Medvehagyma felismerése, jellemzői
A medvehagyma nagyanyáink újra felfedezett, sokoldalúan felhasználható fűszernövénye. Felismerése a jellemzői, ismertetőjegyei ismeretében nem bonyolult, könnyen beazonosítható és megkülönböztető az egyéb növényekből. Levelei, virágai, gyökérzete és illata egyaránt elárulják a növényt, ezek alapján kétséget kizáróan megkülönböztethető a gyöngyvirágtól és egyéb mérgezést okozó növényektől.
Medvehagyma felismerése, jellemzése, megkülönböztetése a gyöngyvirágtól
Levelei, virágai, gyökérzete és illata egyaránt elárulják a medvehagymát, ezek alapján minden kétséget kizáróan megkülönböztethető a gyöngyvirágtól és egyéb mérgezést okozó növényektől. Az alábbi ismertető alapján gyerekjárék lesz a medvehagyma felismerése.
Levelek színe, alakja
A medvehagyma világos zöld, fényes levelei átlag 15 cm hosszúak és 4 cm szélesek, a levelek hosszú szárakon egyesével nyugszanak, és sötétebb zöld fonákukat fordítják a nap felé. A gyöngyvirágnak is élénk zöld, hosszúkás, fényes levelei vannak. A gyöngyvirág levelei nem egyesével, hanem csoportosan helyezkednek el a száron. A gyöngyvirág levelei rövidebbek, szélesebbek, tojásdad alakúak, felső felületük fényesebb, színűk mélyzöld.
A képen balra a gyöngyvirág, míg jobbra a medvehagyma látható.
Virágok
A medvehagyma ernyős virágzata fehér, virágai kocsányon lógnak, csillagalakú virágszirmokkal. A gyöngyvirág bódító illatú, bájos kis harangjait mindenki ismeri. A virágok nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek. A virágzási idejüket tekintve is van lényeges különbség. A gyöngyvirág vsak április végén, május elején hozza fehér virágait.
Gyökérzet
A medvehagyma hagymás növény, hagymáját a foghagymához hasonlóan hasznosíthatjuk. A gyöngyvirág viszont tarackszerűen szétfutó gyökérzettel kapaszkodik a talajba. Azért nem ajánlom, hogy a gyökérzet alapján próbáld azonosítani a növényeket, hisz ahhoz el kellene távolítani a földből, ami károsítja a növényt, a pusztulását jelenti.
Illat
A medvehagymáról a virágzás idején a virág formája mellett a virág illata is árulkodik. Erős fokhagyma illata nem téveszthető össze a gyöngyvirág kellemes, édes illatával. A virágzás előtti időszakban a levelek illata nyújtja a legjobb támpontot a megkülönböztetéshez. A gyöngyvirág leveleit ujjunkkal megdörzsölve nem érzünk különösebb szagot, a medvehagyma levelei viszont átható foghagyma illattal válaszolnak a dörzsölésre.
Gyógyhatásának és széleskörű gasztronómia felhasználhatóságának köszönhetően egyre többen indulnak el saját maguk beszerezni a fokhagyma illatú gyógy- és fűszernövényt. Gyűjtésére szigorú előírások vonatkoznak, amelyek megszegése pénzbírsággal jár.
Amikor az erdőkben előbújnak a medvehagymák és elindul a szezon, a medvehagyma gyűjtése is aktuális kérdéssé vált. Gyógyhatásának és széleskörű gasztronómia felhasználhatóságának köszönhetően egyre többen indulnak el saját maguk beszerezni a fokhagyma illatú gyógy- és fűszernövényt. Gyűjtésére szigorú előírások vonatkoznak, amelyek megszegése pénzbírsággal jár.
Most, hogy már felismered a medvehagymát használd bátran a konyhában, hisz nagyon sok kedvező hatása van.
Itt több szuper medvehagymás receptet is találsz.
A medvehagyma az utóbbi időben sláger növénynek számít. Legtöbben medvehagymás pogácsát és pestót készítenek belőle. Olvasónk a zsírban sütött medvehagymát próbálta ki és nem csalódott.
Medveshagyma szezonban kár lenne kihagyni a fűszeres gyógynövényt az étkezésünkből, így hát elhoztam a medvehagymás receptek legjobbjait. Az újra felfedezett, intenzív illatú gyógynövénynek a virágzás előtt gyűjtött levelei, virágai és hagymája is fogyasztható és sokoldalúan felhasználható. Lehet belőle fűszervaj, leves vagy pogácsa is.