Lilakáposzta saláta borral és karamellizált cukorral

A sült kacsa mellé nálunk a legkedveltebb köret a lilakáposzta saláta. Egy kis cukor karamellizálásával és fehérborral készítjük, ami különösen jó ízt és selymes állagot ad neki. 

lilakáposzta saláta karamellásan

Lilakáposzta saláta hozzávalói

  • 1 közepes fej vöröskáposzta,
  • 2 db alma,
  • 10 dkg vaj vagy zsír, esetleg 1 dl olaj,
  • 5 dkg cukor, barnával még finomabb,
  • 100 ml fehérbor, vagy 50 ml ecet, legjobb a balzsamecet  vagy az almaecet,
  • só ízlés szerint,
  • bors ízlés szerint,
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj, ez el is maradhat,
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg ezt is elhagyhatjuk.

Lilakáposzta saláta elkészítése

  • a káposztát vékonyan felszeleteljük,
  • az almákat kisebb kockákra daraboljuk,
  • egy lábosban felolvasztjuk a vajat, vagy egyéb zsiradékot, 
  • rászórjuk a cukrot és addig kevergetjük, míg teljesen fel nem olvad,
  • kissé megszínesedett cukorhoz hozzákeverjük a felaprított lilakáposztát és az alma darabokat,
  • ízlés szerint megfűszerezzük,
  • meglocsoljuk a borral vagy az ecettel, mi borral szoktuk, nem kell félni tőle, az alkoholtartalma a főzés alatt elpárolog, nyugodtan adhatjuk gyerekeknek is,
  • alaposan összekeverjük,
  • fedő alatt közepes tűzön kb. 30 percig pároljuk, 
  • ezalatt az ízek összeérnek, mi úgy szeretjük, ha nem párolódik meg teljesen a káposzta, hanem marad egy kis roppanósság,  
  • végül  a fedőt levéve pár perc alatt elforraljuk róla a maradék levet.

Természetesen nem csak sült kacsával, hanem bármilyen hússal tálalhatjuk.

További saláta receptek

  •  
  •  
  • 13
  •  
  •  
  •  
  •  
  • 13
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

17 − öt =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás