Így használható a banánhéj a kertben – olvasói tapasztalatok

A kertészkedők örök vágya, hogy csodálatos növényeik legyenek és mindezt a legegyszerűbben, legtermészetesebb módon és költséghatékonyan valósítsák meg. Az élesztős tápoldat tapasztalatai után most arról meséltek az olvasók, hogy használható fel a banánhéj a kertben a virágzás elősegítésére.

Így használható a banánhéj a kertben a virágzás elősegítésére

Így használható a banánhéj a kertben – olvasói tapasztalatok

Többen is vitatják a banánhéjas víz hatékonyságát a növényeinkre öntve. Az biztos, hogy a banánhéj sok káliumot tartalmaz, amiről tudjuk, hogy segiti a virágzást.

Többen azért idegenkednek a banánhéj alkamazásától, mert a banán érésének érdekében vegyszerekkel kezelték azt. Ez valóban így van, de ezek a szerek nem károsak a növényeinkre és dísznövényeinkre alkalmazva számunkra sem.

Bátran használd tehát a banánhéjas vízet a virágzás elősegítésére a szobanövényekre, a balkonnövényekre és kertben egyaránt.

Az olvasók meséltek arról, náluk milyen módszer vált be.

Kolozsvári Katalin: Orchideákat locsolom vele. Teljesen megvadultak tőle, nőnek mint a gomba és egyfolytában virágzanak. Hetente egyszer kapnak ilyen koktélt.

Úgy szoktam locsolni, hogy a banánhéjat ledarálom majd egy vödör vízbe beleöntöm, 15 liter vízhez 2 banánhéját használom fel. Hagyom állni egy 1,5-2 órát majd leszűröm a levet egy másik vödörbe. Ebbe állítom bele a növényeket. Levelüket jól átmosom vele és hagyom, hogy rendesen megszívja magát (20-25 perc) a földje. 2-3 ilyen alkalom után láttam az első változást.

Katalin Székely: A banán héját feldarabolom, vízbe áztatom néhány napra. Utána én összemixelem, de van, aki csak ebben a formában önti a növényre. A héjból kioldódik a kálium. Ezt hasznosítja a növény. Arányokat sehol nem láttam.

Carnea Eper: Két banán héját fogok, nem kockázom, nem turmixolom, csak simán beleteszem egy 3 literes üvegbe, felöntöm vízzel. Minimum 24 órát áztatom. Lehet is vele öntözni, vagy akár a leveleket áttörölni. Ha marad, jégkockát kell belőle csinálni, és azt tenni a virágok földjére. Heti egy alkalommal lehet használni. Egyébként, virágok teájának is nevezik. Kiáznak a növénynek hasznos elemek, mint a kálium, vitaminok.

György Tóth: Minden növényhez használom, de nem locsolom, az 5 napig vízben álló banánhéjat leszűröm és jégkockát csinálok belőle. A cserép nagyságától függően kapnak 1-2-3 kockát, közel a tövéhez dobálom őket minden szerdán.😀👍

Kovács Katalin: A rózsáim is imádják

Andrea Kuczik: Az egyik kannaba bedobom a bananhéjat, egy hétig áll, aztan kb. hetente kap a léből minden növény. Ha nem fogy el, feltöltöm és dobálom bele, ha van héj… A múltkor kikaptam a szomszéd kezéből, amikor kidobta volna.

Füredi Flóriánné: 1 liter állott vagy esővízben 24 órát áztatom a banánhéj és 2-3 gerezd fokhagymát. Utána leszűröm és locoslok vele. Én ezt ismerem, bejött!

Aranyosi Viktória: A fokhagyma ugyanazért jó, amiért mi, emberek is fogyasztjuk… Megvédi a növényt a fertőzésektől, betegségektől. Különösen a tél beálltával érdemes alkalmazni, amikor kevesebb természetes fényhez- és hőmérséklethez jutnak. Ez egyfajta immunerősítés. 1 liter vízbe 2 gerezd felaprított fokhagyma, 1 napig állni hagyni, leszűrni és hajrá! Levelek permetezésére is kiváló. ☺

Erika Fidler: Minden benti virágot locoslok vele és a kerti növényeimre is adok. Az Arizonai nagymelegben nem termelt a padlizsán és adtam banán is vizet két hétig heti egyszer és öt padlizsán van növőben.

Ilona Szemők: Én a banán héját teszem el egy üvegben teli vízzel, egy hétig, majd utána leszűrve teszem egy másik üvegbe, majd még langyos vízzel keverve, locsolom vele a virágjaim, amik tényleg szépek lesznek.

Mechiat Zsuzsa: Még a gyümölcsérés előtt, tavasszal, mikor akciós volt a banán, akkor vettem többször is olyan 2 kilót. Ha banánt ettem, a héját felkockáztam, kancsóba tettem, felengedtem forró vízzel. Mivel különben is a konyhában sündörögtem nem volt pepecselés. Amikor kihűlt, leszűrtem és megöntöztem a virágokat. Így történt, hogy a fikuszom termést hozott. 😁 Utána már az almahéjat is a kancsóba dobtam, a cukkini héját, mikor mit pucoltam.

Ja, és a bananhej kiváló lombtragyakent is. A nagy levelű növényeket, mint fikuszok, sansavera, sőt, a hoyat is bananhejjal szoktam áttörölni olykor, nagyon szépek lesznek tőle. A héj belső felével kenem, szerintem sok tápanyag is lehet benne. Valahol olvastam rég, de már nem emlékszem pontosan.

MAria Abi Karam: Én kétféleképpen készítem. Banán hagyma tojáshéj megszárítom és ledarálom. Növényekre kanálnyi mennyiséget adok havonta. A másik ugyan ezen összetevők + kávézacc egy 10 literes gallonban összegyűjtöm vízzel felengedem s hagyom ázni. Jó büdi lesz de gyönyörűek a virágok!! Mindennek adom!!

Vadady Mária: Íme a banán-enzim készítése, ahogy Nguyễn Thị Thanh Hằng, azaz Vietnami Hajnalka csinálja. Jártam az üvegházában, ami tele van kicsattanóan egészséges, burjánzó orchideákkal és hoyakkal. Ő kezdte el népszerűsíteni az élesztős vízzel való tápozást is. Akit érdekel nézzen be az oldalára és keressen rá konkrétan a leírásokra, amik magyarul is fent vannak. Ő az élesztős tápozást egészíti ki a növények éppen aktuális vegetációs igényei szerinti enzimekkel. Ez már nem a kezdő kategória.

Az alábbi linkre kattintva találjátok a profi megoldást:

https://www.facebook.com/groups/311906488973469?multi_permalinks=1990249157805852&hoisted_section_header_type=recently_seen

Nagyon köszönöm az olvasói tapasztalatokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük