Csuporka, Gloxínia (Sinningia speciosa) gondozása, szaporítása

A Gloxínia (Sinningia speciosa) vagy széleslevelű csuporka napjaink kedvelt virágos szobanövénye. Levelei és hatalmas tölcsérvirágai bársonyos tapintásúak. A legtöbb növényt az első virágzás után kidobják, pedig ha adunk nekik egy újabb esélyt, a gumók kihajtanak. Amikor télen lehullajtja leveleit, sokan úgy gondolják, hogy ennyi volt a növény élete. Pedig ilyenkor csak pihenőre vonul és megfelelő gondozás mellett a gloxínia tavasszal kihajt és új virágokat hoz. Egyszerű a szaporítása is.

pink színű gloxínia, csuporka

Csuporka, Gloxínia (Sinningia speciosa) származása, jellemzése

A gloxínia (Sinningia speciosa), amelyet széleslevelű csuporka néven is ismerünk, Brazíliában őshonos virágos, gumós, a csukorkafélék családjába tartozó növény, a legismertebb sinningia fajta. 1817-ben eredetileg a Gloxinia nemzetségbe sorolták be, majd Sinningia -ba sorolták át . A mutatós Sinningia. speciosa hibrideket a mai napig egyszerűen gloxíniának hívjuk, bár ez az elnevezés mára már hibás.

Latin nevét a bonni egyetem kertészének, Wilhelm Sinningnek, gloxínia nevet pedig a colmari orvosnak, Peter Gloxinnak köszönheti.

A 18. században jelent meg Európában. Eredetileg a gloxíniavirágok vízszintesen vagy ferdén helezkedtek el, és gyűszű formájuk volt.

A mai gumós növények nagy, bársonyos, élénk színű, tölcsérre emlékezető virágokat hoznak, melyek egyenesen állnak, mattzöld, nyelv formájú, puha szőrű levelek gyűrűje veszi körbe őket.

Színpompás virágai gyakran teltek. A nemesítéseknek és keresztezéseknek köszönhetően igen nagy belőle a szín és forma választék.

A csuporka a gumós növények közé tartozik. 15 – 20 centiméter hosszú dús levélzete rövid nyélen ül. A virágok a növény közepén jelennek meg.

A májustól szeptemberig megjlenő szép tölcsérvirágok bársonyosak. Sízük fehér, vörös, lila, de akár kétszínűek is lehetnek. Az is előfordul, hogy a vrágok szélén csík fut körbe.

fehér dupla gloxínia, csuporka

Gloxínia igényei és gondozása

Gloxíniát április és szeptember között érdemes vásárolni. Soha ne vegyünk meg olyan növényt, amelynek a levelei színtelenek, puhák és kevés bimbó van rajta. Legyünk óvatosak a kicsomagolásnál, mert a levelek könynen törnek.

A csuporka tenyésztési követelményei hasonlóak az afrikai ibolyához, azzal a különbséggel, hogy a gloxínia általában több fényt igényel. Elvirágzás után szüksége van nyugalmi időszaka, amikor a gumót hűvösen és szárazon kell tartani, amíg újra ki nem hajt.

Fény és hőmérséklet

A gloxínia szobanövényként leginkább a félárnyékot kedveli, a tűző nap hamar megégeti a leveleit. Nyáron 20 – 22 0C-os hőmérséklet ideális a számára. Ha 15 0C-nál alacsonyabb hőmérsékletű helyre kerül, nem fejlődik rendesen.

Szép nyári időben félárnyékos helyre a szabadba is kitehetjük.

Télen a gumót 15 0C-on tároljuk.

Öntözés, tápozás

A gloxínia a magas páratartalmat kedveli. Állítsunk a csuporka mellépárologtatót vagy tegyük nedves tőzeg-, vagy kavicságyra.

Kora tavasszal és nyáron sok vizet igényel, szeptembertől aztán egyre kevesebbet. Figyeljünk arr, hogy a levelek ne legyenek vizesek. A pihanő időszakot leszámítva hetente egyszer tápozzuk. A virágzás alatt kálium tartalmú trágyát használjunk.

Föld és átültetés

A leveles, virágos növényt sose ültessük át. Az átteleltett gumót februárban ültessük új, enyhén savanyú virágföldbe.

Metszés

A csuporkát metszeni nem kell. A levelek ősszel haguktól elfonynadnak és lehullanak. A gumót tavasszal, az elültetés előtt tisztítsuk meg.

Gloxínia teleltetése

Áprilistól októberig virágzik, ezután kezdődik a nyugalmi időszak. Először elveszti virágait, majd elfonnyadnak a levelek.

Hagyjuk a cserépben és tegyük 15 oC-os hőmérsékletű helyiségbe. Sem öntözni, sem tápozni nem szükséges. Februárban vegyük ki a cserépből, tisztítsuk meg és ültessük új földbe.

piros csuorka, gloxínia

Csuporka szaporítása

A csuporkát magról, levéldunyványról és gumóosztással egyaránt lehet szaporítani.

Gumóosztással

Amikor a gumó kora tavasszal hajtani kezd, vágjuk ketté. Használjunk éles kést és kemény alátétet. Fontos, hogy minden gumódarabon legyenek hajtások. Ezek jobban felismerhetők, ha előtte alaposan megtisztítjuk a gumót.

A vágási felületet szórjuk be kénporral vagy fahéjjal, hogy elkerüljük a fertőzést. A gumófeleket ültessük föld és homok keverékével megtöltött cserépbe. Az első hetekben tegyük 22-25 oC-os helyre.

Magról

A magról történő szaporítás olcsó, de igen nehéz. A magok olyan aprók, mint a homokszemek. November – decemberben tegyük a magokat szaporítóládába, nedves tőzegkorpa keverékbe és gondoskodjunk 22-25 oC hőmérsékletről. Két hétig sötétben csíráztassuk a magokat.

Ha a csírák már olyan nagyok, hogy csipesszel megfoghatók, egyenként ültessük ki őket. A pikírozást öt hét múlva mégegyszer ismételjük meg. A fiatal növények fényigénye napi 14-16 óra, ezért gondoskodjunk mesterséges megvilágításról.

Levélduványról

Töltsünk meg egy ládát egy réteg kaviccsal, majd tőzegkorpával, s erre kerüljön egy cm homok. Nedvesítsük meg a keveréket, majd vágjunk le egy nagy, egészséges levelet a növényről. Két helyen végjuk át a főlevélér bordáját. Rögzítsük a levelet hajtűkkel a talajra és fedjük le a ládát üveglappal. Tegyük 20 oC-os helyre. A vágás helyén rövid időn belül új nöények fejlődnek. Ha már gyökeret eresztettek, óvatosan vágjuk le a növényeket, és ültessük el őket.

Hajtásdugványról

Ha a gumók új hajtásokat növesztettek, ezeket is felhasználhatjuk dugványként. Ültessük őket közvetlenül a földbe, és műanyag fóliával takarjuk le, míg a gyökerek meg nem jelennek.

Csuporka betegségei, kártevői

Az egészséges gloxíniának zöld, erős, pozsgás levele, és sok bimbója van.

A világossárga vagy összepöndörödött levelek túl sok napfényre vagy kevés tápanyagra utalnak.

Túlöntözés következtében a virágok és a levelek elrothadnak. Ilyenkor hagyjuk a földet kiszáradni, és öntözzük kevesebbet.

Levéltetvek és takácsatkák roncsolhatják a leveleket. Kezeljük a nvényt rovarirtó szerrel.

A szürkepenész gyorsan tejed az egész növényen. Ennek első jelei még jelentéktelen foltok.

Az ernyedt levelek és a puha szár arra utal, hogy a növény túl száraz vagy huzatos helyen van.

További sinningia fajok gondozása

A sinningia fajok vagy másnéven csuporkák egyre kedveltebb szobanövények. Legismertebb faja, a régen gloxíniának hívott Sinningia speciosa mellett egyre több és változatosabb hibrid jelenik meg, amelyek apró, dúsan növő virágaikkal folyamatos színt visznek a lakásba. A sinningia fajok gondozása igazán egyszerű, néhány szabály betartásával évekig örülhetünk szépségének. Olvasónk tanácsaival segít, hogy nálad is hosszú életű legyen és dúsan virágozzon a csuporka.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük