Közönséges levendula (Lavandula angustifolia) gondozása, felhasználása

A közönséges levendula (Lavandula angustifolia), amit a köznyelvben francia levendulaként ismerünk a legkedveltebb, legegyszerűbben nevelhető levendula fajta. Díszítő értéke mellett sokoldalú felhasználhatósága – gyógy- és fűszernövényként is alkalmazható – miatt is igen kedvelt. Az orvosi levendulának is hívott évelőnövény a magyarországi éghajlatot is jól viseli, gondozása egyszerű. Érdemes beszerezni pár tövet. A legismertebb levendula fajták mellett a francia levendula gondozására és felhasználási lehetőségeire is kitérek.

francia levendula

Francia levendula (Lavandula angustifolia) származása

A levendula az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozik, ahogy a többi illatos és fűszeres növény is, mint a bazsalikom, a kakukkfű, a citromfű.

Őshazája Délkelet–Ázsia, Európába a rómaiak hozták be. Legfőbb termelője ma is Dél-Franciaország, főleg Provance-ban találunk végtelenül illatozó lila levendulamezőket. A levendula már ókorban is szépségápolás fontos növénye volt. Latin neve is innen ered: lavare = mosni.

Kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de jól alkalmazkodik a környezethez, így sikerrel nevelhető hazánkban is. Az 1920-as években a  Tihanyi-félsziget vulkáni köves lankáira telepítették az első levendula ültetvényt. Pár éve Tihanyban Levendula ház nyílt, illetve az évente megrendezett Levendula Fesztivállal várják a lila virág szerelmeseit. Napjainkban azonban már Pannonhalmi Apátság gazdasága termeli a legtöbb levendulát.

Legismertebb levendula fajták

Többféle levendulát ismerünk, két fő fajtája átteleltethető hazánkban is. A francia levendula vagy közönséges (Lavandula angustifolia) az elterjedtebb, amit népi elnevezéssel orvosi levendulának, keskenylevelű levendulának vagy közönséges levendulának is hívnak. A nevét onnan kapta, hogy az első tövek Franciaországból származtak.

A közönséges levendulának több fajtája is lézetik, például a tömzsi liláskék virágú „Hidcote Blue” vagy a fehér virágú kompact „Nana Alba”

A széleslevelű levendula (Lavandula latifolia) igen nagy növésű, lila virágú.

Az angol levendula (Lavandula intermedia) aromája markánsabb, illata erősebb és fanyarabb a franciáénál. Nagyobb mennyiségű olaj sajtolható ki belőle, viszont fanyarsága miatt kevéssé értékes. Erőteljesebb növekedésű, magot nem hoz, csak tőosztással szaporítható. Virágzata tömött és hegyes, színe jellegzetes levendulakék. Levelei ezüstösebbek a franciáénál. Fagyra érzékenyebb, talaj- és vízigényesebb, mint a francia fajta. A francia levendulánál kb. egy hónappal később virágzik.

A füzéres levendula vagy bóbitás levendulaspanyol vagy olasz levendula (Lavandula stoechas), amit olasz névvel is illetnek igen népszerű manapság. Valamivel rövidebb és lágyabb leveleket hoz. Füzérvirágzata szürkészöld, a legfelső virágokat feltűnő fellevelek díszítik, amelyek fajtától függően lehetnek fehérek, rózsaszínűek vagy bíborszínűek is.

Jellegzetes tollas virágzata szabad körülmények között a francia levendulával egy időben jelenik meg. Kevésbé fagytűrő, mint a francia levendula, ezért célszerű konténerben nevelni és télen fagymentes helyen tárolni. A bóbítás levendulát főként cserepes növényként érdemes tartani.

levendulafajták: füzéres levendula, spanyol levendula

Közönséges (Lavandula angustifolia) levendula jellemzése

Ismertetőjegyei: A  közönséges levendula gyorsan bokrosodik, télálló és akár 40-50 évig is elél. A. Levele hosszúkás, 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, ezüstös-zöld színű. Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a sötét kékeslilától a fakóbb ibolyakékig változhat.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: levelei és virágai sokoldalúan felhasználhatók

Magasság:  kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 50-100 cm is lehet

Cserépben nevelhető-e: igen, de nagyon fontos, hogy csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve marad meg. Erkélyen nevelve rendszeres öntözést igényel. Télre sem szabad bevinni a virágot, a nagy edényben átvészeli a telet, bent viszont elpusztulna.

Virágzási idő: Az időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására. Ha elvirágzás után levágjuk a virágokat, ősszel másodvirágzásra számíthatunk. A virágok mennyisége ilyenkor elmarad a nyár elején szokásoshoz képest, de az illóolajok ugyanúgy benne vannak.

Legkedveltebb levendulafajták és gondozásuk

Közönséges levendula ültetése

A francia levendula jól érzi magát az évelők között, az örökzöld leveleinek, illetve karcsú virágfüzérének fanyar aromájú illatával távoltartja a kártevőket. 

Ültetéséhez legideálisabb évszak a tavasz. Az ősszel ültetett növényeket lombbal vagy fenyőrőzsével óvhatjuk.

Ültetési távolság: 30-40 cm.

A levendula hagyományos rózsakísérő, de remekül illik a nősziromhoz, a liliomhoz, a varjúhájhoz és más napimádó évelőkhöz is. 

Közönséges levendula gondozása

A francia levendula gondozása nagyon egyszerű. A környezetre nem túl igényes, legfontosabb számára a napfény. Kártevői nincsenek, permetezésére nincs szükség. A napos és meleg helyet kedveli, különösebb talajigénye nincsen, szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet, szárazságtűrő. Külön öntözést nem igényel, elég neki a természetes csapadék. Télen vegetál, megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait.

Célszerű rózsák mellé ültetni. Napfényigényük közös és a levendula a rózsabokroktól távol tartja a kártevőket, a tetveket és a hangyákat. A levendula kerek, ezüstös-zöld bokrai jól kiemelik a rózsa színeit, szépségét. Kiváló talajtakaró vagy sövény válhat belőle. Jól érzi magát a fűszernövények, például a kakukkfű vagy a menta társaságában. Ideális sziklakertekbe, de akár fácskává is metszhetjük az évek alatt.

Közönséges levendula metszése

Két-három évente tavasszal vágjuk vissza egyharmadával és lássuk el komposzttal vagy szerves trágyával.

A bokrosodás elősegítésére virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára. A visszavágással a bokor megújul és jelentős mennyiségű levendulavirágot fog hozni minden évben. Az ültetési távolság igényeinktől függ. Szegély vagy sövény kialakításához a tövek közti távolság maxiumum 50 cm legyen. Ha nagy kerek bokrokat szeretnénk, akkor 80-100 cm-re távolságra ültetessük egymástól.

Az elnyílt virágokat le kell vágni. Ha ezt időben megtesszük az őszi másodvirágzásnak is örvendhetünk.

Közönséges levendula szaporítása

A francia levendula magról is szaporítható, de nem túl hatékony módszer, csak gyakorlott és elszánt kertészkedőknek ajánlom. A magot késő ősszel kell a cserépbe vagy melegágyba elvetni. A kis magoncokat tavasszal palántázni kell. Csak a megerősödött növényeket lehet aztán kiültetni a szabadba. A kis magból több éves türelmes várakozás után fejlődik ki a levendulabokor.

Sokkal egyszerűbb módszer a kora tavasszal vagy késő ősszel végzett tőosztással szaporítás. A vásárolt levendula palántát kora tavasszal vagy késő ősszel érdemes kiültetni. Első évben azonban tanácsos betakarva teleltetni, mert az üvegházban nevelt palánták rendkívül érzékenyek. Jó megoldás az is, ha hazai termelőtől vásárolsz levendulát, aki már kezdetektől a szabadban nevelte a növényt.

A levendula szaporítása sokak álma, de gyakran kudarc övezi a kísérletet. Egyesek tavaszi szaporításra esküsznek, míg másoknak az őszi levendula szaporítás vált be. Olvasónk is ezutóbbiak közé tartazik és most részletesen, fotókkal bemutatva segíti a levendula gyökereztetést, hogy jövőre már friss levenduláink lehessenek.

Levendula szaporítása sikeresen – olvasói tanácsok, fotók

Kártevők, betegségek

Kártevőknek és betegségeknek jól ellenáll. Túl nedves talaj esetén szürkepenész léphet fel. 

Francia levendula felhasználása

A levendula nem csak a kertünk éke lehet, virágait többféle módon hasznosíthatjuk. A virágokat friss felhasználásra és szárításra a virágzási idő közepén kell levágni. Olajlepárlásra a virágzás vége felé legalkalmasabb a virág.

A kinyílt levendulavirágokat szárral együtt vágjuk le. Készítsünk kis csokrokat, amit befőttes gumival fogunk össze és fejjel lefelé, árnyékos, szellős helyen szárítsuk. 

Szappant és testápolót készítettek belőle. Fürdővízbe téve vagy egyszerűen száraz virágait a földre szórva illatosítottak vele. A néphit szerint az erős illata miatt a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket.

A levendula azon kevés virágok közé tartozik, amit nem feltétlenül kell csokorba kötve, fejjel lefelé szárítani. Akár egy üres vázában elrendezve is tarthatjuk. Hamar megszárad, mindeközben a virágok megtartják formájukat és illatukat.

Provance-ban fontos gasztronómia kellék, húsételek, desszertek elmaradhatatlan ízesítője. A híres Provance fűszerkeverék fő fűszere a kakukkfű, ami mellé a levendulán túl rozmaring, bazsalikom, babérlevél és borsikafű kerül. Jellemzően grillezett halak és húsok ízesítője, de kerül belőle zöldséges ragukba, salátákba és szószokba. Édességeknek, főleg krémeknek, dzsemeknek, barackos desszerteknek kellemes aromát kölcsönöz. Üdítőitalt,  de akár levendula fagylaltot is készíthetünk.

Arra azért vigyázni kell, hogy csak biztos helyről származó, vegyszermentes növényt használjunk Friss virágok használatakor óvatosan bánjunk vele, mert nagyon erős az aromája és könnyen pacsuli ízűvé válhat az étel.

gyógyít a levendula

A közönséges levendula gyógyhatásai

A 13. és 14. századból származó feljegyzések szerint a pestis elleni védekezés fontos eszközének tartották. Akinek a kesztyűje nagy mennyiségben szívott magába levendulaolajat, azoknak a szervezete sokkal ellenállóbb volt a pestissel szemben.

Évszázadok óta használjuk fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szerként. Az ókori görög és római fürdőkben gyakran mártóztak meg levendulában. Egyiptomban balzsamozáshoz használták. Angliában a pedig a pestisjárvány idején a csuklóra kötözve viselték. Hatásosan alkalmazható rüh és moly ellen, ficam gyógyítására, rovarcsípésre és fogfájás enyhítésére egyaránt. A II. világháborúban sebfertőtlenítőként is használták.

A 20. század eleje óta gyógyszer alapanyagként is alkalmazzák: hasmenés, köhögés, fejfájás elleni szerekben. Rendkívül magas illóolaj-tartalmát kipárlással nyerik ki.

A levendulaolaj és a levendula virág jótékony hatásai:

 • Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet
 • Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő
 • Aromaterápiában feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású
 • Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot
 • Párnára cseppentve vagy a párnahuzatba szárított levendulát téve segíti az elalvást, megszünteti az alvászavarokat
 • Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Asztmásoknak viszont inhalálásként használni tilos!
 • A pattanásos, gyulladásos bőrt nyugtatja
 • Hatásos a pikkelysömörre és ekcémára
 • Enyhíti a napégés okozta tüneteket
 • Bemasszírozva csökkenti a fáradtságot, az izom-, és reumás fájdalmakat
 • Erősíti és élénkíti az immunrendszert
 • Relaxál, regenerál
 • Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre
 • Kis tej hozzáadásával fürdővízbe cseppentve bársonyossá varázsolja a bőrt
 • Női betegségeknél hatásos irrigáló szer
 • Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket
 • Rovarcsípések égő, viszkető tünteit csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását
 • Teája kitűnő nyugtató és szélhajtó
 • Szív és érrendszeri panaszok, különösen alacsony vérnyomás esetén hatásos.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük