Francia levendula (Lavandula angustifolia) gondozása, felhasználása

A közönséges levendula (Lavandula angustifolia), amit a köznyelvben francia levendulaként ismerünk a legkedveltebb, legegyszerűbben nevelhető levendula fajta. Díszítő értéke mellett sokoldalú felhasználhatósága (gyógy- és fűszernövényként is) miatt is igen kedvelt. A mi éghajlatunkat is jól viseli. Érdemes beszerezni pár tövet.

 

francia levendula

 

Származása: Őshazája Délkelet–Ázsia, Európába a rómaiak hozták be. Legfőbb termelője ma is Dél-Franciaország, főleg Provance-ban találunk végtelenül illatozó lila levendulamezőket. A levendula már ókorban is szépségápolás fontos növénye volt. Latin neve is innen ered: lavare = mosni.

Kedveli a száraz, napos, sziklás helyeket, de jól alkalmazkodik a környezethez, így sikerrel nevelhető hazánkban is. Az 1920-as években a  Tihanyi-félsziget vulkáni köves lankáira telepítették az első levendula ültetvényt. Pár éve Tihanyban Levendula ház nyílt, illetve az évente megrendezett Levendula Fesztivállal várják a lila virág szerelmeseit. Napjainkban azonban már Pannonhalmi Apátság gazdasága termeli a legtöbb levendulát.

Többféle levendulát ismerünk, két fő fajtája átteleltethető hazánkban is. A francia levendula vagy közönséges (Lavandula angustifolia) az elterjedtebb, amit népi elnevezéssel orvosi levendulának, keskenylevelű levendulának vagy közönséges levendulának is hívnak. A nevét onnan kapta, hogy az első tövek Franciaországból származtak.

Az angol levendula (Lavandula intermedia) aromája markánsabb, illata erősebb és fanyarabb a franciáénál. Nagyobb mennyiségű olaj sajtolható ki belőle, viszont fanyarsága miatt kevéssé értékes. Erőteljesebb növekedésű, magot nem hoz, csak tőosztással szaporítható. Virágzata tömött és hegyes, színe jellegzetes levendulakék. Levelei ezüstösebbek a franciáénál. Fagyra érzékenyebb, talaj- és vízigényesebb, mint a francia fajta. A francia levendulánál kb. egy hónappal később virágzik. 

A füzéres levendula vagy bóbitás levendulaspanyol levendula (Lavandula stoechas), amit olasz névvel is illetnek igen népszerű manapság. Jellegzetes tollas virágzata szabad körülmények között a francia levendulával egy időben jelenik meg. Kevésbé fagytűrő, mint a francia levendula, ezért célszerű konténerben nevelni és télen fagymentes helyen tárolni.  

Ismertetőjegyei: A francia levendula gyorsan bokrosodik, télálló és akár 40-50 évig is elél. A. Levele hosszúkás, 3-4 mm széles, 2-3 cm hosszú, ezüstös-zöld színű. Virágzata hengeres, 6-8 cm hosszú, színe a sötét kékeslilától a fakóbb ibolyakékig változhat.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: levelei és virágai sokoldalúan felhasználhatók

Magasság:  kifejlett növény magassága virággal együtt 60-80 cm, a bokrok átmérője 50-100 cm is lehet

Cserépben nevelhető-e: igen, de nagyon fontos, hogy csak nagy virágcserépbe, dézsába ültetve marad meg. Erkélyen nevelve rendszeres öntözést igényel. Télre sem szabad bevinni a virágot, a nagy edényben átvészeli a telet, bent viszont elpusztulna.

Virágzási idő: Az időjárástól és környezettől függően június elejétől egészen július végéig számíthatunk a virágzására. Ha elvirágzás után levágjuk a virágokat, ősszel másodvirágzásra számíthatunk. A virágok mennyisége ilyenkor elmarad a nyár elején szokásoshoz képest, de az illóolajok ugyanúgy benne vannak. 

Gondozása: nem túl igényes, legfontosabb számára a napfény. Kártevői nincsenek, permetezésére nincs szükség. A napos és meleg helyet kedveli, különösebb talajigénye nincsen, szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet, szárazságtűrő. Külön öntözést nem igényel, elég neki a természetes csapadék. Télen vegetál, megáll a növekedésben, tavasszal pedig frissen hajtja zöld hajtásait.

Célszerű rózsák mellé ültetni. Napfényigényük közös és a levendula a rózsabokroktól távol tartja a kártevőket, a tetveket és a hangyákat. A levendula kerek, ezüstös-zöld bokrai jól kiemelik a rózsa színeit, szépségét. Kiváló talajtakaró vagy sövény válhat belőle. Jól érzi magát a fűszernövények, például a kakukkfű vagy a menta társaságában. Ideális sziklakertekbe, de akár fácskává is metszhetjük az évek alatt.

A bokrosodás elősegítésére virágzás után vágjuk vissza a bokrot a felére-kétharmadára. A visszavágással a bokor megújul és jelentős mennyiségű levendulavirágot fog hozni minden évben. Az ültetési távolság igényeinktől függ. Szegély vagy sövény kialakításához a tövek közti távolság maxiumum 50 cm legyen. Ha nagy kerek bokrokat szeretnénk, akkor 80-100 cm-re távolságra ültetessük egymástól. Az elnyílt virágokat le kell vágni. Ha ezt időben megtesszük az őszi másodvirágzásnak is örvendhetünk. 

Szaporítás: A francia levendula magról is szaporítható, de nem túl hatékony módszer, csak gyakorlott és elszánt kertészkedőknek ajánlom. A magot késő ősszel kell a cserépbe vagy melegágyba elvetni. A kis magoncokat tavasszal palántázni kell. Csak a megerősödött növényeket lehet aztán kiültetni a szabadba. A kis magból több éves türelmes várakozás után fejlődik ki a levendulabokor.

Sokkal egyszerűbb módszer a kora tavasszal vagy késő ősszel végzett tőosztással szaporítás. A vásárolt levendula palántát kora tavasszal vagy késő ősszel érdemes kiültetni. Első évben azonban tanácsos betakarva teleltetni, mert az üvegházban nevelt palánták rendkívül érzékenyek. Jó megoldás az is, ha hazai termelőtől vásárolsz levendulát, aki már kezdetektől a szabadban nevelte a növényt.

Felhasználása: A levendula nem csak a kertünk éke lehet, virágait többféle módon hasznosíthatjuk. A virágokat friss felhasználásra és szárításra a virágzási idő közepén kell levágni. Olajlepárlásra a virágzás vége felé legalkalmasabb a virág. 

A kinyílt levendulavirágokat szárral együtt vágjuk le. Készítsünk kis csokrokat, amit befőttes gumival fogunk össze és fejjel lefelé, árnyékos, szellős helyen szárítsuk. 

Szappant és testápolót készítettek belőle. Fürdővízbe téve vagy egyszerűen száraz virágait a földre szórva illatosítottak vele. A néphit szerint az erős illata miatt a levendula távol tartja az ártó, rontó erőket, szellemeket. 

A levendula azon kevés virágok közé tartozik, amit nem feltétlenül kell csokorba kötve, fejjel lefelé szárítani. Akár egy üres vázában elrendezve is tarthatjuk. Hamar megszárad, mindeközben a virágok megtartják formájukat és illatukat. 

Provance-ban fontos gasztronómia kellék, húsételek, desszertek elmaradhatatlan ízesítője. A híres Provance fűszerkeverék fő fűszere a kakukkfű, ami mellé a levendulán túl rozmaring, bazsalikom, babérlevél és borsikafű kerül. Jellemzően grillezett halak és húsok ízesítője, de kerül belőle zöldséges ragukba, salátákba és szószokba. Édességeknek, főleg krémeknek, dzsemeknek, barackos desszerteknek kellemes aromát kölcsönöz.

Arra azért vigyázni kell, hogy csak biztos helyről származó, vegyszermentes növényt használjunk Friss virágok használatakor óvatosan bánjunk vele, mert nagyon erős az aromája és könnyen pacsuli ízűvé válhat az étel.

A francia levendula gyógyhatásai

A 13. és 14. századból származó feljegyzések szerint a pestis elleni védekezés fontos eszközének tartották. Akinek a kesztyűje nagy mennyiségben szívott magába levendulaolajat, azoknak a szervezete sokkal ellenállóbb volt a pestissel szemben.

Évszázadok óta használjuk fájdalomcsillapító, görcsoldó, nyugtató, idegrendszert erősítő szerként. Az ókori görög és római fürdőkben gyakran mártóztak meg levendulában. Egyiptomban balzsamozáshoz használták. Angliában a pedig a pestisjárvány idején a csuklóra kötözve viselték. Hatásosan alkalmazható rüh és moly ellen, ficam gyógyítására, rovarcsípésre és fogfájás enyhítésére egyaránt. A II. világháborúban sebfertőtlenítőként is használták. 

A 20. század eleje óta gyógyszer alapanyagként is alkalmazzák: hasmenés, köhögés, fejfájás elleni szerekben. Rendkívül magas illóolaj-tartalmát kipárlással nyerik ki.

A levendulaolaj és a levendula virág jótékony hatásai:

  • Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet
  • Antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő
  • Aromaterápiában feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású
  • Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot
  • Párnára cseppentve vagy a párnahuzatba szárított levendulát téve segíti az elalvást, megszünteti az alvászavarokat
  • Meghűléskor inhalálással tisztítja a légutakat, csökkenti a fertőzéseket. Asztmásoknak viszont inhalálásként használni tilos!
  • A pattanásos, gyulladásos bőrt nyugtatja
  • Hatásos a pikkelysömörre és ekcémára
  • Enyhíti a napégés okozta tüneteket
  • Bemasszírozva csökkenti a fáradtságot, az izom-, és reumás fájdalmakat
  • Erősíti és élénkíti az immunrendszert
  • Relaxál, regenerál
  • Hatékony zsíros hajra és korpás fejbőrre
  • Kis tej hozzáadásával fürdővízbe cseppentve bársonyossá varázsolja a bőrt
  • Női betegségeknél hatásos irrigáló szer
  • Oldja a szélgörcsöket, fertőtleníti a beleket
  • Rovarcsípések égő, viszkető tünteit csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását
  • Teája kitűnő nyugtató és szélhajtó
  • Szív és érrendszeri panaszok, különösen alacsony vérnyomás esetén hatásos.

 

  • 216
  •  
  •  
  • 6
  •  
  •  
  • 216
  •  
  •  
  • 6
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

kettő × kettő =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás