A kék hortenzia titka

A kerti hortenzia virágai piros, rózsaszín, kék vagy fehér színben tündökölnek. Az, hogy láttál már kék hortenziát, nem a véletlen műve. Már is mutatom, hogy lehet kék hortenzia a te kertedben is.

kék hortenzia titka

Így lesz a rózsaszínűből kék hortenzia

A hortenzia télálló évelőnövény. A félgömb, labda vagy tányér alakú virágzatok akár a 20 cm átmérőt is elérhetik. Virágjának színe szoros összefüggésben van a földkeverék kémhatásával, azaz Ph-értékével. Erősen savanyú közegben kék, kevésbé savanyúban azonban rózsaszín virágok fejlődnek.

Gyakran előfordul, hogy a kékként vásárolt hortenzia a legjobb gondozás mellett is egy idő után rózsaszín virágokat hoz. Pont úgy, mint a kék lepkeorchideánál. Mégis van egy fontos különbség. Az orchideákat színezékkel változtatják kékre. Amikor elmúlik annak a hatása, a növény visszanyeri eredeti színét, a másodvirágzásnál fehér vagy cirmos virágok jelennek meg. Jó hír, hogy míg az orchideánál nem tudjuk átváltoztatni a színt, a hortenziánál nagyon egyszerűen megoldható.

Legegyszerűbben úgy lehet kék hortenziánk, ha készen kapható “kristályos szerkezetű műtrágya kék hortenziára” terméket vásárolunk.

Házi módszerek a kék hortenziához

Egyszerű háztartási szerek is alkalmasak arra, hogy átszínezzék a rózsaszín hortenziát kékre.

 • ha alumínium-szulfáttal öntözzük a növényt, akkor a virágok azúrkék színűek lesznek,
 • ha timsóoldatot teszünk az öntözővízbe, akkor pedig még élénkebb kék virágaink nyílnak majd, 10 liter vízhez kb. 1 kávéskanál timsót kell keverni és ezzel elegendő két hetente locsolni a savanyú földbe ültetett növényt.
 • alacsony foszfor- és magas káliumtartalmú műtrágyától is kékek lesznek a virágok.

Mindhárom adalékanyag beszerezhető a gazdaboltokban, kertészeti áruházakban.

Kávézacc szintén segíti a föld savanyúbbá tételét.

A hortenzia nagyon vízigényes, ezért akár naponta többször lágy vízzel (esővíz, vagy felforralt, szűrt víz) öntözzük.

Bármelyik fenti módszerrel akkor érhetjük el a legjobb eredményt, ha a kezelést már tavasszal, a bimbók megjelenése előtt, megkezdjük.

Köszönöm a megosztásokat!
 • 115
 • 10
 •  
 •  
 • 115
 •  
 • 10
 •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük