Hanga, csarab, erika – ugyanaz a növény?

Hanga, csarab, erika. Ahogy közeledik az ősz, egyre többször hallani a három növény nevet. De vajon ezek a szavak egymás szinonímái és ugyanarról a növényről beszélünk-e mindhárom esetben? Vagy teljesen más gondozást igényelnek? Olvass tovább és kiderül!

balra erika, jobbra csarab

 

Hanga, csarab, erika – mi a különbség?

A nevek keveredését az okozza, hogy a növények rendjét, családját és növényfajt is ugyanazokkal nevekkel illetünk.

Rendszertanilag létezik a hangavirágúak (Ericales) rendje és ezen belül a hangafélék (Ericaceae) családja. Ezek latin nevéből hívjuk erikának a hangákat, tehát az erika és a hanga szavak egymás szinonímái.

A keveredést az okozza, hogy vannak növényfajok, amiket erikának hívunk. Közös az erikában és a csarabban, hogy a hangafélék családjába tartozó növényeket jelölnek és virágainak kinézete színben és formában is hasonlít. Az erikák virágai gömbölyübbek.

A csarabok és az erikák virágzási periódusa is eltérő. Az erika tél végétől tavasz közepéig virágzik, míg a csarab nyár végétől az ősz végéig.

A fenti fotó baloldalán egy erika, míg jobbján egy csarab látható.

Csarab

A csarab (Calluna sp.) és az erika is az erikafélékhez tartoznak, de külön nemzetséget alkotnak.  A Calluna nemzetség egyetlen faja a közönséges csarab (Calluna vulgaris) Európában honos örökzöld cserje. Magyarországon a Zempléni-hegységben, a Nyugat-Dunántúlon és a Bakonyban találkozhatunk vele.

A csarab nagyon látványos növény. Egy tőből induló szárait rengeteg apró, hegyes virág borítja. Virágzás idején alig látszanak pikkelyszerű levelei, mert elborítják a fehér, rózsaszín, vagy kissé bordós árnyalatú virágai.

csarab gondozása

A csarab gondozásánál nem árt figyelembe venni, hogy csak savanyú, nyirkos talajban él meg, de szereti a napfényes helyet. Késő nyártól késő őszig hozza virágait. Jól bírja a fagyokat, ezért virágai akár márciusig is szépek maradnak. Az új hajtások megjelenése előtt érdemes visszavágni.

Az üzletekben gyakran találkozunk kék, zöld, sárga és sötétbordó csarabbal is. Ezekről tudni kell, hogy mind festettek és emiatt nem is fognak megmaradni a következő évre. Bátran mondhatjuk azt, hogy a virágkereskedelem átverései

Erika

Az Erica nemzetségnek több mint 700 faja és számtalan kertészeti változata ismert.

Ősszel a Dél-Afrikából származó vékony hangával (Erica Gracilis) találkozhatunk az üzletekben.  Hasonlít a csarabra, de virágai gömbölydedebbek, és levelei tűszerűek. Szintén számtalan fehér-lila-pink árnyalatban kapható.

vékony erika gondozása

A cserjés hanga (Erica arborea) magasra növő cserje, fehér, illatos virágai tél végétől késő tavaszig virítanak.

Az alpesi erika (Erica carnea) az Alpokból származó, fagyot jól tűrő törpecserje. Virágzási ideje tél vége, kora tavasz, de enyhe teleken már decemberben nyílnak piros, fehér és rózsaszín virágai. Ellentétben a többi hangával és csarabbal inkább a meszes talajt kedveli.

Alpesi erika

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük