A kék hortenzia titka

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) virágai piros, rózsaszín, kék vagy fehér színben tündökölnek. A kék szín a virágoknál igen ritka. Az, hogy láttál már kék hortenziát, nem a véletlen műve. A kerti hortenzia rózsaszín virágai a föld kémhatásának, azaz Ph-értékének megváltoztatásával kékre változnak. Már is mutatom, hogy lehet kék hortenzia a te kertedben is.

kék hortenzia titka

Így lesz a rózsaszínűből kék hortenzia

A kerti hortenzia télálló évelőnövény. A félgömb, labda vagy tányér alakú virágzatok akár a 20 cm átmérőt is elérhetik. A hortenzia virágának színe szoros összefüggésben van a földkeverék kémhatásával, azaz Ph-értékével. Erősen savanyú közegben kék, kevésbé savanyúban azonban rózsaszín virágok fejlődnek.

Gyakran előfordul, hogy a kékként vásárolt hortenzia a legjobb gondozás mellett is egy idő után rózsaszín virágokat hoz. Pont úgy, mint a kék lepkeorchideánál. Mégis van egy fontos különbség. Az orchideákat színezékkel változtatják kékre. Amikor elmúlik annak a hatása, a növény visszanyeri eredeti színét, a másodvirágzásnál fehér vagy cirmos virágok jelennek meg.

Jó hír, hogy míg az orchideánál nem tudjuk átváltoztatni a színt, a hortenziánál nagyon egyszerűen megoldható, csak a föld kémhatását kell megváltoztatni.

kék hortenzia

Legegyszerűbben úgy lehet kék hortenziánk, ha készen kapható “kristályos szerkezetű műtrágya kék hortenziára” terméket vásárolunk.

Házi módszerek a kék hortenziához

Egyszerű háztartási szerek is alkalmasak arra, hogy átszínezzék a rózsaszín hortenziát kékre.

Így változik a hortenzia színe:

  • ha alumínium-szulfáttal öntözzük a növényt, akkor a virágok azúrkék színűek lesznek,
  • ha timsóoldatot teszünk az öntözővízbe, akkor pedig még élénkebb kék virágaink nyílnak majd, 10 liter vízhez kb. 1 kávéskanál timsót kell keverni és ezzel elegendő két hetente locsolni a savanyú földbe ültetett növényt,
  • alacsony foszfor- és magas káliumtartalmú műtrágyától is kékek lesznek a virágok.

Mindhárom adalékanyag beszerezhető a gazdaboltokban, kertészeti áruházakban.

Kávézacc és a fenyő tűlevelei szintén segítik a föld savanyúbbá tételét.

A hortenzia nagyon vízigényes, ezért forró nyári napokon akár naponta többször érdemes öntözni lágy vízzel (pl. esővíz, vagy felforralt, szűrt víz).

Bármelyik fenti módszerrel akkor érhetjük el a legjobb eredményt, ha a kezelést már tavasszal, a bimbók megjelenése előtt, megkezdjük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük