Kerti porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) gondozása, jellemzése

A kerti porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) gondozása a világ legegyszerűbb feladata. Napos és meleg helyre ültetve gyakorlatilag semmi teendő nincs vele. Ráadásul nagyon gyorsan szaporodik, így pillanatok alatt színes virágszőnyeget alkot a kertben. Cserépbe, balkonládába, függő virágtartóba is ültethetjük. Vidáman rikító, vadrózsaszerű virágai varázslatos látványt nyújtanak egész nyáron.

porcsinrózsa

Kerti porcsinrózsa származása

A kerti porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) Dél-Afrikából származik, a porcsinfélék (Portulacaceae) családjába tartozik.

További magyar nevei: cipike, kukacvirág.

Porcsin jellemzői, ismertető jegyei

Ismertetőjegyei: egynyári növény, sok aprtó világos pasztellszínű virágokkal

Virágok: rózsaszín, fehér, lila, piros, sárga vagy narancsszínűek, tálalakúak, egyszerűek vagy teltek is lehetnek, csak napsütésben és főként estefelé nyílnak

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező, nem tévesztendő össze a gyógynövényként és étkezési célra is használt rokonával, a kövérporcsinnal (Portulaca oleraceae).

Magasság: 10 – 15 cm

Habitus: alacsony növekedésű vagy csüngő, elterülő hajtásokkal, tűszerű, húsos, erős és zöld levelei vannak.

Cserépben nevelhető-e: igen, cserépben is megél, de jellemzően kertben tartjuk, gyakran megjelenik a kövek közötti apró résekben is

Virágzási idő: júniustól októberig

Porcsinrózsa fajták

A porcsinrózsát többnyire színes magkeverékként, illetve különböző virágtónusok „díszkeverékeként” árulják. Egyszerű vagy telt virágú nemesítések közül választhatunk.

Névvel jelölt fajtákat inkább csak fiatal, dugványozással szaporított növényenként találunk, pl. a lila és nagy virágú „Samba”.

Ugyez vonatkozik a közeli rokonságban lévő Portulaca umbraticola fajtára, amely valamivel szélesebb levelekkel és gyakran kétszínű virágokkal rendelkezik. Ezek jóval esőtűrőbbek, mint például a Portulaca grandiflora fajták.

Kerti porcsinrózsa igényei, gondozása

Lehetőleg napos és meleg helyre ültessük. Cserepekben esővédett helyre tegyük. Teljes napsütést igényel, árnyékban nem virágzik.

Jó vízátersztő, homokos, tápanyagokban nem túl gazdag talajt kíván.

A kertben lévő példányokat csak hosszabb szárazság esetén locosljuk. Megfelelő kerti föld esetén nincs szükség tápanyag utánpótlásra.

Cserépben is csak mérsékelten öntözzük, sose álljon a cserépalátétben víz, mert a pangó vizet nem tűri.  4-6 hetente érdemes tápoldatozni.

Az elnyílt virágokat csípjük le.

Kerti porcsinrózsa szaporítása

Előneveléssel márciustól májusig vethetjük a magjait, csírázási hőmérséklete 18 °C. A magokat vékonyan takarjuk be földdel. 2-3 hét elteltével 2-3 magoncot pikírozzunk egy cserépbe.

Május közepétől 15 cm-es tőtávolságra ültethetjük.

A fagyok elmúltával, május közepétől közvetlenül balkonládába vagy a kertbe is vethetjük a magokat. A fiatal növények lecsípése serkenti a dús növekedést.

Kártevői, betegségei

Kártevőknek és betegségeknek jól ellenáll. Levéltetvek vagy tripszek időnként előfordulhatnak.

Felhasználása

Csak dísznövényként használható. A tarka színkeverékek alacsony termetük ellenére önmagukban is ültethetők balkonládába, tálakba vagy ámpolnába.

Csoportosan ágyásokban vagy szegélyekben, sziklakertben mutat jól.

Mindenképp olyan társnövény válasszunk mellé, amely víz- és napfényigénye hasonló. Jól illik hozzá a szintén kevés vizet igénylő illatos ternye, mezei mák, záporvirág vagy a dorottyavirág. Évelők közül a levendula és nyári zsálya jó választás szomszédnak.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük