Hogyan válasszunk tápoldatot?

A szobanövények és teleltetett balkonnövények télen a nyugalmi időszakukat élik, így nincs szükségük plusz tápanyagra. Tavasszal és nyáron viszont annál inkább. Most van idő, hogy tisztázzuk milyen növénynek milyen tápanyagra van szüksége, hogy felkészülten várjuk a balkonszezont. Olvass tovább és elárulom, hogyan válasszunk tápoldatot.

Ahogy a mi szervezetünk vitaminokat kíván az egészség fenntartásához, a növények  fejlődéséhez, a virágok és termések kifejlesztéséhez elengedhetetlenek a tápanyagok. Az éltető szervetlen anyagokat (ásványi anyagokat) a talajból a víz segítségével veszik fel és a fotoszintézis során hasznosítják.

Ha a növények ne jutnak elegendő és megfelelő tápanyaghoz, akkor fejlődésük elmarad vagy akár a végzetüket is okozhatja.

Növények számára legfontosabb ásványi anyagok (makróelemek)

 • nitrogén (N),
 • foszfor (P),
 • kálium (K),
 • kalcium (Ca),
 • magnézium (Mg),
 • kén (S).

Ezeket a nélkülözhetetlen anyagokat szokás makróelemeknek is hívni. Zárójelben a vegyjelük található, amit a termékeken is feltüntetnek. Ugye emlékszel még a kémia órákra?

Mikroelemek (nyomelemek)

Mikroelemekre sokkal kisebb mennyiségben van szükségük a növényeknek.

 • vas (Fe),
 • bór (B),
 • cink (Zn),
 • mangán (Mn),
 • réz (Cu),
 • molibdén (Mo).

Hogyan válasszunk tápoldatot?

A növényeknek az egyes fejlődési szakaszukban más-más anyagokra van szükségük. Növekedési vagy vegetatív szakaszban, amikor a szárakat és a lombokat növesztik sok nitrogénre van szükségük. Ilyet kell adni a levéldísznövényeknek (filodendron, fikusz fajok, jukka, pálmák, stb).

A virágzáshoz és a termések kifejlesztéséhez azonban a foszfor és a kálium nélkülözhetetlen. Ebből adódik, hogy a virágos szobanövények és a balkonnövények is magas foszfor- és káliumarányú tápoldatot kívánnak.

Szakértő, gyakorlott szemek észreveszik a növényeken a hiánybetegségeket. Az élénk zöld szín az aktív növekedés jellemzője. A sárguló levelek tápanyaghiányra utalnak, legtöbbször a nitrogén hiányára. De ugyan így sárgaság jellemzi a vas vagy kálium hiányt is.

A szabadföldbe ültetett növénynél ritkán jelentkezik tápanyag hiány, mert a talajból fel tudják venni a szükséges anyagokat.

A cserépbe, balkonládába szorított növények talaja hamar elfárad. A felélt ásványi anyagokat tavasztól őszig folyamatosan pótolni kell. A frissen ültetett növényeket azonban 6-8 hétig nem kell trágyázni, mert addig tart a föld tápanyag tartalma.

Rengetegféle tápoldatot árulnak, fontos, hogy mindig  megfelelő összetevőjűt válasszuk és tartsuk be a használati utasítást.

Az általános tápoldat a virágzó és levéldísznövényekhez egyaránt jó.

Kaktuszok és pozsgások számára alacsony nitrogéntartalmú, magas foszfor- és káliumtartalmú tápoldat az ideális.

Virágzás indító tápoldat, ahogy a neve is mutatja a virágképződést segíti.

Kaphatók speciálisan egy-egy növényfaj igényeihez kevert tápok, pl. muskátli-, orchidea-, citrusféle-,  stb is.

Élesztős lötyi: csodát tesz a növényeiddel

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük