Pani walewska (lengyel sütemény) receptje

Pani walewska receptet hoztam. A habos-krémes, finom lengyel sütemény tetejére a pirított dió teszi fel a koronát. Elkészítésért kiált!

pani walewska

Akár hányszor jártam Lengyelországban, mindig finom süteményeket ettem. Sose felejtem a finom rebarbarás süteményt, ami ezért is volt emlékezetes, mert előtte sosem kóstoltam még rebarbarát. Finomak voltak a krémes sütemények is. Azt, hogy pani walewskát küstoltam-e valaha, nem tudom, de azt hiszem ez már nem sokáig marad így,

Pani walewska hozzávalói

A tésztához:

  • 30 dkg liszt,
  • 20 dkg vaj,
  • 10 dkg porcukor,
  • 4 db tojássárga,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1,5 teáskanál sütőpor.

A tészta tetejére:

  • lekvár ízlés szerint (szilva, ribizli, meggy)m
  • 4 db tojásfehérje,
  • 10 dkg porcukor (tojás habba),
  • 5-8 dkg durva dió (NEM vágott!),

A töltelékhez:

  • 12,5 dkg vaj,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 csomag tejszín ízű pudingpor,
  • 2,5 dl tej,
  • 6 evőkanál cukor.

Pani walewska elkészítése

  • a tészta alapanyagait összedolgozzuk,
  • majd betesszük a hűtőbe 1-2 órára,
  • a pihentetett tésztát kettéosztjuk,
  • téglalappá külön-külön kinyújtjuk,
  • majd megkenjük lekvárral,
  • sütőtepsibe fektetjük,
  • a tojásfehérjéket 10 dkg porcukorral habbá felverjük,
  • a lekvárral lekent tésztán egyenletesen elosztjuk,
  • és megszórjuk a darabos dióval,
  • 20-30 perc alatt 180-200 fokos sütőben megsütjük.
  • a töltelékhez a pudingport a vaníliás cukorral, a cukorral és a tejjel felfőzzük,
  • majd ha kicsit hűlt, a vajjal alaposan elkeverjük,
  • ha mindkét habos tésztalap lehűlt, akkor a két lap közé betöltjük a krémet.

Nagyon köszönjük a receptet Kordics-Ujvári Veronikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük