Csarab (Calluna vulgaris) gondozása

A csarab az egyik legkedveltebb, a kertészetekben ősszel megjelenő növény.  Az apró lila virágokkal díszítő hanga vagyis csarab gondozása elvileg nem túl bonyolult, ennek ellenére kevés embernek sikerül egyik évről a másikra megtartani.

csarab gondozása

Származása: a csarab (Calluna vulgaris) vagy másik nevén hanga az erikafélék (Ericaceae) családjába tartozik, Európa és Kis-Ázsia a hazája. Gyakran összekeverik a vékony erikával vagy az alpesi erikával. Mindhárom növény ugyanabba a növénycsaládba tartozik, de megjelenésük, virágaik és némiképp a gondozásuk és eltérő.

Ismertetőjegyei: örökzöld törpe cserje

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, ibolya, érezhető illat nélkül. A bimbójukkal díszítő fajták nem nyitják ki teljesen virágaikat, így télen is “virágozhatnak”.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság:  20 – 80 cm

Habitus: felálló, illetve elterülő, örökzöld

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, a téli fagymentes napokon is mindenképp adjunk neki vizet, mert ekkor is kívánja a nedvességet.

Virágzási idő: júniustól decemberig

Csarab gondozása

Gondozása: napos, illetve félárnyékos helyet igényel. Nyáron vagy ősz elején ültethetjük. Alkalmi kiültetésekhez 10-20 cm-es, tartós kiültetéshez 25-40 cm-es tőtávolságra ültessük. Savanyú földet igényel, ezért legjobb homokkal elkevert rododendronföldbe ültetni.

Teleltetése: szabadban teleltethető, csak erősebb fagy esetén szükséges takarni,

Metszése: tavasszal 1/3-ra vágjuk vissza.

Szaporítása: dugványról augusztus-szeptemberben történhet

Felhasználása: csak dísznövényként használható, legyszebben tavaszi vagy őszi beültetésekben mutat.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

5 × kettő =