Záporvirág (Gazania) gondozása és szaporítása

A záporvirág, a gazánia (Gazania) nagy és színes virágai miatt igen kedvelt egynyári növény. Napvirág, gazánia, esővirág és nyári margaréta néven is ismert, az őszirózsához, margarétához vagy a napraforgó virághoz is hasonlítható napimádó szépség. A záporvirág gondozása nem túl bonyolult, a virágok kinyílásához napsütés kell.

záporvirág

Záporvirág (Gazania) származása, jellemzése

Származása: A záporvirág Közép-és Dél-Afrika területein őshonos, a  fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe és az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozik. Egyéb nevei: gazánia, esővirág, napvirág. A napvirág nevet azért kapta, mert imádja a napot, csak is napsütésben nyílnak ki a virágai.

A záporvirág mellett a napvirág elnevezés igen találó, jól jellemzi a növényt. Ennek ellenére nem szerencsés a használata, mert napvirág néven egy másik virág, a Helianthemum ismert.

Fajai Afrika középső, illetve déli részén honosak (Dél-afrikai Köztársaság, Szváziföld, Mozambik, Tanzánia és Angola).

A záporvirágot gyakran összekeverik a hasonló kinézetű és szintén fészkesvirágzatú cseppecske virággal.

Ismertetőjegyei: többnyire egynyáriként termesztett évelő, de vannak évelő fajtái is, mint például a Gazania linearis.

Virágok: Virágai tipikusan az őszirózsafélékre jellemző fészekvirágzatok. Fajtól függően sokféle színűek lehetnek: rózsaszín, fehér, piros, sárga vagy sárgásnarancs színűek, középen kör alakú rajzolattal. A növény méretéhez képest nagyok a virágok, akár a 10 cm-t is elérhetik, csak napfényben nyílnak ki, erre utal a napvirág elnevezés is.

Virágzási idő: júniustól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 20 -25 cm

Habitus: lapos tőlevélrózsa, rövid virágzati szár

Cserépben nevelhető-e: igen, főleg cserépben tartjuk, de kertbe is ültethető,  földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel,

Záporvirág gondozása

Igényei: napos, félnapos, esőtől védett helyet kíván. Csak napsütésben nyílnak ki virágai, innen ered a napvirág elnevezése. A vizet jól áteresztő, homokos, köves talajon nő a legjobban.

Nem túl vízigényes, csak mérsékelten öntözzük, hetente tápoldatozzuk.

Gazánia teleltetése

Bár a záporvirágot többnyire egynyáriként tartjuk, próbálkozhatunk a teleltetésével is, világos helyen, 5-10 fokos hőmérsékleten tartsuk. Két hetente, kevés állott vízzel öntözzük.

Záporvirág szaporítása

A napvirág magokat februárban vagy márciusban vessük el. Csírázási hőmérséklet 18-20 fok. Május közepén, 15-20 cm tőtávolságra ültessük. Nyár végén dugványról is szaporíthatjuk, világos és hűvös helyen teleltessük a dugványokat.

Záporvirág felhasználása

A gazánia csak dísznövényként használható. Színes virágai miatt mindenhol jól mutat. Sziklakertbe is ültethetjük. Jól társítható cseppecske virággal, felíciával és dorottyavirággal.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük