Medvehagyma jellemzői, felismerése

A medvehagyma nagyanyáink újra felfedezett, sokoldalúan felhasználható fűszernövénye. A medvehagyma jellemzői, ismertetőjegyei ismeretében könnyen felismerhető és beazonosítható. A levelei, virágai, gyökérzete és illata egyaránt elárulják a növényt, ezek alapján kétséget kizáróan megkülönböztethető a gyöngyvirágtól is.

Medvehagyma jellemzői, felismerése

Levelek

A medvehagyma világos zöld, fényes levelei átlag 15 cm hosszúak és 4 cm szélesek, a levelek hosszú szárakon egyesével nyugszanak, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé. A medvehagymának és a gyöngyvirágnak is élénk zöld, hosszúkás, fényes levelei vannak. A  gyöngyvirág levelei nem egyesével, hanem csoportosan helyezkednek el a száron. A gyöngyvirág levelei rövidebbek, szélesebbek, tojásdad alakúak, felső felületük fényesebb, színűk mélyzöld.

A képen balra a gyöngyvirág, míg jobbra a medvehagyma látható

medvehagyma jellemzése

Virágok

A medvehagyma ernyős virágzata fehér, virágai kocsányon lógnak, csillagalakú virágszirmokkal. A gyöngyvirág bódító illatú, bájos kis harangjait mindenki ismeri. A virágok nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek.

Gyökérzet

A medvehagyma hagymás növény, hagymáját a foghagymához hasonlóan hasznosíthatjuk. A gyöngyvirág viszont tarackszerűen szétfutó gyökérzettel kapaszkodik a talajba. Azért nem ajánlom, hogy a gyökérzet alapján próbáld azonosítani a növényeket, hisz ahhoz el kellene távolítani a földből, ami károsítja a növényt.

Illat 

A medvehagymáról a virágzás idején a virág formája mellett a virág illata is árulkodik. A gyöngyvirág édes illatával ellentétben a medvehagyma fokhagyma illatot áraszt. A virágzás előtti időszakban a levelek illata nyújtja a legjobb támpontot a megkülönböztetéshez. A gyöngyvirág leveleit ujjunkkal megdörzsölve nem érzünk különösebb szagot, a medvehagyma levelei viszont átható foghagyma illattal válaszolnak a dörzsölésre.

medvehagyma virága

Most, hogy már felismered a medvehagymát használd bátran a konyhában is. Itt több szuper medvehagymás receptet is találsz.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 80
  • 13
  •  
  •  
  • 80
  •  
  • 13
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük