Sós-mákos ropogtató – egyszerű recept

A sós-mákos sütemények, rágcsák, ropogtatók többnyire úgy készülnek, hogy a sós tészta tetejét megszórjuk mákszemekkel. A sós-mákos ropogtató annyiban más, hogy ennek a tésztájába kerül a mák, a tetejét pedig bármilyen maggal vagy sajttal megszórhatjuk. Az egyszerű recept alapján készülő sós sütemény hamar a család kedvence lesz.

sós-mákos ropogtató

Sós-mákos ropogtató

A sós aprósütemények között – a pogácsák mellett – igen kedveltek a ropogtatók, ropik, rágcsák is. Készülhetnek csupán sajt hozzáadásával is, de igen gyakori, hogy valamilyen mag, például szezámmag, napraforgómag, dió, mogyoró, tökmag vagy épp mák kerül a tetejükre.

A magos rudacskát és a mindenre jó levesles tésztából készülő sós rúd mellett a bátran ajánlom Veronika receptjét is.

Hozzávalók

  • 40 dkg liszt,
  • 2 db tojássárgája,
  • 5 dkg szemes mák,
  • 5 dkg reszelt sajt,
  • 2 kávéskanál só,
  • 6 g sütőpor,
  • kb. 2 evőkanál tejföl,
  • 25 dkg margarin
  • 1 felvert tojás a kenéshez,
  • sajt, szezámmag, napraforgó, tökmag, további mák vagy bármi más a tetejére. 

Sós-mákos ropogtató elkészítése

  • a hozzávalókat egy nagy keverőtálba öntjük,
  • majd tésztává gyúrjuk,
  • a tésztát gyúródeszkán kinyújtjuk,
  • majd a tetejét megkenjük felvert tojással,
  • a tetejét megszórjuk bármilyen maggal, a fenti fotón szezámmaggal megszórva látható,
  • tetszés szerinti hosszúságú csíkokra vágjuk a tésztát,
  • tepsibe tesszük a csíkokat,
  • 200 celsius fokra előmelegített sütőbe toljuk,
  • kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Nagyon köszönjük a szuper receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

16 − 3 =