Záporvirág (Gazania) gondozása és szaporítása

A záporvirág, a gazánia (Gazania) nagy és színes virágai miatt igen kedvelt egynyári növény. Napvirág, gazánia, esővirág és nyári margaréta néven is ismert, az őszirózsához, margarétához vagy a napraforgó virághoz is hasonlítható napimádó szépség. A záporvirág gondozása nem túl bonyolult, a virágok kinyílásához azonban napsütés kell.

záporvirág

Záporvirág (Gazania) származása

A záporvirág Közép-és Dél-Afrika területein őshonos, a fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe és az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozik.

Fajai Afrika középső, illetve déli részén honosak (Dél-afrikai Köztársaság, Szváziföld, Mozambik, Tanzánia és Angola).

További magyar nevei: gazánia, napvirág, esővirág, nyári margaréta. A napvirág nevet azért kapta, mert imádja a napot, csak is napsütésben nyílnak ki a virágai.

A záporvirág mellett a napvirág elnevezés igen találó, jól jellemzi a növényt. Ennek ellenére nem szerencsés a használata, mert napvirág néven egy másik virág, a Helianthemum ismert.

A záporvirágot gyakran összekeverik a hasonló kinézetű és szintén fészkesvirágzatú cseppecske virággal.

Záporvirág jellemzése, ismertetőjegyei

Ismertetőjegyei: többnyire egynyáriként termesztett évelő, de vannak évelő fajtái is, mint például a Gazania linearis.

Virágok: Virágai tipikusan az őszirózsafélékre jellemző fészekvirágzatok. Fajtól függően sokféle színűek lehetnek: rózsaszín, fehér, piros, barnáspiros, sárga vagy sárgásnarancs színűek, középen kör alakú rajzolattal. A virágok gyakran kétszínűek. A növény méretéhez képest nagyok a virágok, akár a 10 cm-t is elérhetik, csak napfényben nyílnak ki, erre utal a napvirág elnevezés is.

Virágzási idő: júniustól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 20 -25 cm

Habitus: lapos tőlevélrózsa, rövid virágzati szár jelelmzi. Hosszúkás, sötétzöld, olykor ezüstösen csíkos levelei vannak.

Cserépben nevelhető-e: igen, főleg cserépben tartjuk, de kertbe is ültethető,  földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel,

Legismertebb záporvirág fajták

A nemesítések sokasága elsősorban a színekben és mintázatokban különbözik. Gyakran csoportokról van szó, amelyk főként színkeverékekben, ritkán egyéni színekben kaphatók.

Különlegesen rikító színnel rendelkezik a „Chansonette”, a „Kiss” és a „Mini Star”, Viszonylag időjárástűrő a „Daybreak” és a „Gazoo” fajta.

A „Talent” fajtánál a sárga, a narancs, a barnásvörös, a rózsaszínű vagy a fehér virágokat ezüstösen fehér levelek díszítik.

A Gazania linearis fajta nem egynyári, hanem évelő.

Záporvirág igényei, gondozása

Napos, félnapos, esőtől védett, meleg helyet kíván. Csak napsütésben nyílnak ki virágai, innen ered a napvirág elnevezése. Teraszon tartsuk esőtől védett helyen.

A vizet jól áteresztő, homokos, köves talajon nő a legjobban.

Nem túl vízigényes, csak mérsékelten öntözzük. Csak mérsékelten legyen nedves a talaj, minden egyes öntözés után hagyjuk megszáradni a földet.

A kertben lévő növényeket 4-6, a cserépben lévőket 2 hetente tápoldatozzuk.

Az elvirágzott hajtásokat rendszeresen távolítsuk el.

Gazánia teleltetése

Bár a záporvirágot többnyire egynyáriként tartjuk, próbálkozhatunk a teleltetésével is, világos helyen, 5-10 fokos hőmérsékleten tartsuk. Két hetente, kevés állott vízzel öntözzük, épp hogy ne száradjon ki a földlabda.

Tavasszal vágjuk vissza félig a hajtásokat.

Záporvirág szaporítása

A napvirág magokat februárban vagy márciusban vessük el. Csírázási hőmérséklet 18-22 °C. A magoknak sok levegőre van szükségük a csírázáshoz, ezért csak leheletfinoman fedjük be földdel. 4 hét múlva pikírozzuk, majd lehetőleg kissé hűvüsebb, kb. 15 °C-os és nagyon világos helyen tartsuk.

Nyár végén dugványról is szaporíthatjuk, világos és hűvös helyen teleltessük a dugványokat.

Ganzánia ültetése

Május közepétől ültethetjük ki a záporvirágot az ágyásokba, balkonládákba avgy cserepekbe, 15-20 cm tőtávolságra.

Záporvirág felhasználása

A gazánia csak dísznövényként használható. Színes virágai miatt mindenhol jól mutat. Sziklakertbe, csoportosan ágyásokba és szegélyekbe és ágysászegélyként is ültethetjük.

Balkonládákba, cserepekbe és tálakba is választás. Jól társítható cseppecske virággal, felíciával és dorottyavirággal. Jól állnak neki a decens kísérők, mint az illatos ternye, a törpe lobélia, a hamvaska vagy a kerti vanília.

Záporvirág kártevői, betegségei

Levéltetvek, csigák és takácsatkák szeretik ellepni. Folyamatos nedvesség esetén szürkepenész is felléphet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük