Lilakáposzta saláta borral és karamellizált cukorral

A sült kacsa mellé nálunk a legkedveltebb köret a lilakáposzta saláta. Egy kis cukor karamellizálásával és fehérborral készítjük, ami különösen jó ízt és selymes állagot ad neki. 

lilakáposzta saláta karamellásan

Lilakáposzta saláta receptje

Hozzávalói

  • 1 közepes fej vöröskáposzta,
  • 2 db alma,
  • 10 dkg vaj vagy zsír, esetleg 1 dl olaj,
  • 5 dkg cukor, barnával még finomabb,
  • 100 ml fehérbor, vagy 50 ml ecet, legjobb a balzsamecet  vagy az almaecet,
  • só ízlés szerint,
  • bors ízlés szerint,
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj, ez el is maradhat,
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg ezt is elhagyhatjuk.

Lilakáposzta saláta elkészítése

  • a káposztát vékonyan felszeleteljük,
  • az almákat kisebb kockákra daraboljuk,
  • egy lábosban felolvasztjuk a vajat, vagy egyéb zsiradékot, 
  • rászórjuk a cukrot és addig kevergetjük, míg teljesen fel nem olvad,
  • kissé megszínesedett cukorhoz hozzákeverjük a felaprított lilakáposztát és az alma darabokat,
  • ízlés szerint megfűszerezzük,
  • meglocsoljuk a borral vagy az ecettel, mi borral szoktuk, nem kell félni tőle, az alkoholtartalma a főzés alatt elpárolog, nyugodtan adhatjuk gyerekeknek is,
  • alaposan összekeverjük,
  • fedő alatt közepes tűzön kb. 30 percig pároljuk, 
  • ezalatt az ízek összeérnek, mi úgy szeretjük, ha nem párolódik meg teljesen a káposzta, hanem marad egy kis roppanósság,
  • végül  a fedőt levéve pár perc alatt elforraljuk róla a maradék levet.

Természetesen nem csak sült kacsával, hanem bármilyen hússal tálalhatjuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük