Spanyol levendula (Lavandula stoechas) gondozása, virágoztatása

A füzéres levendula, bóbitás levendula vagy spanyol levendula néven is hívott Lavandula stoechas gondozása koránt sem olyen egyszerű, mint a francia levenduláé. Bóbitás fejecskéje és kellemes illata miatt igen kedvelt. Kicsit igényes, nem télálló, kertbe nem ültethető, ezért nem egyszerű hosszútávon megtartani. Mivel van aki annak hívja, nézzük, miből áll az olasz levendula gondozása.

spanyol levendula

Füzéres levendula (Lavandula stoechas) származása

A spanyol levendula (Lavandula stoechas), amelyet szoktak még füzéres vagy bóbitás levendula, sőt olasz és francia levendulaként is hívni, sokkal jobban tűri a kánikulát és a szárazságot, mint a keskenylevelű vagy közönséges levendulaként is ismert francia levendula. Kb 40 levendula faj ismert, a spanyol levendula a francia és angol levendulával egyetemben az első három legkedveltebb levendula fajták között van.

A füzéres levendula vagy bóbitás levendula (Lavandula stoechas) az árvacsalánfélék (ajakosok) családjába tartozó levendula (Lavandula) növénynemzetség egyik faja. Jellegzetessége, hogy nagy méretű, de virágok nélküli murvalevelek mutatkoznak bóbitaszerűen a virágzat tetején.

Bóbítás levendula ismertetőjelei

A spanyol levendula 20–50 cm magasra megnövő félcserje.

Levelei 1–3,5 cm hosszúak, 2–4 mm keskenyek, épek, szálasak, és gyakran nemezesek a szürke szőröktől. Füzérvirágzata 1–2 cm hosszú, tömzsi és robusztus megjelenésű. A füzér tetején lila, mályva- vagy bíborszínű, megnagyobbodott murvalevelek fejlődnek, melyek virágtalanok (azaz sterilek), 1–2 cm hosszúak, lapát vagy visszás tojásdad alakúak. A virágzat minden egyes virágörvében rendszerint 5–7 virág helyezkedik el, a virágoknak parányi előleveleik vannak.

A virágos (azaz termékeny, fertilis) murvalevelek alakja széles–visszás tojásdad, csúcsa röviden kihegyesedő. A virágok kocsánnyal kapcsolódnak a virágzati tengelyhez. A csésze ül a virágkocsányon, 13 erű, függelékes és sűrűn gyapjasan szőrös. A csészénél csak kissé hosszabb párta feketés bíbor- vagy mályvaszínű, esetenként fehér vagy rózsaszín. – írja a wikipédia.

Spanyol levendula gondozása

A mediterrán térség meleg, száraz éghajlatú területeiről származik, ebből következik, hogy sokkal jobban tűri a kánikulai meleget és hosszabb ideig bírja víz nélkül is. Virágzásához nincs szükség hideghatásra, sőt nem fagytűrő, így teleltetést igényel.

Levelei ezüstös zöldek, az egyenes szárak csúcsán fejlődik ki a bóbitaszerű füzérvirágzat. Igazi különlegességét a tetején megjelenő lila, bíbor- vagy mályvaszínű murvalevelek adják.

Nem lesz belőle olyan hatalmas növény, mint mint a francia levendulából, ezért csak alacsony sövényt vagy ágyásszegélyt nevelhetünk a kis bokrokból. Ezt is kizárólag akkor, ha a téli védelme megoldott. Cserépbe vagy balkonládába is ültethetjük. Fontos, hogy a talaj jó vízáteresztőképességű legyen, mert nem tűri a túlzott nedvességet. Nem fagytűrő, mint a francia levendula, ezért célszerű konténerben nevelni és télen fagymentes helyen tárolni.

A bokrosodás elősegítésére virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára, ezzel őszi másodvirágzásra is serkentjük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük