Karalábés töltike a zsenge levelek felhasználásával

Akinek kertje van, sok egészséges zöldséget megtermel a családnak. És ha már ott a sok finomság, azokat fel is használja. Minél változatosabban és minél több részét felhasználva a vegyszermentes zöldségnek. Olvasónknál karalábés töltike készült, amihez a karalábé zsenge leveleit is felhasználta. Íma itt a receptje!

Karalábés töltike receptje

Karalábés töltike receptje

Begányné Iréntől kaptuk a kitűnő receptet.

“Nagyokra nőttek a karalábjaim. A leveleket is felhasználtam a töltikéhez. A szőlőlevél savanykás ízű, a karalábé viszont egyáltalán nem. Leginkább a töltöttkáposztához hasonlít jobban a kész étel, csak karalábé ízű. A töltikék alatt sok felkockázott karalábé van, sok petrezselyen zölddel. Így összefőzve tejszínnel nagyon finom. A levébe szoktam tenni egy kocka húsleves kockát. 👌

Öt db karalábot kiskockára vágtam, egy fej hagymával , egy nagy csokor petrezselyemzölddel megdinszteltem. Sóztam, borsoztam.

Töltelék:

  • 60 dkg darálthús,
  • 15 dkg rizs,
  • 2-4 cikk fokhagyma reszelve,
  • só,
  • bors,
  • őrölt pirospaprika.

A töltelék hozzávalóit jól eldolgozzuk, és megtöltjük a leforrázott karalábé leveleket. Rárakjuk a már megdinsztelt karalábéra. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a töltikéket. Egy porcelántányérral leborítvafőzzük, így nem bomlik ki egyetlen tekercs sem. Lassú tüzön kb. 50 perc alatt készre főzzük. Ha megfőtt, felöntjük 2 dl főzőtejszínnel és összeforraljuk.

Nagyon könnyű nyári étel. Hidegen is kitünő étek. Nagyon kapós volt.
Jó étvágyat kivánok hozzá minden karalábé szeretőnek. 👌”

Schmidt Gáborné egy kicsit másként készíti “Nagyon jól néz ki és biztos finom is. Én is imádom, szoktam is készíteni, de én a karalábék belső részét karalábé vájóval kivájom, így kis “forgácsok” lesznek. Az egyben hagyott – üres közepű – karalábékba és persze leveleikbe teszek tölteléket. Pörkölt alapot készítek és vízzel felengedve, ha felforrt és befűszereztem, ebbe rakom a töltött karalábét és a kis forgácsokat. Én fedővel takarom és a végén egy pici tejfölös habarással forralom össze.”

Nagyon köszönjük a receptet Begányné Irénnek és az öteletet Schmidt Gábornénak!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 223
  • 7
  •  
  •  
  • 223
  •  
  • 7
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × 5 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás