Így nevelek csodás zöldségeket körfolyosón

Zöldségeket körfolyosón nevelni nem egy mindennapos elfoglaltság. És nem is feltétlen sok sikerélménnyel kecsegtető hobbi. Igen elhivatottnak kell lenni ahhoz, hogy belevágjunk, hát még, hogy éveken át folytassuk is. A sok munka és tapasztalat azonban meghozza gyümölcsét. Olvasónk részletesen elmesélte, hogy alakított ki konyhakertet a körfolyosón és hogy lesznek évről évre egyre szebbek a zöldségek a körfolyosón.

zöldségek körfolyosón termesztése

Konyhakert a körfolyosón

Ismerd meg Szabó Erzsébet példaértékű konyhakertjének történetét és tanulj belőle!

Zöldségek körfolyosón – kezdeti tapasztalás

Egy bérház harmadik emeletén, virágládákban nevelek zöldségeket.
Végre elkezdtek pirosodni a paradicsomok, és a paprikák is növekedésnek indultak. Az uborkák még mindig teremnek, összesen 4 palántát ültettem be, amit magam neveltem magról. Kb másfél hetente szedek le 4-5 salátának való ubit, ami kb 14-16 cm-es.

Tegnap 3 csoportba tettem fel a körfolyosón nevelt zöldségeim fotóit, de azt álmomban nem gondoltam volna, hogy ekkora sikere lesz:) Rengeteg gratulációt kaptam, sokan meg is osztották a posztot, amit ezúton köszönök szépen.

Jól estek a szavaitok, és mivel rengeteg kérést, kérdést kaptam, ezért úgy döntöttem, hogy egy külön posztban megpróbálom azokat megválaszolni. Mindent úgy írok le, ahogyan én teszem, ettől eltérni lehet, sőt kötelező! Minden, ami itt olvasható az én bevált módszerem, kertben is alkalmaztam anno. Tehát kezdem az elejétől!

zöldségek körfolyosón termesztése

Árnyékolás okosan

Sok éve volt egy kertem, amit minden pillanatában élveztem. Engem nem zavart a hőség, nem zavart a sok rovar, bogár, reggeltől estig szinte kint voltam. Abban az időben is voltak aszályok, akkor is kiégett minden, de ugyanakkor élt a kert, mert küzdött a forróság ellen.

Megfigyeltem, hogy azok a zöldségek élték túl a szárazságot, ahol felburjánzott a gaz. Igen, gazos volt a kertem, mert később hagytam, hogy így legyen. Nem téptem ki a tarackot, nem gyomláltam ki a porcsint, sőt még ettem is belőle. A tarack szépen körbeölelte a palántákat, később már a megnőtt zöldségeket is, és alatta a föld jóval hűvösebb, porhanyósabb volt.

Észrevettem azt is, hogy a kicsinyke rovarok, döngicsélő beporzók mind menedékként használták azokat, ott pihentek meg. Természetesen kaptak vizet a növények, de nem árasztottam el a kertet, mert értelmetlennek találtam.

A növények, legyen ez virág vagy haszonnövény, ugyan szereti a kényeztetést, de meg tud Ő küzdeni egyedül is, és csak némi segítségre szorul. A kertet eleinte ástam, de később már csak ásóvillát használtam, nem bolygattam meg a felszín alatti életteret, mert, hogy ott a mélyben millió picike, szabad szemmel nem is látható parányi életek vannak, amik mind nekünk segítenének, ha hagynánk!

Én hagytam, és amíg a szomszédnál cserepesre száradt a felszín, addig nálam burjánzott a gaz és a haszonnövény. Sokszor megkaptam, hogy a gazok elveszik a nedvességet a növényektől, ami részben igaz csak. A csapadékból jut a haszonnövénynek is és a gaznak is, viszont cserébe árnyékot ad és a föld ott sokkal porhanyósabb.

Zöldségek körfolyosón? IGEN!

De ennyit a múltról, immáron csak egy bérház gangja szolgáltatja a kertet. Több éve próbálom kialakítani a mini konyhakertemet, ami előzőleg csak egynyári és évelő növényekkel volt beültetve. Szépek voltak, minden évben más és más növényeket társítottam, de azt éreztem, hogy valami hiányzik… és ez nem volt más, mint a haszonnövény.

Ezt követően a következő évben vettem palántákat innen-onnan, és kisebb nagyobb sikerrel, de termesztettem, ám a „ hú de fasza minden” érzés elmaradt. Majd rájöttem, hogy hiányoznak azok a hasznos segítők, amik a kertnél ott voltak. A hasznos baktériumok, gombák, amik a föld alatt tevékenykedtek, valamint, hogy a korlátozott talaj nagyobb odafigyelést kíván.

A kertben alkalmaztam a gyökéritatót, itt ez nem volt fontos, viszont szükséges volt az organikus, vegyszermentes táp használata. Szerencsére rengeteg cég gyártja ezeket, így könnyű szerrel be tudjuk szerezni azokat. És tádámm, végre felfedezték a z agrármérnökök, talajkutatók, hogy ezeket a parányi segítőket mikrobiológiai készítményként is fel lehet használni, szárított formában.

Idén próbáltam ki először a Bactofil B készítményt, és lehet, hogy ez is közre játszott abban, hogy idén szebb és több lett a termés. Jövőre kipróbálom a Mikorrhiza gombát is, mert az meg a gyökérre van jó hatással. Ezek megtalálhatóak a földben, de véleményem szerint az állandó bolygatással „ásás”, elpusztítjuk Őket. Ha levegőre kerülnek,akkor elpusztulnak.

Zöldségek körfolyosón – tavaszi kezdet

Amikor az előnevelt palántáimat földbe ültettem, a műanyag ládákat fertőtlenítettem. Több körben, banyakocsiban felhúzott (3.emelet, lift nincs) Florimol kerti és zöldségföldet összekevertem szárított tyúktrágyával (ez pellet formában van), és abba ültettem ki a palántákat.

Amikor minden beültetésre került, akkor a fentebb említett bactofil port elkevertem vízzel és egy locsolókanna segítségével a földre, földbe juttattam. Ekkor még bőségesen, hogy a hasznos baktériumok jó mélyre jussanak.

Ezt követően rögtön mulcsoztam is, mégpedig állatkereskedésben kapható kisállatok eledelével, a szárított szénával. Zacskóban árulják, nem kell bálákra gondolni. Ezt azóta már pótoltam, mert a széna is természetes, és mint minden ilyen, szárad, érik, komposztálódik, eggyé válik a földdel.

Nem, nem fog berohadni alatta a föld, mert ezt is sokan kérdezték. Még palánta korukban elkezdtem 2 hetente, 1:3 arányban tejes vízzel permetezni Őket és ugyanekkor kaptak biotápot is. Szépen fejlődtek, nem volt gond velük.

Sokan kérdezték, hogy mekkora ládákban vannaka zöldségek körfolyosón, hogy ekkorák lettek? A válaszom: tök mindegy, mert az enyémek sincsenek óriási tartókban, és mégis nőnek, mint a gomba. Na jó, azért ne legyen 2 centis magasságban. Ha 20 cm-es a ládád, az már jó a paradicsomnak, paprikának.

Vegyszermentes tápanyagok

Amikor megjelentek az első virágok, elkezdtem az első paradicsomlevélből nyert áldással sprickolni őket. Ez annyit tesz, hogy a leszedett alsó leveleket 24 óráig áztattam vízben, majd leszűrtem és ezt adtam nekik. Azóta is használom kb 2 hetente, a hűtőben mindig van egy üvegnyi.

A Kalciumos levéltrágyát az első termések megjelenésekor adtam nekik, amit az időjárás változása esetén azonnal pótolok. Ha extrém magas, majd hirtelen hideg az időjárás, azt akkor vetem be, így megelőzöm a csúcsrothadást. Muszáj, nem kihagyható, ha szép és egészséges termést akarsz.

Joggal kérdezik, hogy „de a tejben is van”, az nem elég neki? A válaszom, neeem. Amikor a növény nem tud kalciumot felvenni a talajból azt nem azért nem tudja, mert nincs, hanem a klímaváltozás és azon belül a hőség és a légköri aszály miatt.

A növény gyorsítja a vízforgalmát és a hősokk miatt párásít, ergo a kálcium forgalma gátolt (Relatív kalcium hiány lép fel). Én adom nekik akkor, ha hirtelen lehűl, vagy az ellenkezője, vagyis forróság jön.

Tegnap is kaptak, mert a hétre már megint extrém forróságot írtak. A tejben kevés a növény számára hasznosítható kalcium. Én azt gombás fertőzések ellen használom, de kap belőle minden, ami a folyosón van. Eddig nem tiltakoztak ellene.

Locsolni úgy locsolok, hogy reggel kapnak egy keveset és este is. Nem viszem túlzásba, nem adom meg nekik az esélyt, hogy akár fél nap alatt hisztissé váljanak, küzdjenek meg az életben maradásért. Eddig bevált. Napközben kókadtak lesznek, de estére összeszedik magukat és szinte olyanok, mint amik már kaptak vizet. Mert küzdenek, és élni akarnak.

Az elmúlt hétvégén 3 napig nem voltam itthon, vagyis péntek reggel még kaptak némi folyadékot és legközelebb már csak vasárnap este, amikor visszajöttem. Túlélték, mert mulcsozva vannak, és mert nem öntözök nyakra, főre.

Ajánlás azoknak akik szeretnék kipróbálni a gangos ( körfolyosós) kertet.

  • Legalább 5-6 óra teljes napfény, ha több, az még jobb.
  • Tyúktrágya bekeverése földbe, a beültetést megelőzően.
  • Bactofil B por ( elhagyható) én is idén próbáltam ki először.
  • 2 hetente biotáp, tejes permetezés, és később a termések megjelenésekor Kalcium nitrát lombtrágya, amit az időjárás változása esetén ismételendő.
  • Paradicsom levelének áztatása 24 órára, majd az ebből kinyert folyadékot hígítás nélkül kijuttatni.
  • És legutolsó sorban a szeretet, amit a növények átvesznek és értékelnek is:)

Köszönöm, hogy elolvastad!

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Szabó Erzsébetnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük