Dália ültetése, gondozása, szaporítása

A dália (Dahlia) igen kedvelt kerti növény. Júniusban már virágzik, és egészen a fagyok beálltáig, november elejéig díszlik. Igazán igénytelen, gondozása egyszerű. Ha télre felszedjük a dália gumókat és fagymentes helyen tároljuk, majd tavasszal újra elültetjük, évekig örülhetünk szépségének.  

dália gondozása

Dália származása, jellemzése

Származása: a fészkesvirágzatúak (Asterales) rendjébe, ezen belül az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó nemzetség. Észak-Amerikában az Amerikai Egyesült Államoktól délre, Közép-Amerikán keresztül, egészen Dél-Amerika északi részéig őshonos növénynemzetség. Európába a spanyolok hozták át Mexikóból. Nevét Andreas Dahl svéd botanikusról kapta.

Ismertetőjegyei: koloncos gyökerű növény, egynyáriként neveljük, törpe és óriásvirágú fajtái is léteznek. Gumós, lágyszárú növény. A nagyobb termetű fajták akár két méter magasra nőnek.

A leggyakrabban kapható faj a kerti dália (Dahlia pinnata). Mivel hosszan virágzik, gyakran ültetik temetőkbe is.

Virágok: A sokszor gyermekfej nagyságú virágaikat a felálló hajtások végén hozzák, a törpe növésű változatok virágai kisebbek, de cserébe több virágot hoznak. A rózsaszín, fehér, piros, sárga, egyszerű, féltelt vagy telt virágai a cserepes, illetve törpe fajták esetében többnyire 4 cm átmérőjűek, ritkábban a 10 cm-t is elérhetik.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: kisebb fajták 20 – 45 cm magasak, de a nagyobb akár 2 méteresre is megnőhet

Habitus: felálló, bokros,

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni

Virágzási idő: májustól októberig

Dália ültetése, gondozása

Melegkedvelő növény, az árnyékot nem kedveli. Célszerű a fáktól távol, lehetőleg délre néző oldalra ültetni. A humuszos, jó vízgazdálkodású kerti földet kedveli, nehéz, nedves talajban kevésbé fejlődik.

Vízigényes, ezért gyakori öntözést igényel, különösen tavasszal, a gumók teleltetése utáni kiültetésekor.

Az ősszel felszedett dália gumókat tavasszal, a fagyok elmúltával 30 cm tőtávolságra ültessük napos, de szélvédett helyre. Akár tűző napra is ültethető. Hőségben gyakori öntözést igényel, de a pangó vizet nem tűri. Hetente tápoldatozzuk, az elnyílt virágzatokat rendszeresen távolítsuk el. Augusztusban fejezzük be a tápoldatozást.

A fagyok előtt a gumókat ásóvillával, a szár húzása nélkül szedjük fel. Szellős, de fagymentes helyen hagyjuk leszáradni róluk a sáros földet. A sérült gumókat távolítsuk el, a szárakat kb. 10–15 cm-esre vágjuk vissza. A szárrész megtartása azért fontos, mert a szár nélküli gumók nem hajtanak ki. Télen szellős, kissé nedves, de fagymentes helyen tároljuk.

Dália teleltetése

A dália cserépben nem mindig telel át, de megpróbálhatjuk. Szabadföldben pedig biztos, hogy nem éli tűl a fagyos évszakot, azért a fagyok előtt mindenképp fel kell szedni. A gumókat szárral együtt tudjuk teleltetni, anélkül a gumók nem élik tól. A dália szárát vágjuk vissza ötujjnyi magasságban, tisztítsuk meg az elszáradt levelektől és tegyük fagymentes helyre.

Egyes nemes dália fajták tövein nincsenek gumók, csak a gyökerük vastagodik meg. Ezeket télen ládában, homokban kell tárolni úgy, hogy a nyak alatt valamivel már kiálljanak a homokból.

Még többet megtudhatsz a dália felszedéséről és teleltetéséről az alábbi cikkben.

Dáliagumók felszedése, teleltetése: bevált praktikák az újravirágzáshoz

Dália szaporítása

A magról szaporítható fajtáit február-márciusban vetjük. Egy-egy cserepbe 2 – 3 magot tegyünk, tartsuk nedvesen. Csírázási hőmérséklete 18 – 20 °C. Magszedéshez hagyjunk meg 1-2 virágot a növényen, a többit vágjuk le. Nem mellékes, hogy a magképződés nagyon sok energiát von el a növénytől, ami a későbbi virágzás rovására mehet.

Legegyszerűbben és leggyorsabban a koloncos gyökérzet szétosztásával vagy tavasszal dugványról szaporítható. A dália tövek szétvágásánál ügyeljünk arra, hogy a gumókhoz szárrész is tartozzon. A szár nélküli gumókból nem fog kihajtani a növény.

Felhasználása

A dália csak dísznövényként használható. A különböző virágszínű kisebb fajták nagyon szépen mutatnak balkon balkonládában, a nagyobbakat egyesével cserépbe vagy dézsába ültethetjük.

A dália nem mérgező, de fogyasztásra sem ajánlott. Nagy inulintartalmú gumóját az aztékok rendszeresen ették.

Dália betegségei, kártevői

A betegségeknek ellenáll, és rovarok sem károsítják. Egyedüli kártevője a gubacsképző fonálféreg (gyökérgubacs-fonálféreg, Meloidogine incognita), ami a gyökereket támadja meg. A fonálféreggel fertőzött növények sajnos menthetetlenek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük