Spanyol levendula (Lavandula stoechas) gondozása, virágoztatása

A hosszú kocsányú füzéres levendula, bóbitás levendula vagy spanyol vagy olasz levendula néven is hívott Lavandula stoechas gondozása koránt sem olyen egyszerű, mint a francia levenduláé. A füzéres levendula a bóbitás fejecskéje és kellemes illata miatt igen kedvelt, de a gondozása kicist macerás. Kicsit igényes, nem télálló, kertbe nem ültethető, ezért nem egyszerű hosszútávon megtartani. Nézzük, miből áll a füzéres levendula gondozása.

spanyol levendula

Füzéres levendula (Lavandula stoechas) származása

A spanyol levendula (Lavandula stoechas), amelyet szoktak még füzéres vagy bóbitás levendula, sőt olasz és francia levendulaként is hívni, sokkal jobban tűri a kánikulát és a szárazságot, mint a keskenylevelű vagy közönséges levendulaként is ismert francia levendula. Kb 40 levendula faj ismert, a spanyol levendula a francia és angol levendulával egyetemben az első három legkedveltebb levendula fajták között van.

A füzéres levendula vagy bóbitás levendula (Lavandula stoechas) az árvacsalánfélék (ajakosok) családjába tartozó levendula (Lavandula) növénynemzetség egyik faja. Jellegzetessége, hogy nagy méretű, de virágok nélküli murvalevelek mutatkoznak bóbitaszerűen a virágzat tetején.

Bóbítás levendula ismertetőjelei

A spanyol levendula 20–50 cm magasra megnövő félcserje.

„Levelei 1–3,5 cm hosszúak, 2–4 mm keskenyek, épek, szálasak, és gyakran nemezesek a szürke szőröktől. Füzérvirágzata 1–2 cm hosszú, tömzsi és robusztus megjelenésű. A füzér tetején lila, mályva- vagy bíborszínű, megnagyobbodott murvalevelek fejlődnek, melyek virágtalanok (azaz sterilek), 1–2 cm hosszúak, lapát vagy visszás tojásdad alakúak. A virágzat minden egyes virágörvében rendszerint 5–7 virág helyezkedik el, a virágoknak parányi előleveleik vannak.

A virágos (azaz termékeny, fertilis) murvalevelek alakja széles–visszás tojásdad, csúcsa röviden kihegyesedő. A virágok kocsánnyal kapcsolódnak a virágzati tengelyhez. A csésze ül a virágkocsányon, 13 erű, függelékes és sűrűn gyapjasan szőrös. A csészénél csak kissé hosszabb párta feketés bíbor- vagy mályvaszínű, esetenként fehér vagy rózsaszín.” – írja a wikipédia.

Spanyol vagy füzéres levendula igényei, gondozása

A mediterrán térség meleg, száraz éghajlatú területeiről származik, ebből következik, hogy sokkal jobban tűri a kánikulai meleget és hosszabb ideig bírja víz nélkül is. Virágzásához nincs szükség hideghatásra, sőt nem fagytűrő, így teleltetést igényel.

Levelei ezüstös zöldek, az egyenes szárak csúcsán fejlődik ki a bóbitaszerű füzérvirágzat. Igazi különlegességét a tetején megjelenő lila, bíbor- vagy mályvaszínű murvalevelek adják.

Nem lesz belőle olyan hatalmas növény, mint mint a francia levendulából, ezért csak alacsony sövényt vagy ágyásszegélyt nevelhetünk a kis bokrokból. Ezt is kizárólag akkor, ha a téli védelme megoldott. Cserépbe vagy balkonládába is ültethetjük. Fontos, hogy a talaj jó vízáteresztőképességű legyen, mert nem tűri a túlzott nedvességet.

Füzéres levendula teleltetése

Nem fagytűrő, mint a francia levendula, ezért célszerű konténerben nevelni és télen fagymentes helyen tárolni.

Spanyol levendula metszése

A bokrosodás elősegítésére virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára, ezzel őszi másodvirágzásra is serkentjük.

Legkedveltebb levendula fajták

A levendulát nagyanyáink szinte kizárólag csak molyirtásra használták, napjainkban pedig ismertsége és kedveltsége soha nem látott méreteket ölt. Mai népszerűsége a virágok változatos formájának, üde illatának, ínycsiklandó ízének és gyógyászati felhasználásának köszönhető. Az egyes levendulafajták gondozása eltérő, most a három legkedeveltebbet mutatom be.

Legkedveltebb levendulafajták és gondozásuk

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük