Medvehagyma, a fokhagyma ízű csodaszer gondozása és felhasználása

A medvehagyma (Allium irsium) napjaink egyik slágernövénye. A lombhullató erdőkben, főként a bükkösökben a medvehagyma húsos, zöld levelei a tavasz első hírnökei közé tartoznak. Összetéveszthetetlen aromája fokhagymára és hagymára emlékeztet. Sokoldalúan felhasználhatjuk, többek között leves, pogácsa is készülhet belőle. A medvehagyma gondozása egyszerű, így saját magunk is termeszthetjük a kertben az egészséges gyógy- és fűszernövényt.

medvehagyma

Medvehagyma származása, jellemzése

A medvehagyma (Allium irsium) hazánkban is őshonos. Széles, sötét, nyeles, lándzsa formájú levelei többnyire párokban nőnek ki a hagymából. Áprilistól az egyenes száron megjelennek a tiszta fehér, csillag alakú virágok.

Nagyanyáink újra felfedezett évelő kedvence a nedves, árnyas, savanyú talajú erdőkben érzi jól magát. Márciustól előbújó levelei látványos, jellegzetes foghagyma illatú virágszőnyeget alkotnak. Hazánkban legnagyobb mennyiségben a Mecsek és a Zsilic  gyertyános, tölgyes, bükkös erdeiben bukkanhatunk rájuk.

Nem természetvédelmi területen saját használatra (maximum 2 kg) szabadon szedhető. Nem árt azonban vigyázni. Laikusok gyakran összetévesztik a gyöngyvirággal, aminek levelei nem, hogy nem egészségesek, de egyenesen mérgezőek. Nem kell azért megijedni, vannak egyértelmű, árulkodó jegyek, amik segítenek a növény azonosításában.

Gyógyhatásának és széleskörű gasztronómia felhasználhatóságának köszönhetően egyre többen indulnak el saját maguk beszerezni a fokhagyma illatú gyógy- és fűszernövényt. Gyűjtésére szigorú előírások vonatkoznak, amelyek megszegése pénzbírsággal jár.

Medvehagyma gondozása a kertben

A 20-40 cm magasranövő növény elvileg cserépben nevelhető, de nem érdemes cserépbe ültetni, a kertben, fák alatt a helye. Leginább erőkben találkozhatunk vele, ahonnan szigirú szabályok betartása mellett magunk is begyűjthetjük családi szükségletre a medvehagymát.

Otthon is kísérletezhetünk a medvehagyma termesztésével. A hagymákat egymástól kb. 20 cm távolságra kell ültetni árnyékos, fák alatti helyre. Magról nehezen szaporítható, néha több évet kell várni a csírázásig. A csírázáshoz hideg hatásra van szükség, ezért célszerű ősszel vetni. Vízigényes növény, ezért a talajt folyamatosan nedvesen kell tartani, még akkor is, amikor a levelek már leszáradtak.

Áprilisban hozza fehér, csillag alakú virágait, melyek jellegzetes fokhagyma illatúak.

Medvehagyma szaporítása

Magvetéssel ősszel szaporítható. Fontosan nedvesen tartva a talaját kis sarjhagymákat növeszt, amelyekkel gyorsabb és eredményesebb a szaporítása.

Medvehagyma gyógyhatásai

Immunrendszert-erősítő, antibakteriális és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Enyhíti a fejfájást és a szédülést. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású.

Csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Idegrendszerre és a változó kori panaszokra gyakorolt jótékony hatását is kimutatták. Gátolja a vérrögképződést. Borogatásként a gombás bőrfertőzéseket is megszünteti, és gyorsítja a sebgyógyulást.

Így különböztethető meg a medvehagyma a gyöngyvirágtól

A medvehagymának és a gyöngyvirágnak is élénk zöld, hosszúkás, fényes levelei vannak. A medvehagyma levelei átlag 15 cm hosszúak és 4 cm szélesek, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé. A medvehagyma levelek hosszú szárakon egyesével nyugszanak, míg gyöngyvirágnál csoportosan helyezkednek el a száron.

A gyöngyvirág  bódító illatú, bájos kis harangjai nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek. A medvehagyma ernyős virágzata szintén fehér, de a csillag alakú virágszirmok hosszú kocsányon lógnak és illatuk foghagymára emlékeztet.

Jelentős különbség van a két növény gyökerei között is. Azért nem ajánlom, hogy a gyökérzet alapján próbáld azonosítani a növényeket, hisz ahhoz el kellene távolítanod a földből, ami károsítja a növényt. A medvehagymának hagymája van, amit a foghagymához hasonlóan hasznosíthatunk. A gyöngyvirág viszont tarackszerűen szétfutó gyökérzettel kapaszkodik a talajba.

Virágzás idején a virág formája mellett a virág illata is árulkodik. A gyöngyvirág édes illatával ellentétben a medvehagyma fokhagyma illatot áraszt. A virágzás előtti időszakban a levelek illata nyújtja a legjobb támpontot a megkülönböztetéshez. A gyöngyvirág leveleit ujjunkkal megdörzsölve nem érzünk különösebb szagot, a medvehagyma levelei viszont átható foghagyma illattal válaszolnak a dörzsölésre.

balra gyöngyvirág, jobbra medvehagyma

A medvehagyma felismerése a jellemzői, ismertetőjegyei ismeretében nem bonyolult, könnyen beazonosítható és megkülönböztető az egyéb növényekből. Levelei, virágai, gyökérzete és illata egyaránt elárulják a növényt, ezek alapján kétséget kizáróan megkülönböztethető a gyöngyvirágtól és egyéb mérgezést okozó növényektől.

Kártevői, betegségei

Kártevőknek és betegségeknek jól ellenáll.

A medvehagyma felhasználása

A medvehagyma felhasználása igen széleskörű. Virágai, a virágzás előtt gyűjtött levelei, adott esetben a hagymája is használható.

Fűszernövényként kulináris értékét illó vegyületeinek köszönheti, amik koncentrációja a virágzás előtt a legnagyobb. Jellegzetes sós íze miatt jól illeszthető sószegény diétákba is. Virágzás előtt szedett fiatal leveleit salátákba, szószokhoz, mártásnak és fűszernövénynek használhatjuk.

Belekeverhetjük vajkrémbe és túrókrémbe vagy akár zsíros vagy vajas kenyérre rakhatjuk. Zsírban lesütve vagy bazsalikommal fűszervajként is kitűnő.

Feldarabolva a medvehagyma levele fűszerként alkalmas salátákba. Jól illik a tojásos és túrós ételekbe. Feldolgozható pestónak, de olajat is ízesíthetünk vele. Levele megdinsztelve vagy megsütve finom zöldségként szolgál. Elviseli a magas főzési hőmérsékletet is, de nem jó sokáig főzni, mert íze keserű lesz. Mindig csak óvatosan alkalmazzuk, mert intenzív íze gyorsan eluralkodik bármilyen fogáson.

Remek medvehagymás vajas pogácsát süthetünk belőle.

Összeturmixolva olívaolajjal kiváló pesto, ami tésztákhoz, krumplis ételekhez, sült húsok mellé illik.

Főzhetünk belőle krémlevest, ízesíthetünk vele levesbetétek, nokedlit, sőt pogácsát is süthetünk. Enyhén párolva, majd összeturmixolva finom ételt kapunk.

Teához egy evőkanálnyi apróra vágott medvehagymalevelet kell leforrázni. Jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, lágy, kellemes aromát ad az ételeknek.

A mecseki régió büszkesége a medvehagyma nektárjából gyűjtött méz. A pikáns mézkülönlegességben az édes íz dominál, de az enyhe hagymajelleg is felfedezhető benne.

Tartósításának többféle módja ismert. Fontos, hogy alacsony hőmérsékleten történjen, mert csak így maradnak meg értékes hatóanyagai. Alacsony hőfokon történt szárítás után olívaolajba, pálinkába vagy borba helyezhetjük. A boros tinktúra keringésjavító hatása tizenkétszer erősebb, mint a fokhagymásé. Nagy előnye, hogy nincs kellemetlen szaga.

Medveshagyma szezonban kár lenne kihagyni a fűszeres gyógynövényt az étkezésünkből, így hát elhoztam a medvehagymás receptek legjobbjait. Az újra felfedezett, intenzív illatú gyógynövénynek a virágzás előtt gyűjtött levelei, virágai és hagymája is fogyasztható és sokoldalúan felhasználható. Lehet belőle fűszervaj, leves vagy pogácsa is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük