Kakukkfű (Thymus vulgaris) gondozása

Fűszeres, aromás illatú kakukkfű kiváló immunerősítő gyógynövény. Kezelhető vele a köhögés, a hörgő- és a szájüregi gyulladások is. Már az egyiptomiak és a görögök is használták fűszerként. Különösen a francia és bolgár konyhában kedvelik. Már is mutatom, milyen egyszerű a kakukkfű gondozása.

kakukkfű

Származása: A kakukkfű (Thymus vulgaris) az árvacsalánfélék családjába tartozó növény. Dél-Európában honos.

Népies nevei: balzsamfű, démutka, kakucskafű, kerti kakukkfű, mezei kakukkfű, timián, tömjénfű, töményfű vagy vadcsombor.

Ismertetőjegyei: fűszeres, aromás illatú örökzöld félcserje

Betakarítási idő: áprilistól októberig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: fogyasztható, nem mérgező

Magasság: 20 – 40 cm

Habitus: párnás növekedésű, keskeny, sötétzöld levélkékkel, rózsaszín, illetve lila színű virágokkal, melyek örvben állnak, májustól októberig virágzik.

Cserépben nevelhető-e: igen

Kakukkfű gondozása

Gondozása: napos, meleg, védett helyet igényel. Csak mérsékelten öntözzük. Tavasszal vágjuk vissza, majd alacsony hatóanyag-tartalmú trágyával végezzünk tápanyag-utánpótlást.

Teleltetése: Világos, hűvös helyen vagy szabadban takarással teleltessük.

Szaporítása: Magról nehéz szaporítani, célszerűbb megvásárolni a növényt. Májusban 20 cm tőtávolságra ültessük tápanyagban szegény, homokkal kevert földbe. Az idősebb növényeket dugványról vagy tőosztással szaporíthatjuk.

Betakarítása: Tavasztól őszig szedhetjük a fitala leveleket és hajtásokat. Virágzás előtt a legnagyobb az illóolaj-tartalma. Ha szeretnénk megszárítani, akkor ahhoz a virágzás után vágjuk le a szárakat. Sötét, jól szellőző helyen, kis csokrokban szárítsuk.

Felhasználása: dísznövényként is mutatós, de gyógy- és fűzsernövényként is használjuk. Személyes kedvencem a francia tejszínes csirke, aminek fő fűszere a kakukkfű.

Klujber Károlyné Bori tippje: “Köhögés elleni kanalast szoktam belőle csinálni. Karamellizálom a cukrot, felöntöm vízzel, összeforralom, beleteszek egy nagy csokor kakukkfüvet, egy éjszakát hagyom állni, majd leszűröm és hűtőben tárolom. Szükség esetén 3-x1 kanállal fogyasztjuk.”

Köszönöm a megosztásokat!
  • 271
  • 12
  •  
  •  
  • 271
  •  
  • 12
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc + 6 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás