhasználásról

Ha június, akkor levendula. Mindenhol. A kertben, a lakásban, a konyhában. Az illatos, lila virág joggal lett az utóbbi évek slágernövénye. Bár nem őshonos Magyarországon, a virágok változatos formájának, üde illatának, ínycsiklandó ízének, dekorációs célú és gyógyászati felhasználásának köszönhetően hamar meghódította a magyar sziveket is. A levendula kisokos mindent tartalmaz, amit tudni akartál az illatos szépség gondozásáról, metszéséről és felhasználási módjairól.

Legkedveltebb levendulafajták és gondozásuk

Levendula kisokos – minden a levendula gondozásáról

Levendula fajták és gondozásuk

A levendulát nagyanyáink szinte kizárólag csak molyirtásra használták, napjainkban pedig ismertsége és kedveltsége soha nem látott méreteket ölt. Mai népszerűsége a virágok változatos formájának, üde illatának, ínycsiklandó ízének és gyógyászati felhasználásának köszönhető. Az egyes levendulafajták gondozása eltérő, most a három legkedeveltebbet mutatom be.

Az egyszerűen gondozható és sokoldalúan felhasználható illatos szépség jól illik a hagyományos és a modern kertekbe egyaránt. A levendula ápolás és felhasználás rejtelmeibe most tapasztalt levendula tartó olvasók engednek betekintést.

A levendula újravirágoztatása pofon egyszerű dolog. Sokan sajnálják levágni a levendula virágokat, pedig azok nagyon sokrétűen felhasználhatók, ráadásul új virágok megjelenésére is csak a régiek eltávolítása után számíthatunk.

A füzéres levendula, bóbitás levendula vagy spanyol levendula néven is hívott Lavandula stoechas gondozása koránt sem olyen egyszerű, mint a francia levenduláé. Bóbitás fejecskéje és kellemes illata miatt igen kedvelt. Kicsit igényes, nem télálló, kertbe nem ültethető, ezért nem egyszerű hosszútávon megtartani. Mivel van aki annak hívja, nézzük, miből áll az olasz levendula gondozása.

A közönséges levendula (Lavandula angustifolia), amit a köznyelvben francia levendulaként ismerünk a legkedveltebb, legegyszerűbben nevelhető levendula fajta. Díszítő értéke mellett sokoldalú felhasználhatósága – gyógy- és fűszernövényként is alkalmazható – miatt is igen kedvelt. A magyarországi éghajlatot is jól viseli, gondozása egyszerű. Érdemes beszerezni pár tövet. A legismertebb levendula fajták mellett a francia levendula gondozására és felhasználási lehetőségeire is kitérek, valamint videón is mutatom a teendőket.

Levendula kisokos – levendula felhasználása

A levendula nemcsak illatos és dekoratív dísznövény, egyszerre frissítő és nyugtató gyógynövény, de könnyű francia ételek kitűnő ízesítőjeként is remekel. Kit így, kit úgy, de mindenkit levesz a lábáról. Szárítása után sokáig megőrzi illatanyagát, így hónapok múlva is értékes növény. A levendula felhasználása igen sokrétű, mutatok is pár ötletet.

A levendula virágzásának kezdete az időjárástól, a növény fajtájától és a helyszíntől is függ, így a levendula szedés és szárítás is eltérő időpontban kezdődhet. Mindezt árnyalja, hogy a különböző felhasználási módokhoz különböző nyílási stádiumban lévő virágfejek használata az ideális. Általában június közepe felé kezdenek színesedni a bimbók, így joggal merül fel a kérdés, mikor szedjük le a levendula virágait.

Levendula, mint fűszer- és gyógynövény

A levendula gyógyhatásai egy fontos kérdés, amit érinteni kell ha az egyik legsokoldalúbban felhasználható növényünkről beszélünk. Díszítő értéke igen magas, illata kellemes. Húsok, sütemények fűszereként is megállja a helyét, de rengeteg gyógyhatása mellett sem mehetünk el szótlanul. 

A levendula az egyik legkedveltebb gyógy- és fűszernövényünk, amit legtöbben csak gyönyörű lila vagy fehér virágaik miatt tartanak. Pedig sokkal többre hivatott ennél. Különösen a francia konyhában használják fűszerként, a gyógynövényként való hasznosítása is szerte ágazó. Frissen és szárítás után egyaránt hasznosíthatjuk. Most azt gyűjtöttem össze, hogy milyen gyógyteák készülhetnek levendulából és melyiket milyen betegségek, problémák esetén érdemes kortyolgatni.

Bár hazánkban a levendulát többnyire csak dísznövényként tartjuk, esetleg süteményekhez használjuk, nem feledkezhetünk meg gyógyító hatásairól sem. A valódi vagy más néven keskenylevelű levendula (Lavandula angustifolia) több ezer éve ismert és alkalmazott gyógynövény. 2018-ban az év gyógynövényének is megválasztották. Hazánkban a 15. századtól dísz- és aromanövényként is ültetik. Virágát és illóolaját nyugtató, szorongásoldó hatása miatt a gyógyászatban is használják. Kevesen tudják, hogy még alvásproblémákat is gyógyít,.

A levendula nyugtató, stresszoldó, antibakteriális és vírusölő hatását érdemes házilag készíthető fürdősó formájában is kihasználni. Rögtön kettő, egyszerűen elkészíthető levendulás fürdősó receptet hoztam. Készíts el saját magad a számodra szimpatikusabbat és kényeztesd magad, élvezd az illatos fürdő só nyugtató hatását vagy ajándékozd el.

Ne hagyjuk kárba veszni a levendula illatos virágait, hisz nagyon finom hűsítő készülhet belőle. Már is mutatom milyen nyári frissítő lehet a levendulából. Egyszerű és nagyszerű receptek. 

A hosszan elhúzódó vénasszonyok nyara és a gondos ápolás eredményeként a levendula bokrokon a másodvirágzásnak örülhetünk. Bár ilyenkor sokkal kevesebb a virágmennyiség, de a virágok illóolaj tartalma ilyenkor is épp oly magas. A levendula szirup nem igényel nagy mennyiségű levendulát, így az utóvirágzásból is elkészíthető.

Igazi levendula szezonra való nyári hűsítőt hoztam. A fő hozzávalója a levendula mellett a fehér csokoládé. Jól hangzik ugye? Hát még milyen a zamata. Így készül a fehér csokis levendula fagyi. 

Levendula dekorációs célú felhasználása

2018-as év gyógynövényének választott levendula népszerűsége töretlen. Ha csodás levendulamezőt szeretnénk látni vagy esetleg beszereznénk magunknak pár illatozó csokrot, nem kell nagy távolságokat megtennünk. Nem kell Provence-ig utaznunk, sőt a még Tihanyba vagy Pannonhalmára sem. Bár merre is élünk az országban biztos találunk egy levendulást, amit maximum egy órás autóúttal megközelíthetünk.  Nézzük, milyen a levendulamező a Pilis lábánál!

A francia vidékek természetes életstílusára és az elbűvölő, elegáns Provance vidékére emlékeztető levendula sokak kedvence. A méltán népszerű lilás-kékes színű, aromás szépséget fűszer- és gyógynövényként is hasznosíthatjuk. A virágok önmagukban is nagyon mutatósak, hónapokig díszítenek és illatosítanak. Frissen szedve formázható, így egyszerűen készíthetők látványos levendula dekorációk. 

Levendula gondozása – videó

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük