Tippek és receptek a levendula felhasználásához

Országszerte megkezdődtek a levendula szüretek, de egyre több kis kertben is nagyobb mennyiségű levendula terem, amit érdemes hasznosítani. A levendula a népszerűségét a díszítőértékén túl a sokoldalú felhasználhatóságának is köszönheti. Gyógy-, és fűszernövényként is számon tartjuk, gyógyhatású teák és finom ételek, üdítők és sütemények készíthetők belőle. Hoztam is pár ötletet és receptet, amivel egyszerűvé válik a levendula konyhai felhasználása.

Levendula konyhai felhasználása

A levendulával inkább találkozhatunk a kertekben vagy szappanok, illatos olajok és kozmetikumok összetevőjeként, mint a tányéron. Ugyanakkor a „Herbes de Provenve” nevű fűszerkeverékben a levendula étkezési célt szolgál. Kreatív ínyencek egyre inkább ízesítenek vele desszerteket is.

Étkezési célra a levendula virágait használhatjuk fel.

A levendula virágzásának kezdete az időjárástól, a növény fajtájától és a helyszíntől is függ, így a levendula szedés és szárítás is eltérő időpontban kezdődhet. Mindezt árnyalja, hogy a különböző felhasználási módokhoz különböző nyílási stádiumban lévő virágfejek használata az ideális. Általában június közepe felé kezdenek színesedni a bimbók, így joggal merül fel a kérdés, mikor szedjük le a levendula virágait.

Étkezési célra csak biztos helyről származó, vegyszermentes növényt használjunk. Friss virágok használatakor óvatosan bánjunk vele, mert nagyon erős az aromája és könnyen pacsuli ízűvé válhat az étel.

A grillezett húsok finom ízűek provence-i fűszerkeverékkel vagy saját magunk által előállított levendulasóval.

A levendula jól illik dzsemekhez, desszertekhez, sörbetekhez, illatos tejszínhabhoz és teákhoz.

A levendulaméznek – amelyet szorgos méhek gyűjtenek össze Dél-Franciaország nagy kiterjedésű, napfényben fürdő levendulamezőiről – finoman fanyar íze van.

Levendulás gyógyteák

Összegyűjtöttem, melyek a levendula gyógyhatásai és hogyan érdemes felhasználni a jobb közérzetünk érdekében.

A levendula az egyik legkedveltebb gyógy- és fűszernövényünk, amit legtöbben csak gyönyörű lila vagy fehér virágaik miatt tartanak. Pedig sokkal többre hivatott ennél. Különösen a francia konyhában használják fűszerként, a gyógynövényként való hasznosítása is szerte ágazó. Frissen és szárítás után egyaránt hasznosíthatjuk. Most azt gyűjtöttem össze, hogy milyen gyógyteák készülhetnek levendulából és melyiket milyen betegségek, problémák esetén érdemes kortyolgatni.

Levendulás hűsítők, szirupok

Ne hagyjuk kárba veszni a levendula illatos virágait, hisz nagyon finom hűsítő készülhet belőle. Már is mutatom milyen nyári frissítő lehet a levendulából. Egyszerű és nagyszerű receptek.

A levendula virágok rengeteg illóolajat tartalmaznak. Ennek a tulajdonságának köszönhetően a konyhában is sokoldaúan felhasználhatjuk. A levendula szirup házilag egyszerűen elkészíthető aromás üdítőital, melynek receptjét már is mutatom.

Levendula fagylalt

A levendula fagylalt fő hozzávalója a levendula mellett a fehér csokoládé. Jól hangzik ugye? Hát még milyen a zamata. Máris mutatom az egyszerű receptet, hogy hogyan készül a fehér csokis levendula fagyi házilag

Levendula konyhai felhasználása fűszerként

A levendula provance-i gasztronómia fontos fűszere, húsételek, desszertek elmaradhatatlan ízesítője. A híres provance-i fűszerkeverék fő fűszere a kakukkfű, ami mellé a levendulán túl rozmaring, bazsalikom, babérlevél és borsikafű kerül. Jellemzően grillezett halak és húsok ízesítője, de kerül belőle zöldséges ragukba, salátákba és szószokba. Édességeknek, főleg krémeknek, dzsemeknek, barackos desszerteknek kellemes aromát kölcsönöz.

Szárítás után jól záródó üvegben, száraz, sötét helyen tároljuk a fűszert.

Édes felhasználáshoz pl. sütemények, fagyik, üdítő italok vagy baracklekvár ízesítéséhez legegyszerűbben kristálycukorba morzsolva tárolhatjuk akár hónapokig.

Levendula dekorációk

A francia vidékek természetes életstílusára és az elbűvölő, elegáns Provance vidékére emlékeztető levendula sokak kedvence. A méltán népszerű lilás-kékes színű, aromás szépséget fűszer- és gyógynövényként is hasznosíthatjuk. A virágok önmagukban is nagyon mutatósak, hónapokig díszítenek és illatosítanak. Frissen szedve formázható, így egyszerűen készíthetők látványos levendula dekorációk. Videón is mutatok néhány egyszerű fogást és ötletet a levendula dekorációs célú felhasználására.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük