Kerti porcsinrózsa gondozása, jellemzése

Kerti porcsinrózsa gondozása a világ legegyszerűbb feladata. Gyakorlatilag semmi teendő nincs vele, ráadásul nagyon gyorsan szaporodik, pillanatok alatt színes virágszőnyeget alkot. 

porcsinrózsa

Kerti porcsinrózsa jellemzése

Származása: a kerti porcsinrózsa (Portulaca grandiflora) Dél-Afrikából származik, a porcsinfélék (Portulacaceae) családjába tartozik. Szokták még cipikének vagy kukacvirágnak is hívni.

Ismertetőjegyei: egynyári növény, sok aprtó világos pasztellszínű virágokkal

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, sárga vagy narancsszínűek, tálalakúak, egyszerűek vagy teltek is lehetnek, csak napsütésben nyílnak

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező, nem tévesztendő össze a gyógynövényként használt rokonával, a kövérporcsinnal.

Magasság: 10 – 15 cm

Habitus: alacsony növekedésű vagy csüngő, elterülő hajtásokkal,

Cserépben nevelhető-e: igen, cserépben is megél, de jellemzően kertben tartjuk, gyakran megjelenik a kövek közötti apró résekben is

Virágzási idő: júniustól október

Kerti porcsinrózsa gondozása

Gondozása: teljes napsütést igényel, árnyékban nem virágzik. Mérsékelten öntözzük, sose álljon a cserépalátétben víz, mert a pangó vizet nem tűri.  4-6 hetente érdemes tápoldatozni.

Szaporítása: márciustól májusig vethetjük a magjait, csírázási hőmérséklete 18 fok, május közepétől 15 cm-es tőtávolságra ültethetjük, május közepétől közvetlenül balkonládába vagy a kertbe is vethetjük.

Felhasználása: csak dísznövényként használható. A tarka színkeverékek alacsony termetük ellenére önmagukban is ültethetők balkonládába, tálakba vagy ámpolnába. Mindenképp olyan társnövény válasszunk mellé, amely víz- és napfényigénye hasonló. Jól illik hozzá például a cseppecskevirág, a záporvirág vagy a dorttyavirág.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük