Legszebb illatos balkonnövények kezdőknek is

Az erkélyek, balkonok virágainak egy része nemcsak a szépségével hódít, hanem az illatával is elvarázsol bennünket. A most bemutatásra kerülő illatos balkonnövények a pillangókat is az erkélyre csalogatják és kezdőknek is ajánlottak.

illatos balkonnövények - jázmin

Legszebb illatos balkonnövények kezdőknek is

Az édes és bódító vagy fűszeres és frissítő illatok nagyban hozzájárulnak komfortérzetünk, hangulatunk javításához. Ne féljünk többet is beszerezni ezekből, hisz azon túl, hogy a virágzási idejük eltérő lehet, napszakonként is más illatokat szimatolhatunk. Néhány balkonnövény, mint pl. az estike, az illatos ternye, az angyaltrombita, a csodatölcsér este illatozik intenzívebben, másokat, mint pl. a hajnalka illata a reggeli órákban tölti be a teret.

Tavaszi hagymások

Az illatszezon már tavasszal, a tavaszi hagymás növények virágainak megjelenésével kezdődik. A jácint, a nárcisz és a nefelejcs kellemes illata már a márciusi napokat is belengi.

Nyári viola

A napos, félárnyékos helyet kedvelő nyári violák júniustól szeptemberig ontják illatozó virágaikat.

kerti viola gondozása

Csodatölcsér, estike

A csodatölcsér illatos, tölcsér alakú virágai csak késő délután nyílnak ki és kora reggelig díszítenek és illatoznak.

csodatölcsér, Balkonada olvasói fotók videó – május

Fűszernövények

Sok fűszernövényt ültetve nem csak a konyhaasztalra biztosíthatjuk a friss zamatokat és aromákat, de látványunkkal és illatukkal a balkonra is frissességet, üde hangulatot varázsolnak. A levendula, a rozmaring, a bazsalikom, az oregánó, a menta aromás illata a mediterrán hangulat kialakításánál nélkülözhetetlen.

Cserépben nevelhető fűszernövények

Illatos muskátli

Az illatos muskátli többnyire rózsaszín, ritkán fehér vagy piros virágai kisebbek és ritkábbak, mint másik fajoknál. A széles repertoárban többek közt találunk citrom-, rózsa-, gyümölcs-, narancs-, menta-, fűszeres- és még sárgarépaillatút is.

illatos-muskatli

Liliom

A liliom fehér, sárga, narancssárga, rózsaszín vagy piros virágai napos helyen lesznek a legszebbek. Késő ősszel az elszáradt hajtást vágjuk vissza, sötét helyen, 5-10 fokban teleltessük.

liliom gondozása

Futó vagy törzses rózsa

A romantikus erkélyek örök fellépője a rózsa igénytelen növény. A tavaszi metszést bőséges virágzással hálálja meg.

rózsa szaporítása ősszel

Leander

Az ellenálló, gazdagon virágzó leander egyes fajtái csodás illatukkal is hódítanak. Nagy hátránya, hogy nem fagytűrő. Teleltetéséhez 4-8 fokos, világos helyiséget kell biztosítani.

Citrusfélék

A citrusfélék a különösen kellemes illatú virágaikkal és terméseikkel követelnek helyet a sorban. Teleltetésükről ugyan gondoskodni kell, de hálás növények.

balkonnövények metszése tavasszal

Frézia

A fréziát sokan csak vágott virágként ismerik. A kb. 30 centire növő virágok elvirágzása után hagyni kell a földet kiszáradni, majd következő év tavaszán el lehet kezdeni az öntözést.

Illatos ternye, mézvirág

A mézvirágnak is hívott illatos ternye apró fehér, rózsaszín vagy lila virágai különösen este bocsátják ki illóanyagaikat. Nagyon jól bokrosodik, sok vizet kíván. Elszórva a magjait következő évben újra kikel.

mézvirág, fülesternye gondozása

Petúnia

A petúnia napos, félárnyékos helyet és sok vizet kíván. A pangó vizet, viszont nem viseli el, legjobb, ha beáztatással öntözzük.

kisvirágú petúnia

Jázmin vagy illatos jezsámen

A jázmin legendásan bódító illatú szépség, egyeseknek akár fejfájást, migrént is okozhat. Kora tavasztól kora nyárig ontja virágait, balkonon akár egy méter magasra is megnő. Elvirágzása után a töveket vágjuk vissza, télen pedig 7-10 Celsius fokban kell pihentetni.

illatos balkonnövények

Hajnalka

A kacsokkal kúszónövény, a hajnalka igen gyorsan nő. Széltől és esőtől védett, napos helyet igényel. Reggel virágzik, délutánra összecsukja virágait.

Igen széles tehát az igénytelen, illatos növények skálája. Ügyesen válogatva a nap minden szakára és tavasztól őszig biztosíthatjuk a virágillatot.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük