Szép terasz és kert kevés pénzből – olvasói praktikák

Amikor inspiráló olvasói kerteket vagy teraszokat osztok meg, a sok dicsérő, elismerő szó mellett szinte mindig megjelennek a „ha pénz van, minden van” hozzászólások is. Ha elfogadjuk az állítást, hogy az idő pénz, akkor igazuk is van. Szép kert kevés pénzből is kialakítható, ha időt, energiát szánunk rá. Olvasóink remek terasz és kerti ötleteket hoztak, amelyekkel megkerülhető a pénzhiány.

nyaralj a kertben

Szép kert kevés pénzből

Rögtön át is adom a szót az olvasóknak.

Kovácsné Mészáros Margo: „Sok minden megvalósítható kevés pénzből is, csak kell egy kis fantázia. Újrahasznosítás, bontott anyagokból, stb. Amikhez fillérekért hozza lehet jutni. Ez inkább idő és igényesség kérdése. Valóban a kanapén fekve, vagy a gép előtt ülve lehetetlen ilyet vagy hasonlót alkotni. Nekem nincs sok pénzem, de mindig van valami projektem, amit a férjemmel megvalósítunk. Ingyen faanyagból magaságyakat csináltunk. Kidobott gerendákból most áll tervezés alatt egy kerti faház. De kerti tavat lehet kidobott kádból is készíteni. Sok ötletet lehet találni itt ezen az oldalon is.”


Mácsay Judit: „A kertet az ember saját igényére, saját magának, saját örömére készíti. Van aki csodás tortákat süt, van aki virágokat köt, van aki kutyát tenyészt, van aki sok unokát nevel és van, aki kertet épít. Mindegyikben önmagát fejezi ki, ki hogy tudja. Ami szép az szép! A szépség becsülendő, a ráfordított idő-energia pedig elismerendő minden jólelkű ember számára. A többiek pedig csak nyugodtan fanyalogjanak. Nem a mi dolgunk. Ők az irigyek és mint tudjuk az irigység fáj…. nekik.”


Sinka Erika: „Sok-sok év kell a virágokkal teli kerthez. Gondolkodjunk előre. Az éppen nyíló növények ugyan drágák, de akkor pontosan látjuk, hogy hogyan is néznek ki, jobban tudunk társítani. Akciók alkalmával is érdemes vásárolni, de igyekezzünk kevesebb, inkább minőségi növényeket vásárolni. Mostanában új trend (és megfontolandó) szárazságtűrő növényeket vásárolni. Hétvégi, vidéki vásárokon is érdemes körbenézni.”

kert stílusok, kerttípusok

Nagy Barbara: „A mi városnak van adok-veszek fórum itt a Facebookon, szerintem mindenhol van ilyen. Tavasszal és ősszel sokan raknak fel ingyen vagy egy tábla csokiért elvihető növényeket, illetve van aki keres ingyenes növényeket. Nagyon jól működik a dolog én is adtam már és kaptam is így növényeket.”


Wolf Márta: „Én egy teraszt virágosítottam mára burjánzó kis kertté, idén 12. éve kezdtem. Azt biztosan tudtam, hogy szeretnék leandereket és vadszőlőt a falra. Egy nagy leandert kaptam, a többit már vettem, illetve magam szaporítottam. Névnapra és szülinapra is virágokat kértem, így lettek például rózsabokraim. Egynyári virágokkal egészítem ki a nyári időszakokban az állományt és azért minden nyárra beruháztam néhány évelőnövényt, kis bokrocskát: loncot, kecskerágót, pozsgásokat.

Manapság pedig már arra törekszem, hogy minél több télálló növényem legyen, amik kint maradhatnak. Évente azért nem költök többet 10 ezer forintnál, virágokra. A polcokat, tartókat a férjem készíti, aki nagyon ügyes ezen a téren. Ez a csoport pedig sok virágszerető barátot ölel fel, akik szívesen csereberélik el a felszaporodott növényeiket, a tavaszi és őszi találkozóinkon. Ilyen alkalmakkor is több szépséges növényre tettem már szert. 🙂

Madáretetőnk is házi gyártmány.


Dukánné Bolyki Zsuzsanna: „Mi gyűjtjük a konyhai hulladékot a komposztba. Sokkal jobb, mint bármilyen trágya és még ingyen is van. Lehet jönni a balkonáda találkozóra is ott van ingyen növény cserebere.”


Bálint Judith: „Nálunk a kerítés beton blokkokból épült. Én vakoltam és festettem. Minden oszlop tetejébe sziklakerti növényeket ültettem. A férjem egy barkácsmester. Akármit kitalálunk, ő megvalósítja. Kivágott mogyoró bokorból lett madáretetőnk.


Szelle Edit: „Van tavasszal ingyen virágosztás, házilag elkészíteni amit csak lehet, csereberékre járni, facebook csoportokba keresni, kutatni. Piacokra járni.”


Jekl Mónika: „Ügyesen tervezni. Ismerve a kert tér viszonyait, fekvését talaj, öntözési lehetőség, méretek, stb. És saját igényeink összehangolása, kutya, gyerek barátok, funkciók. Az első ásás előtt. Figyelni az olcsó helyeket, akciókat, bontott anyagokat, óriási árkülönbségek vannak. Ha a jókezű, kreatív, gépeket, technikát, szerszámot ismerő ember maga kivitelez, akkor is spórol.

A növényekhez cserebere. Akciós, de jó állapotú növényt érdemes beszerezni, megfelelően gondozni, ápolni utánaolvasni. Beszélgetni kertésszel, szomszéddal, bárkivel, mert adhat jó ötletet tanácsot vagy virágot. Ja és szívvel lélekkel, meg türelemmel alakítani. Mert mi is és a kert is mindig változik. Kialakításnál figyelembe venni, hogy az év 365 napján tudjunk benne gyönyörködni. Türelmesnek lenni, mert 2-3 év legalább szükséges mire formája lesz. Fák nem nőnek 5 métert egy év alatt. Ha meg túl sűrű lesz a végeredmény, akkor dönteni kell mit döntsön ki a tulaj. A Burjanzó balkonok és kertek csoportban is vannak jó páran, akiktől lehet tanulni, ihletet meríteni, kérdezni.”


Meksz Tünde: „Nálunk is van ezermester 😉 A falat a férjem rakta, homokkővel burkolta, fúgázta, én meg a virágfelelős vagyok 🌼🌸🌻🌼🌹


Mini Mano: „Megmaradt bontott tégla, magaságyásként, ezzel például spóroltam, nem kellett elszállíttatni. Térkövezés és vízvezeték csere volt, ebből megmaradt termőfölddel töltöttük fel, illetve előző évi balkonon használt földdel. Csak egymáson van, de két oldala betonfal, nagyon be van szorítva, meg sem moccan.”

Nagyon köszönöm az olvasóknak a kitűnő tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük