Őszi árvácska – üde színfolt télen is

Ősszel a nyár színpompás növényeinek búcsút kell intenünk, de a virágos erkélyről a hideg napokon sem kell lemondanunk. Az őszi árvácska az egyik legjobb választás, amivel a telet is  megszínesítjük meg, sőt a tavasz első színfoltjait is bebiztosíthatjuk.

árvácska

Az én erkélyemen évek óta virítanak árvácskák, amiket ősszel vásárolok. Míg a tavaszi árvácska csak nyár elejéig, tehát néhány hónapig nyílik, addig a téli árvácska fél évvel tovább.

Őszi árvácska – üde színfolt télen is

Európában őshonos kis virágot előszeretettel ültetik közparkokba is, köszönhetően annak, hogy az időben elültetett és kellő talajhőmérséklet mellett begyökeresedett árvácskák szépen bokrosodnak, gazdagon és hosszan tartóan virágoznak. Kiskertbe, balkonládába és cserépbe egyaránt bátran ajánlom.

Az őszi árvácskák magjait nyáron vetik el, a magoncokra az augusztus közepi átcserepezés után további 6-8 hét növekedési időszak vár, csak ezután válnak kiültethető palántákká. A már ősszel virágba boruló kis növények károsodás nélkül átvészelik a telet, tavasszal pedig gyorsabban és korábban fejlődésnek indulnak.

Télen virágzó növények a kertben - árvácska

A fagyok hatására kicsit összehúzódnak, de amint kisüt a nap újra életre kelnek. Enyhébb téli napokon is megmutatják virágfejeiket. Tavasszal, 12-17 Celsius fokos hőmérsékletig érzik jól magukat, a nyári nagy melegben sajnos elpusztulnak. Nagyon olcsó virág, és az őszi vásárlás hatalmas előnye, hogy 6-8 hónapon át örvendhetünk szépségének. A virágzási időt meghosszabbíthatjuk, ha az elnyílt virágokat és az elhalt növényi részeket rendszeresen eltávolítjuk.

Akár cserépbe, balkonládába vagy virágágyba ültetjük a palántákat, fontos, hogy a talaj nyirkos és vízáteresztő legyen. A rendszeres öntözésen kívül nem sok tápanyagra van szüksége, kevés helyet igényel, folyamatosan virágzik nyár közepéig.

Gyakran színkeverékekben árusítják, amelyekből pompás virágágyás, tarka tavaszi tál vagy balkonláda készíthető. Még nagyszerűbb hatást érhetünk el, ha tavaszi hagymásokkal, tulipánnal, nárcisszal, jácinttal vagy fürtös gyöngyikével társítjuk. Ültetéskor ne felejtsük el a földbe dugni a tavaszi hagymásokat, amelyhez szintén szeptember és az október a legideálisabb időpont .

Tipp: A nagy virágfejű fajták mellett érdemes az apró virágúakat is kipróbálni. Ezek sokkal strapabíróbbak, hamar bebokrosodnak és sok apró virágukkal igazi színfoltjai lesznek a kertnek, terasznak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük