Őszibarack ivólé házilag

Őszibarack ivólé házilag is egyszerűen elkészíthető. Hatalmas előnye, hogy biztosak lehetünk benn, hogy mit tartalmaz. Nincsenek benne mesterséges, káros alapanyagok. Egy üvegnyi tömény napfény és egészség.

őszibarack ivólé

Őszibarack

Az őszibarack vagy őszibarackfa (Prunus persica) a rózsafélék (Rosaceae) családjába és a Prunus nemzetségbe tartozó gyümölcsfa. Legközelebbi rokona a mandula, távolabbi rokonai a szilva és a kajszibarack.

Magyarul „őszibarack” néven említjük összes termesztett és magról kelt változatát, de a kényesebb, általában késői külföldi fajták „francia barack” néven is ismertek. Mindkét elnevezés helytelen, mert nem ősszel érik, hanem már nyár közepétől fogyaszthatjuk. A francia jelző is helytelen, mert a jelenleg is termesztett fajták nagyon sok országból: Olaszországból, Oroszországból, Kínából, az USA-ból (Iés Kanadából származnak.

Helyes elnevezése csak a barack lenne, ami azért okoz némi bonyodalmat, mert a kajszibarackot is értjük rajta. A sima héjú (nem molyhos) őszibarackot nektarin névvel különböztetjük meg, de nagyon sokan használják a „kopasz barack” elnevezést is.

Turánné Szolnoki Valéria osztotta meg velünk, hogy készül az egészséges őszibarack ivólé házilag, ami az egész család kedvence. Fogadd szeretettel és spájzold be te is a nyár tömény zamatát télire!

Őszibarack ivólé házilag

„Őszibarack ivólét készítettem a sok érett barackból. A barackokat megmostam és a héját lehúztam kimagoztam. A barack húsát kisebb darabokra vágtam és összeturmixoltam.

5 deciliter barackhoz adtam egy liter vizet, egy csapott mokkás kanál borkősavat. Az eredeti recept szerint 30 dkg cukrot írt hozzá, de cukor helyett én édesítőt adtam hozzá. Ízlés szerint bárhogy ízesíthető.

Felforraltam, és kb. tíz percig főztem. Forrón üvegekbe mertem, száraz dunsztba tettem. Amikor kihűlt ment a polcra.

Unokám szerint nagyon finom. Régi recept, most kerestem elő, mert az idén sok a barack.😊”

Jó étvágyat hozzá!

Nagyon köszönjük a kitűnő ötletet Turánné Szolnoki Valériának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük