Dáliagumók felszedése, teleltetése: bevált praktikák az újravirágzáshoz

A dália gondozás egyik sarkalatos pontja a teleltetés. A mi klímánkon nem maradhatnak a szabadföldben a növények, mert nem élnék túl a fagyokat. A gumókat ősszel fel kell szedni és tavaszig fagymentes helyen tárolni. Visky Katika olvasónk bevált praktikái a dáliagumók teleltetése és felszedése témában nyújtanak használható segítséget.

dáliagumók teleltetése

Dáliagumók felszedése ősszel

„Az első dália gumókat sok évvel ezelőtt kaptam, azóta is nagy kedvencem. Szeretem, mert nyárközepétől a fagyokig hozza a mutatós virágait. Ahány fajta annyi szépség.

A gumókat ősszel, az első fagyos napok előtt ki kell ásni, óvatosan, hogy a gumók ne sérüljenek. A szárakból 10-15 cm-es csonkot hagyok a töveken, lerázogatom a földet. Szigetelőszalaggal megjelölöm a színt, a fajtát és és hagyom 1-2 napig száradni. Fontos, meghagyjuk a 10-15 centis szárrészt, mert csak így fognak majd tavasszal kihajtani. Önmagukban csak a gumók nem kelnek életre.

dáliagumók teleltetése

Dáliagumók teleltetése

Amint egy-két nap alatt megszikkadtak a gumók,  mehet a telelőbe, kb. 10 fokos helyre. Szikkadás után burgonyahálóba teszem és gereblye segítségével leeresztem a kútaknába. Nekem ez vált be, túl száraz a pincém és nagyon összeszáradtak tavaszra.

Dáliagumók ültetése tavasszal

Az ültetést úgy időzítem, hogy a májusi fagyok ne tehessenek benne kárt, április közepén szoktam elrakni a földbe a gumókat. Napos helyet választok, több tő ültetésénél 60 cm tőtávolságot hagyok. Készítek egy mélyedést, úgy két ásónyomnyit. Az aljára komposztot szórok, beleteszem a gumót, betakarom földdel, jól belocsolom. Ha kell még szórok rá földet.

Ha sok hajtás tör elő, tőből kimetszem. Csupán hármat hagyok, a jó fejlődés érdekében. Hogy ne döntse ki a szél, karóval rögzítem, ha nem is magas fajta.

Volt, hogy virágládába előneveltem, de nem virágzott hamarabb, mint a végleges helyére ültetett. A balkonládába magról vetett törpe dáliát lehet vetni, ezeket árulják palántaként májusban.

Ha több fajta tövet ültetek csoportosan, nagyon mutatós, dekoratív színfoltja a kertnek. Mindenkinek szívből ajánlom ezt a szép virágot. Üdvözlettel: Kati”

Nagyon köszönjük Katikának a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük