Dália gondozása, szaporítása

A dália (Dahlia) igen kedvelt kerti növény. Júniusban már virágzik, és egészen a fagyok beálltáig, november elejéig díszlik. Igazán igénytelen,  ha télre felszedjük és fagymentes helyen tároljuk, majd tavasszal újra elültetjük, évekig örülhetünk szépségének. Íme itt a dália gondozása.

dália gondozása

Származása: a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozik. Észak-Amerikában az Amerikai Egyesült Államoktól délre, Közép-Amerikán keresztül, egészen Dél-Amerika északi részéig őshonos növénynemzetség. Európába a spanyolok hozták át Mexikóból. Nevét Andreas Dahl svéd botanikusról kapta.

Ismertetőjegyei: koloncos gyökerű növény, egynyáriként neveljük

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, sárga, egyszerű, féltelt vagy telt virágai a cserepes, illetve törpe fajták esetében többnyire 4- cm átmérőjűek, ritkábban a 10 cm-t is elérhetik

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: kisebb fajták 20-45 cm magasak, de a nagyobb akár 1 méteresre is megnőhet

Habitus: felálló, bokros,

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Virágzási idő: májustól októberig

Dália gondozása

Gondozása: Az ősszel felszedett gumókat tavasszal, a fagyok elmúltával 30 cm tőtávolságra ültessük napos, de szélvédett helyre. Akár tűző napra is ültethető. Hőségben gyakori öntözést igényel, de a pangó vizet nem tűri. Hetente tápoldatozzuk, az elnyílt virágzatokat rendszeresen távolítsuk el. Augusztusban fejezzük be a tápoldatozást. A fagyok előtt a gumókat ásóvillával, a szár húzása nélkül szedjük fel. Szellős, de fagymentes helyen hagyjuk leszáradni róluk a sáros földet. A sérült gumókat távolítsuk el, a szárakat kb. 10–15 cm-esre vágjuk vissza. A szárrész megtartása azért fontos, mert a szár nélküli gumók nem hajtanak ki. Télen szellős, kissé nedves, de fagymentes helyen tároljuk.

Teleltetése: cserépben nem mindig telel át, de megpróbálhatjuk. Vágjuk vissza ötujjnyi magasságban, tisztítsuk meg az elszáradt levelektől és tegyük fagymentes helyre.

Szaporítása: magról szaporítható fajtáit február-márciusban vetjük, cserepenként 2-3 maggal, csírázási hőmérséklet 18-20 celsius. Koloncos gyökérzet szétosztásával vagy tavasszal dugványról szaporítható.

Felhasználása: csak dísznövényként használható. A különböző virágszínű kisebb fajták nagyon szépen mutatnak balkon balkonládában, a nagyobbakat egyesével cserépbe vagy dézsába ültethetjük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

4 × 5 =