Sárgaviola (Erysimum cheiri) gondozása, szaporítása

A sárgaviola (Erysimum cheiri) igen kedvelt, magasra növő kétnyári növény igen intenzív illattal, melyet a méhek is nagyon szeretnek. Bár a kemény fagyokat nem tűri, gondozása igen egyszerű, az elszódott magjai is rendre kikelnek.

sárgaviola gondozása

Származása:a sárgaviola (Erysimum cheiri, korábban Cheiranthus cheiri) Dél-Európából származik. Gyakran rövid életű évelő növényként hivatkoznak rá, de a legszebb a második évében lesz, így szerencsésebb, ha kétnyári növényként gondozzuk és gondolunk rá.

Ismertetőjegyei: magasra növő kétnyári növény

Virágok: markáns illatúak sárgák, barnás-vörösek vagy narancsosak, lehetnek egyszerűek és teltek is.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható

Magasság: kifejlett növény magassága virággal együtt az 50 cnetimétert is elérheti

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Virágzási idő: májustól júniusig

Sárgaviola gondozása

Sárgaviola gondozása: Mint a többi kétnyárinál, például az árvácskánál, az első évben kell a magot elvetni ahhoz, hogy a második évben gyönyörködhessünk a virágokban.

A magokat május-júniusban szórjuk el, a palántákat pedig nyár végén, ősz elején ültessük végleges helyükre. Nagyon hideg teleken a fagyok károsíthatják, ezért célszerű cserépbe ültetve átteleltetni vagy takarással óvni.

A napos helyet szereti, bírja a tűző napot, de fényárnyékban is megél. A mérsékelten meszes, kevésbé kötött talajokat kedveli. Vízigénye átlagos, mérsékelten öntözzük.

Ha hagyjuk elszóródni az érett magokat, akkor azok maguktól is kikelnek.

Kártevők: meztelencsigák és a csigák előszeretettel látogathatják.

Felhasználása: csak dísznövényként használható, színe és illata miatt nagyon jó hangulatot ad a kert árnyékos részeiben is

Köszönöm a megosztásokat!
  • 71
  • 9
  •  
  •  
  • 71
  •  
  • 9
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük