Balkonnövény választás főbb szempontjai

A balkonnövény választás egyáltalán nem arról szólj, hogy megvesszük azt a növényt, ami megtetszik. Legalábbis nem így kellene történnie, ha hosszútávon szeretnénk örülni a növényünknek és virágos erkélyünknek. Csak jól átgondolt és a lehetőségeket figyelembe vevő növény vásárlás után remélhetünk teljes sikert. Összegyűjtöttem, milyen szempontokat érdemes átgondolni a  a növény választásnál.

balkonszezon - balkontervezés, Balkonnövény választás

Balkonnövény választás főbb szempontjai

A nulladik, és legfontosabb dolog, hogy csak megbízható helyről, egészséges, minőségi növényeket vásárolj.  Ha beteg, kártevőkkel teli növényeket viszel haza, azzal a többi növényed is veszélyezteted.

Balkon fekvése, adottságai

Az erkély fekvésének megfelelő növényekkel várható csak sikerélmény. A napfénykedvelő növények nem fognak virágozni, vagy akár tönkre is mennek az északi fekvésű erkélyeken. A fényárnyékot kedvelők dísznövények pedig kipusztulnak a tűző napon. Nem minden növény viseli el a balkonok szárazabb, szelesebb környezetét sem. Szeles erkélyen a leomló növények ágai letörhetnek.

Méretek

Érdemes számolni a terület nagyságával és a növények várható növekedésével. A növény végső mérete, terjedelme, habitusa (felfelé törő, oldalra terjeszkedő, csüngő, stb) fontos választási szempont.

A növények számának tervezésénél célszerű a nyárra teraszra rakott szobanövények helyigényével is számolni. Nagyon sok szobanövény meghálája, ha a szabadban nyaralhat, például az orchideák, a cikász pálma, vagy a klívia, aminek a virágzásához kell, hogy az októberi hideghatás érje. A túlzsúfoltság sem esztétikai, sem praktikussági okokból nem javasolt. 

Növények tulajdonságai

Érdemes figyelembe venni, hogy melyik növény, melyik hónapokban virágzik. Célszerű úgy összeválogatni a növényeket, hogy minden évszakban virágos legyen az erkély. Pl. a kora tavaszi hagymás növényeket, árvácskákat, százszorszépeket válthatják a muskátlik, mediterrán növények, ősszel pedig előtérbe kerülhetnek a krizantémok.

Összeültetésnél azonos fény, hő és vízigényűek kerüljenek egy edénybe. Nem feltétlenül érdemes a trendeket követni. A jól bevált növényeket javaslom megtartani és melléjük választani olyanokat, amik színben, karakterformában kiegészítik és harmonizálnak vele.

Tanácsos átgondolni, hogy a megvásárolni kívánt növényeknek van-e valamilyen különleges ápolási igényük. Pl. téli teleltetés kell-e, van-e megfelelő hely hozzá. Nagyon fontos, hogy a balkonkertészkedést nem lehet csak félvállról venni. Ha egyszer belevágtunk, akkor az rendszeres ápolás, gondozás szükséges ahhoz, hogy a kertészetben elkényeztetett növények továbbra is szépek maradjanak.

Színek

A virágok mellett az egyéb dekorációs elemek, lámpák, gyertyatartók, harangjátékok, szökőkutak, szobrok, stb. jó kiegészítői a növényeknek. A szívünkhöz közelálló, stílusos tárgyak hozzájárulhatnak, hogy valóban jól érezzük magunkat új életterünkön.

A színválasztásnál érdemes úgy dönteni, hogy maximum 3 – 4 szín és ezek árnyalatai domináljanak, mert több színtől nem lesz szép az összhang. Jó, ha figyelünk a kiegészítők színére is. Ha nagyobb  bútorok, párnák, nagy felületek, vagy a fal színe nagyobb hangsúlyos, akkor ezek elnyomhatják a virágok színét, nem hagyják azokat érvényesülni.

A növények csoportokra rendezve mutatnak igazán jól, a kisebb egynyári növényekből célszerű hármat venni, így helyezni egymás mellé. A különleges, feltűnő növényekkel hangsúlyos pontokat alakíthatunk ki a kompozíciókban, a különböző növekedési formájú virágok vegyítése harmonikus összképet ad.

A színtörvények is befolyásolják a döntést. A fehér, a világos színek sötét háttér előtt erősebbeknek hatnak, míg a sötét színek elnyelik a sötét színek hatásait, így azok nem érvényesülnek. A nagyobb virágok, színes csoportok színhatása erőteljesebb, mint a kisebbeké. A kerek vagy ernyőszerű virágok feltűnőbbek. A sok apró virág szellős, játékos, könnyedebb hatású. Az eltérő karakterű virágok egymás mellé ültetésével izgalmas kompozíciók alakíthatók ki.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...