Medvehagyma, a fokhagyma ízű csodaszer

A medvehagyma napjaink egyik slágernövénye. Lombhullató erdőkben, főként a bükkösökben a medvehagyma húsos, zöld levelei a tavasz első hírnökei közé tartoznak. Összetéveszthetetlen aromája fokhagymára és hagymára emlékeztet.

 

medvehagyma

 

Származása:  A medvehagyma (Allium irsium) hazánkban is őshonos. Széles, sötét, nyeles, lándzsa formájú levelei többnyire párokban nőnek ki a hagymából. Áprilistól az egyenes száron megjelennek a tiszta fehér, csillag alakú virágok.

Nagyanyáink újra felfedezett évelő kedvence a nedves, árnyas, savanyú talajú erdőkben érzi jól magát. Márciustól előbújó levelei látványos, jellegzetes foghagyma illatú virágszőnyeget alkotnak. Hazánkban legnagyobb mennyiségben a Mecsek és a Zsilic  gyertyános, tölgyes, bükkös erdeiben bukkanhatunk rájuk.

Nem természetvédelmi területen saját használatra (maximum 2 kg) szabadon szedhető. Nem árt azonban vigyázni. Laikusok gyakran összetévesztik a gyöngyvirággal, aminek levelei nem, hogy nem egészségesek, de egyenesen mérgezőek. Nem kell azért megijedni, vannak egyértelmű, árulkodó jegyek, amik segítenek a növény azonosításában. 

Fogyaszthatóság, mérgezőség: levelei és virága ehető, nem mérgező

Magasság: 20-40 cm

Cserépben nevelhető-e: nem érdemes cserépbe ültetni, a kertben, fák alatt a helye

Kertben tartása: Otthon is kísérletezhetünk a termesztésével. A hagymákat egymástól kb. 20 cm távolságra kell ültetni árnyékos, fák alatti helyre. Magról nehezen szaporítható, néha több évet kell várni a csírázásig. A csírázáshoz hideg hatásra van szükség, ezért célszerű ősszel vetni. A talajt folyamatosan nedvesen kell tartani, még akkor is, amikor a levelek már leszáradtak. 

Virágzási idő: április

Hely: fák árnyékos 

Öntözés: vízigényes

Virágok: fehér csillag alakú virágai fokhagyma illatúak

Habitus: felálló

Ültetés: tavasszal vagy ősszel ültessük 20-30 cm tőtávolságra

Szaporítás: magvetéssel ősszel szaporítható, sarjhagymáival gyorsabb és eredményesebb

Felhasználás: virágzás előtt gyűjtött levelei, virágai és hagymája is használható. Feldarabolva a medvehagyma levele fűszerként alkalmas salátákba. Jól illik a tojásos és túrós ételekbe. Feldolgozható pestónak, de olajat is ízesíthetünk vele. Levele megdinsztelve vagy megsütve finom zöldségként szolgál. Elviseli a magas főzési hőmérsékletet is, de nem jó sokáig főzni, mert íze keserű lesz. Mindig csak óvatosan alkalmazzuk, mert intenzív íze gyorsan eluralkodik bármilyen fogáson.

Gyógyhatásai: Immunrendszert-erősítő, antibakteriális és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Enyhíti a fejfájást és a szédülést. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású. Csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Idegrendszerre és a változó kori panaszokra gyakorolt jótékony hatását is kimutatták. Gátolja a vérrögképződést. Borogatásként a gombás bőrfertőzéseket is megszünteti, és gyorsítja a sebgyógyulást.

 

Így különböztethető meg a medvehagyma a gyöngyvirágtól

A medvehagymának és a gyöngyvirágnak is élénk zöld, hosszúkás, fényes levelei vannak. A medvehagyma levelei átlag 15 cm hosszúak és 4 cm szélesek, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé. A medvehagyma levelek hosszú szárakon egyesével nyugszanak, míg gyöngyvirágnál csoportosan helyezkednek el a száron. 

A gyöngyvirág  bódító illatú, bájos kis harangjai nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek. A medvehagyma ernyős virágzata szintén fehér, de a csillag alakú virágszirmok hosszú kocsányon lógnak és illatuk foghagymára emlékeztet.

Jelentős különbség van a két növény gyökerei között is. Azért nem ajánlom, hogy a gyökérzet alapján próbáld azonosítani a növényeket, hisz ahhoz el kellene távolítanod a földből, ami károsítja a növényt. A medvehagymának hagymája van, amit a foghagymához hasonlóan hasznosíthatunk. A gyöngyvirág viszont tarackszerűen szétfutó gyökérzettel kapaszkodik a talajba.

Virágzás idején a virág formája mellett a virág illata is árulkodik. A gyöngyvirág édes illatával ellentétben a medvehagyma fokhagyma illatot áraszt. A virágzás előtti időszakban a levelek illata nyújtja a legjobb támpontot a megkülönböztetéshez. A gyöngyvirág leveleit ujjunkkal megdörzsölve nem érzünk különösebb szagot, a medvehagyma levelei viszont átható foghagyma illattal válaszolnak a dörzsölésre.

 

Medvehagyma felhasználása

A medvehagyma felhasználása igen széleskörű. Fűszernövényként kulináris értékét illó vegyületeinek köszönheti, amik koncentrációja a virágzás előtt a legnagyobb. Jellegzetes sós íze miatt jól illeszthető sószegény diétákba is. Virágzás előtt szedett fiatal leveleit salátákba, szószokhoz, mártásnak és fűszernövénynek használhatjuk.

Belekeverhetjük vajkrémbe és túrókrémbe vagy akár zsíros vagy vajas kenyérre rakhatjuk. Remek medvehagymás vajas pogácsát süthetünk belőle.

Összeturmixolva olívaolajjal kiváló pesto, ami tésztákhoz, krumplis ételekhez, sült húsok mellé illik.

Főzhetünk belőle krémlevest, ízesíthetünk vele levesbetétek, nokedlit, sőt pogácsát is süthetünk. Enyhén párolva, majd összeturmixolva finom ételt kapunk.

Teához egy evőkanálnyi apróra vágott medvehagymalevelet kell leforrázni. Jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, lágy, kellemes aromát ad az ételeknek.

A mecseki régió büszkesége a medvehagyma nektárjából gyűjtött méz. A pikáns mézkülönlegességben az édes íz dominál, de az enyhe hagymajelleg is felfedezhető benne.
 
Tartósításának többféle módja ismert. Fontos, hogy alacsony hőmérsékleten történjen, mert csak így maradnak meg értékes hatóanyagai. Alacsony hőfokon történt szárítás után olívaolajba, pálinkába vagy borba helyezhetjük. A boros tinktúra keringésjavító hatása tizenkétszer erősebb, mint a fokhagymásé. Nagy előnye, hogy nincs kellemetlen szaga.

 

  • 42
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  
  • 42
  •  
  •  
  • 1
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

három × 2 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás