Spanyol levendula (Lavandula stoechas) gondozása, virágoztatása

A hosszú kocsányú füzéres levendula, bóbitás levendula vagy spanyol vagy olasz levendula néven is hívott Lavandula stoechas gondozása koránt sem olyen egyszerű, mint a közönséges vagy francia levenduláé. A füzéres levendula a bóbitás fejecskéje és kellemes illata miatt igen kedvelt, de a gondozása kicist macerás. Kicsit igényes, nem télálló, kertbe nem ültethető, ezért nem egyszerű hosszútávon megtartani. Nézzük, miből áll a füzéres levendula gondozása.

spanyol levendula

Füzéres levendula (Lavandula stoechas) származása, fajtái

A spanyol levendula (Lavandula stoechas), amelyet szoktak még füzéres vagy bóbitás levendula, sőt olasz és francia levendulaként is hívni, sokkal jobban tűri a kánikulát és a szárazságot, mint a keskenylevelű vagy közönséges levendulaként is ismert francia levendula. Kb 40 levendula faj ismert, a spanyol levendula a francia és angol levendulával egyetemben az első három legkedveltebb levendula fajták között van.

A füzéres levendula vagy bóbitás levendula (Lavandula stoechas) az árvacsalánfélék (ajakosok) családjába tartozó levendula (Lavandula) növénynemzetség egyik faja.

A füzéres levendulának számos fajtája létezik, melyek színben, méretben és illatban térnek el egymástól.

Néhány népszerű fajta:

  • ‘Anouk’: Sötétlila virágokkal és bóbitákkal.
  • ‘Blue Star’: Kék-lila virágokkal és ezüstös levelekkel.
  • ‘Kew Red’: Élénkpiros virágokkal.

Bóbítás levendula ismertetőjelei

A spanyol levendula 20–50 cm magasra megnövő félcserje. Jellegzetessége, hogy nagy méretű, de virágok nélküli murvalevelek mutatkoznak bóbitaszerűen a virágzat tetején, innen kapta a bóbitás levendula nevet.

Levelei 1-3,5 cm hosszúak, 2-4 mm keskenyek, épek, szálasak, és gyakran nemezesek a szürke szőröktől.
Virágzata 1-2 cm hosszú, tömzsi és robusztus megjelenésű, nincs külön kocsánya. A virágok lilák, rózsaszínűek vagy fehérek, és jellegzetes „füzéres” fellevelekkel rendelkeznek, melyek bóbitaszerűen helyezkednek el a virágzat tetején.

A füzéres levendula illata édesebb és kámforosabb, mint a közönséges levenduláé (Lavandula angustifolia). Kellemes, frissítő illata ideális aromaterápiás célokra.

Spanyol vagy füzéres levendula igényei, gondozása

A mediterrán térség meleg, száraz éghajlatú területeiről származik, ebből következik, hogy sokkal jobban tűri a kánikulai meleget és hosszabb ideig bírja víz nélkül is. Virágzásához nincs szükség hideghatásra, sőt nem fagytűrő, így teleltetést igényel.

Levelei ezüstös zöldek, az egyenes szárak csúcsán fejlődik ki a bóbitaszerű füzérvirágzat. Igazi különlegességét a tetején megjelenő lila, bíbor- vagy mályvaszínű murvalevelek adják.

Nem lesz belőle olyan hatalmas növény, mint mint a francia levendulából, ezért csak alacsony sövényt vagy ágyásszegélyt nevelhetünk a kis bokrokból. Ezt is kizárólag akkor, ha a téli védelme megoldott. Cserépbe vagy balkonládába is ültethetjük. Fontos, hogy a talaj jó vízáteresztőképességű legyen, mert nem tűri a túlzott nedvességet.

Füzéres levendula teleltetése

Nem fagytűrő, mint a francia levendula, ezért célszerű konténerben nevelni és télen fagymentes helyen tárolni.

Spanyol levendula metszése

A bokrosodás elősegítésére virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára, ezzel őszi másodvirágzásra is serkentjük.

Kártevők, betegségek

Viszonylag ritkán támadják meg betegségek és kártevők. A leggyakoribb problémát a levéltetvek és a takácsatkák okozzák.

Bóbitás levendula felhasználása

A füzéres levendulát dísznövényként is ültethetjük, de illóolaját is kinyerhetjük. Az illóolajnak számos gyógyhatása van, többek között nyugtató, görcsoldó, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is rendelkezik. Aromaterápiában is gyakran használják.

A szárított virágokból potpourrit, illatos párnácskákat és fürdősókat is készíthetünk.

Legkedveltebb levendula fajták

A levendulát nagyanyáink szinte kizárólag csak molyirtásra használták, napjainkban pedig ismertsége és kedveltsége soha nem látott méreteket ölt. Mai népszerűsége a virágok változatos formájának, üde illatának, ínycsiklandó ízének és gyógyászati felhasználásának köszönhető. Az egyes levendulafajták gondozása eltérő, most a három legkedeveltebbet mutatom be.

Ha nyár, akkor levendula. Mindenhol. A kertben, a lakásban, a konyhában. Az illatos, lila virág joggal lett az utóbbi évek slágernövénye. Bár a levendula nem őshonos Magyarországon, a virágok változatos formájának, üde illatának, ínycsiklandó ízének, dekorációs célú és gyógyászati felhasználásának köszönhetően hamar meghódította a magyar szíveket is. A levendula kisokos mindent tartalmaz, amit tudni akartál az illatos szépség ültetéséről, fajtáiról, gondozásáról, metszéséről, teleltetéséről és felhasználási módjairól.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük