Egyszerű balkonhűsítő tippek, amiket te is megvalósíthatsz

Magyarországon is egyre gyakoribb a napokon át tartó kánikula, a szüntelenül tűző nap, a rekkenő hőség. Ezek a meleg napok a teraszok, erkélyek, balkonok szerelmeseit is igencsak próbára teszik. De miért is kellene szenvednük, amikor léteznek egyszerű balkonhűsítő megoldások. Olyan tippek sorát hoztam, amelyeket bárki megvalósíthat az erkélyen és általuk elviselhetőbbé teheti a forróságot nemcsak a erkélyen, de a lakásban is.

balkonhűsítő tippek

Egyszerű balkonhűsítő tippek

A balkonhűsítő tippek megvalósításhoz egyszerűen, saját magunk is hozzáfoghatunk, bár a legutolsóhoz alaposan a pénztárcánkba kell nyúlni.

Színek

Talán nem is gondolnád, mekkora jelentőségük van a színeknek az erkélyen is. A fehér és világos színű falak, bútorok, balkonkorlát alkalmazásával csalhatunk egy kicsit, hisz ezek a színek visszaverik a nap sugarait. A sötét, fekete színűek viszont épp elnyelik és ezzel sokkal melegebb lesz a végeredmény.

Napernyő, napvitorla, napellenző ponyva, függöny

A legegyszerűbb megoldás egy napernyő felállítása. Előnye, hogy szabadon mozgatható, a nap járását követve változtathatjuk a helyét és biztosíthatjuk az árnyékot.

A napjainkban oly népszerű napvitorlák könnyen felszerelhetők, hátrányuk, hogy fixek, nem helyezhetők át, hogy kövessék a nap járását.

A kihúzható napellenző ponyvák már kicsit bonyolultabb szerkezetek és drágábbak is, főleg, azok, amelyek stabil vázzal és szerkezettel rendelkeznek., a ponyva kinyitása és becsukása nehézkes

A sínre felszerelt függönyök dekoratív és praktikus kiegészítői a balkonoknak Hátránya, hogy az időjárás viszontagságait nehezen viseli, hamar koszolódik és ha kiszívja a nap, hamar el is szakad.

A nádból készült árnyékolók hosszabb életűek. Használatuk egyszerű, a természetes anyagok kedvelőinek kifejezetten ajánlottak.

Növények, élő falak

A legtermészetesebb és számomra legszimpatikusabb megoldás a növények használata árnyékolóként. A legjobb díszítő értékkel a kúszó növényekből és magasra, terebélyesre növő dézsásokból létrehozott árnyékolók bírnak. A növényekből készített élő falak szépek, természetesek, tisztítják a levegőt és csodás mikroklímát teremtenek.

A nagy, terbélyes dézsás növények pl. leander, rózsa, stb egymás mellé állításával készített dekoratív sorfal az árnyékoláson túl a kíváncsi tekintetek kizárását is szolgálja.

Térelválasztásra, belátás elleni védelemre, árnyékolásra, falak díszítésére különösen alkalmasak a kúszócserjék. Hátrányuk, hogy általában több időt vesz igénybe növekedésük. Nem ritka, hogy a kívánt hatás eléréséhez éveket kell várni.

Terasz esetén a legjobb megoldás, ha a növényeket közvetlenül a kert talajába ültetjük és onnan futtatjuk fel. Az első, esetleg a második emeletig megtehetjük, aztán már ez az út nem járható. A legtöbb kúszónövény megfelelő támasztékkal a virágládában vagy dézsában is felkúszik a kívánt magasságig.

A gyorsan növő és kúszó zöldség féléket is bátran ültethetünk, mint pl. bab, uborka.

Élénk színű, dúsan virágzó kúszónövény az évelők közül a trombitafolyondár, a vadszőlő, az illatos japán lonc vagy az iszalag (Clematis).  Az egynyáriak közül szárnyas feketeszem, vagy a hajnalka ajánlható.

Örökzöld fajok közül a borostyán is jó választás. Akár több éve ültetett kész növényfalat is vásárolhatunk borostyánból. A téli jázmin a rideg, hideg téli napokat színesíti meg apró, sárga virágaival.

A hosszú hajtású ámpolna növények (függőkosár) egymáshoz közel ültetve dús függönyt képeznek.

A mediterrán növények közül a bougainvilleát (murvafürtöt) merem még ajánlani, de csak is azoknak, akik a teleltetését meg tudják oldani.

Víz, csobogó, medence

A víz szintén frissítő hatású, főleg, ha időnként cseréljük és hidegvízre cseréljük. Egy kis csobogó, egy kis vizes medence vagy akár az asztalon elhelyezett vízzel teli tálka csodákra képes. A víz párolgása, a magasabb páratartalom miatt sokkal elviselhetőbbnek érezzük a kánikulát.

balkonhűsítő tippek - víz

Teraszklíma

A teraszklíma leghúzósabb árú megoldás a balkonhűsítő tippek közül, ráadásul árnyékolni és kíváncsi tekinteteket kizárni sem tudunk vele. Hűtésre azonban a leghatékonyabb megoldás. Párahűtéses módszerével akár 6-8 fokos hőmérséklet csökkenést érhetünk el. További előnye, hogy a rovarokat is távol tartja. Hátránya, hogy nem túl környezetbarát megoldás.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük