Legjobb medvehagymás receptek

Elindult a medveshagyma szezon, így elhoztam a medvehagymás receptek legjobbjait. Az újra felfedezett, intenzív illatú gyógynövénynek a virágzás előtt gyűjtött levelei, virágai és hagymája is fogyasztható és sokoldalúan felhasználható. Lehet belőle fűszervaj, leves vagy pogácsa is.

Medvehagymás fűszervaj

Medvehagyma gyógyhatásai

A medvehagyma jellegzetes fokhagyma illatú levelei a nedves, árnyas, savanyú talajú erdőkben márciustól bújnak elő. Fontos, hogy csak akkor gyűjtsük, ha tisztában vagyunk a jellemzőivel és egyérteműen be tudjuk azonosítani.

Immunrendszert-erősítő, antibakteriális és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Enyhíti a fejfájást és a szédülést. Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású.

Csökkenti a magas vérnyomást, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért. Idegrendszerre és a változó kori panaszokra gyakorolt jótékony hatását is kimutatták. Gátolja a vérrögképződést. Borogatásként a gombás bőrfertőzéseket is megszünteti, és gyorsítja a sebgyógyulást.

Medvehagyma felhasználása

A medvehagyma felhasználása igen széleskörű. Illó vegyületeinek koncentrációja a virágzás előtt a legnagyobb, érdemes ekkor gyűjteni. Jellegzetes sós íze miatt jól illeszthető sószegény diétákba is.

Virágzás előtt szedett fiatal leveleit salátákba, szószokhoz, mártásnak és fűszernövénynek használhatjuk. Jól illik a tojásos és túrós ételekbe. Feldolgozható pestónak, de olajat is ízesíthetünk vele. Levele megdinsztelve vagy megsütve finom zöldségként szolgál. Elviseli a magas főzési hőmérsékletet is, de nem jó sokáig főzni, mert íze keserű lesz. Mindig csak óvatosan alkalmazzuk, mert intenzív íze gyorsan eluralkodik bármilyen fogáson.

Belekeverhetjük vajkrémbe és túrókrémbe vagy akár zsíros vagy vajas kenyérre rakhatjuk. Remek medvehagymás vajas pogácsát süthetünk belőle.

Összeturmixolva olívaolajjal kiváló pesto, ami tésztákhoz, krumplis ételekhez, sült húsok mellé illik.

Főzhetünk belőle krémlevest, ízesíthetünk vele levesbetétek, nokedlit. Enyhén párolva, majd összeturmixolva finom ételt kapunk.

Teához egy evőkanálnyi apróra vágott medvehagymalevelet kell leforrázni. Jellegzetesen erős illatát az ételekbe keverve elveszti, lágy, kellemes aromát ad az ételeknek.

A mecseki régióban méz is készül belőle. A pikáns mézkülönlegességben az édes íz dominál, de az enyhe hagymajelleg is felfedezhető benne.

Tartósításának többféle módja ismert. Fontos, hogy alacsony hőmérsékleten történjen, mert csak így maradnak meg értékes hatóanyagai. Alacsony hőfokon történt szárítás után olívaolajba, pálinkába vagy borba helyezhetjük. A boros tinktúra keringésjavító hatása tizenkétszer erősebb, mint a fokhagymásé. Nagy előnye, hogy nincs kellemetlen szaga.

Medvehagymás receptek

Több medvehagymás receptet is írtam már a blogon. Ezeket nem ismétlem meg, csak felsorolom őket. A recept nevére és a képre kattintva is elérheted az adott receptet.

Medvehagyma krémleves receptje

medvehagyma krémleves recept

Medvehagyma zsírban lesütve

Medvehagyma zsírban sütve

Medvehagymás fűszervaj bazsalikommal

Medvehagymás fűszervaj

Medvehagymás vajaspogácsa

Medvehagymás kocka receptje

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük