Az őszi virágkavalkád legszebb virágai

Az őszre általában úgy gondolunk, hogy a fák lehullatják leveleiket, a virágok pedig elhervadnak. Pedig ez egyáltalán nincs így. Megfelelő növényválasztással a kert ősszel is ragyogó színekben pompázhat. Összegyűjtöttem az ősszel virágzó növények legszebbjeit, amelyek a kertbe telepítve igazi színkavalkáddal örvendeztetnek meg bennünket ősszel is. Fotókon is mutatom az őszi kedvenceket, majd egy kvíz kitöltésével le is tesztelheted, mennyire ismered az ősszel virágzó növényeket.

színes dáliák a kertben

Legszebb, ősszel virágzó növények

Az ősszel virágzó növények igen változatosak. Szép számmal vannak közöttük sárgák, pirosak, de elegáns pasztellek is, ahogy igazi különlegességeket is találunk köztük.

Ausztrál százszorszép (Brachyscome multifida)

Az ausztrál százszorszép alacsony növésű, elterülő, leginkább levendulakék virágokat hozó növény, de vannak rózsaszín és fehér változatai is. Sok napot és vizet igényel. Ha az elszáradt virágokat lecspkedjük, őszig örülhetünk szépségének.

ausztrál százszorszép

Borzas kúpvirág (Rudbeckia hirta)

A borzas kúpvirág az őszirózsacsalád tagja. Hatalmasra növő száron nőnek a nagy átmérőjű sárga virágfejek. Akár az első fagyokig bírja, jót tesz, ha mdig eltávolítjuk az elszáradt viárgokat. Napos helyen tartsuk és ne hagyjuk kiszáradni a földjét. Saját, elszórt magjairól szaporodik. Csokrot is köthetünk belőle, vázában is hosszan él.

borzas kúpvirág

Dália (Dahlia)

Az október végéig virágzó dáliák nem télállóak, a gumókat a fagyok előtt fel kell szedni és megtisztítás után sötét helyen telelteni. Anapsütést kedveli, sok vízre, gyakori öntözésre van szüksége. A törpedália balkonládában is nevelhető.

Japán szellőrózsa (Anemone Japonica)

A japán szellőrózsa valójában kínai származású. Finom, elegáns, formás virágai rózsaszínek, lilák, vagy fehérek, egészen a fagyokig megmaradnak. Mindenhez alkalmazkodik, de leginkább a félárnyékos helyet kedveli. Másfél méteresre is megnő, nagy területeket is képes befedni. Tőosztással egyszerűen szaporítható.

japán szellőrózsa

Kínai lilabogyó (Callicarpa bodinieri)

A kínai lilabogyó másfél-kétméteresre növő bokra októberben színesedik élénklilára. Az egész nyáron növesztett bogyótermése télen megmarad, jól mutat a hó alól kikandikálva is. Keserű íze miatt a madarak is békén hagyják. Napos helyre ültetve hozza a legtöbb termést. A beporzás érdekében érdemes legalább két bokrot ültetni egymás mellé. Tavasszal érdemes visszametszeni.

kínai lilabogyó

Kokárdavirág (Galliardia)

A kokárdavirág az őszirózsák családjába tartozik, hasonlít is rájuk, de tarkább, egy-egy virág több színben is pompázhat. A közepe általáben piros, a szélei sárgák. Már júniusban virágzik, csak október végén hagyja abba. Gyorsan nő, szívós, a tűző napot is jól bírja. Nem igényel sok gondozást. Ha mindig leszedjük az elszáradt virágait, további szirombontásra serketjük.

Krizantém (Chrysanthemum)

Az őszi színpompa leghálásabb növénye a krizantém (Chrysanthemum). Hosszan tartó virágzásával, változatos színvilágával, egyszerű gondozásával és igénytelenségével méltán vezeti az őszi virágok toplistáját. A cserepes krizantém manapság egész évben kapható. Helyettesíthetjük vele a vázába tett krizantém csokrot, nem drágább viszont sokkal tovább tart. A kertbe kiültetett és a cserepes krizantém gondozására és szaporítására is kitérek a továbbiakban.

Napfényvirág (Helenium)

A szintén őszirózsa rokon napfényvirág sárga, piros, rózsaszín vagy narancssárga virágai jó magasra nőnek. A szárazságot nem tűri jól, gyakori öntözést igényel. Viszont tűző napon is jól érzi magát. Az őszi napfényvirág még októberben is virágzik.

napfényvirág

Őszirózsa

A nyár végén virágba boruló őszirózsa (Callistephus chinensis) igen szinpompás és változatos szirmú egynyári növény. Az egyszerű virágú fajták az aszterekre, azaz az évelő őszirózsákra és a margarétákra hasonlítanak, a telt viráguak pedig a krizantémokra és a kis dáliákra emlékeztetnek. Gondozásuk egyszerű, amit dúsvirágzással hálálnak meg.

Selyemmirtusz

A kínai selyemmirtusz (Lagerstroemia indica) vagy hivatalos nevén a selyemvirágfa elsősorban az átlagon felül hosszú, dús virágzása miatt közkedvelt. Az igénytelen, száraszságtűrő virág gondozása egyszerű, virágzásához meleg és rendszeres öntözés szükséges. Félfás dugványról és magról egyaránt szaporítható, metszéssel jól alakítható, akár fává is nevelhetjük. Egyetlen hátránya, hogy télállósága közepes, ezért teleltetni kell.

Tollborzfű (Pennistum)

Bár a tollborzfű nem virág, de színes, kellemes látványával ide kívánkozik a sorba. Őszre növeszti meg jókora kalászait. Akkor mutat igazán, ha van körülötte tér, ezért sok helyet igényel. Télálló, de erős fagyok esetén nem árt letakarni a tövét, vagy lazán össszekötözni, hogy az aljánál ne gyűljön össze a csapadék.

tollborzfű

Őszi virágok kvíz

Ezt a kvízt már a virágotegymosolyért oldalomon is megosztottam pár nappal ezeelőtt. Ha onnan esetleg már kitöltötted, akkor annak eredményét látod és nincs lehetőséged újra kitölteni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

5 hozzászólás

  1. Tóth Tiborné szerint:

    Kedves Jucó Tetszett a kvíz, bár épp kórházban fekszem, de a férjem őszbe öltöztette a kertet. Máskor is szívesen veszem minden írásod.

  2. Baloghné Anderkó Anikó szerint:

    Kedves Jucó! Tetszett a kvíz, jó lenne belőle még! 🙂🌻🌸🏵🌹🪻🌷🌺💮

  3. Zsuzsa Bakos szerint:

    Kedves Jucó:, tetszett a kvíz, szivesen vennék még továbbiakat!🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük