Kakukkfű (Thymus vulgaris) gondozása

Fűszeres, aromás illatú kakukkfű kiváló immunerősítő gyógynövény. Kezelhető vele a köhögés, a hörgő- és a szájüregi gyulladások is. Már az egyiptomiak és a görögök is használták fűszerként. Különösen a francia és bolgár konyhában kedvelik. Már is mutatom, milyen egyszerű a kakukkfű gondozása.

kakukkfű

Származása: A kakukkfű (Thymus vulgaris) az árvacsalánfélék családjába tartozó növény. Dél-Európában honos.

Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.

Ismertetőjegyei: fűszeres, aromás illatú örökzöld félcserje

Betakarítási idő: áprilistól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 20 – 40 cm

Habitus: párnás növekedésű, keskeny, sötétzöld levélkékkel, rózsaszín, illetve lila színű virágokkal, melyek örvben állnak, májustól októberig virágzik.

Cserépben nevelhető-e: igen

Kakukkfű gondozása

Gondozása: napos, meleg, védett helyet igényel. Csak mérsékelten öntözzük. Tavasszal vágjuk vissza, majd alacsony hatóanyag-tartalmú trágyával végezzünk tápanyag-utánpótlást.

Teleltetése: Világos, hűvös helyen vagy szabadban takarással teleltessük.

Szaporítása: Magról nehéz szaporítani, célszerűbb megvásárolni a növényt. Májusban 20 cm tőtávolságra ültessük tápanyagban szegény, homokkal kevert földbe. Az idősebb növényeket dugványról vagy tőosztással szaporíthatjuk.

Betakarítása: Tavasztól őszig szedhetjük a fitala leveleket és hajtásokat. Virágzás előtt a legnagyobb az illóolaj-tartalma. Ha szeretnénk megszárítani, akkor ahhoz a virágzás után vágjuk le a szárakat. Sötét, jól szellőző helyen, kis csokrokban szárítsuk.

Felhasználása: dísznövényként is mutatós, de gyógy- és fűzsernövényként is használjuk. Személyes kedvencem a francia tejszínes csirke, aminek fő fűszere a kakukkfű.

Klujber Károlyné Bori tippje: “Köhögés elleni kanalast szoktam belőle csinálni. Karamellizálom a cukrot, felöntöm vízzel, összeforralom, beleteszek egy nagy csokor kakukkfüvet, egy éjszakát hagyom állni, majd leszűröm és hűtőben tárolom. Szükség esetén 3-x1 kanállal fogyasztjuk.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük