Lilakáposzta saláta borral és karamellizált cukorral
A sült kacsa mellé nálunk a legkedveltebb köret a lilakáposzta saláta. Egy kis cukor karamellizálásával és fehérborral készítjük, ami különösen jó ízt és selymes állagot ad neki.
Lilakáposzta saláta hozzávalói
- 1 közepes fej vöröskáposzta,
- 2 db alma,
- 10 dkg vaj vagy zsír, esetleg 1 dl olaj,
- 5 dkg cukor, barnával még finomabb,
- 100 ml fehérbor, vagy 50 ml ecet, legjobb a balzsamecet vagy az almaecet,
- só ízlés szerint,
- bors ízlés szerint,
- 1 kávéskanál őrölt fahéj, ez el is maradhat,
- 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg ezt is elhagyhatjuk.
Elkészítése
- a káposztát vékonyan felszeleteljük,
- az almákat kisebb kockákra daraboljuk,
- egy lábosban felolvasztjuk a vajat, vagy egyéb zsiradékot,
- rászórjuk a cukrot és addig kevergetjük, míg teljesen fel nem olvad,
- kissé megszínesedett cukorhoz hozzákeverjük a felaprított lilakáposztát és az alma darabokat,
- ízlés szerint megfűszerezzük,
- meglocsoljuk a borral vagy az ecettel, mi borral szoktuk, nem kell félni tőle, az alkoholtartalma a főzés alatt elpárolog, nyugodtan adhatjuk gyerekeknek is,
- alaposan összekeverjük,
- fedő alatt közepes tűzön kb. 30 percig pároljuk,
- ezalatt az ízek összeérnek, mi úgy szeretjük, ha nem párolódik meg teljesen a káposzta, hanem marad egy kis roppanósság,
- végül a fedőt levéve pár perc alatt elforraljuk róla a maradék levet.
Természetesen nem csak sült kacsával, hanem bármilyen hússal tálalhatjuk.
779 20
779 20
Nézd meg ezeket is!
Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!