Spanyol levendula gondozása, virágoztatása

A spanyol levendula gondozása koránt sem olyen egyszerű, mint a francia levenduláé. Bóbitás fejecskéje és kellemes illata miatt igen kedvelt, de kicsit igényes a drága, ezért nem egyszerű hosszútávon megtartani. Mivel van aki annak hívja, nézzük, miből áll az olasz levendula gondozása.

spanyol levendula

A spanyol levendula (Lavandula stoechas), amelyet szoktam még füzéres vagy bóbitás levendula, sőt olasz és francia levendulaként is hívni, sokkal jobban tűri a kánikulát és a szárazságot, mint a keskenylevelű vagy közönséges levendulaként is ismert francia levendula. Kb 40 levendula faj ismert, a spanyol levendula a francia és angol levendulával egyetemben az első három legkedveltebb között van.

Spanyol levendula gondozása

A mediterrán térség meleg, száraz éghajlatú területeiről származik, ebből következik, hogy sokkal jobban tűri a meleget és hosszabb ideig bírja víz nélkül is. Virágzásához nincs szükség hideghatásra.

Levelei ezüstös zöldek, az egyenes szárak csúcsán fejlődik ki a bóbitaszerű füzérvirágzat. Igazi különlegességét a tetején megjelenő lila, bíbor- vagy mályvaszínű murvalevelek adják.

Nem lesz belőle olyan hatalmas növény, mint mint a francia levendulából, ezért alacsony sövényt vagy ágyásszegélyt nevelhetünk a kis bokrokból. Cserépbe vagy balkonládába is ültethetjük. Fontos, hogy a talaj jó vízáteresztőképességű legyen, mert nem tűri a túlzott nedvességet. Kevésbé fagytűrő, mint a francia levendula, ezért célszerű konténerben nevelni és télen fagymentes helyen tárolni.

A bokrosodás elősegítésére virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára, ezzel őszi másodvirágzásra is serkentjük.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 268
  • 11
  •  
  •  
  • 268
  •  
  • 11
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük