Sós-mákos ropogtató – egyszerű recept
A sós-mákos sütemények, rágcsák, ropogtatók többnyire úgy készülnek, hogy a sós tészta tetejét megszórjuk mákszemekkel. A sós-mákos ropogtató annyiban más, hogy ennek a tésztájába kerül a mák, a tetejét pedig bármilyen maggal vagy sajttal megszórhatjuk. Az egyszerű recept alapján készülő sós sütemény hamar a család kedvence lesz.
Sós-mákos ropogtató receptje
A sós aprósütemények között – a pogácsák mellett – igen kedveltek a ropogtatók, ropik, rágcsák is. Készülhetnek csupán sajt hozzáadásával is, de igen gyakori, hogy valamilyen mag, például szezámmag, napraforgómag, dió, mogyoró, tökmag vagy épp mák kerül a tetejükre.
A magos rudacskát és a mindenre jó levesles tésztából készülő sós rúd mellett a bátran ajánlom Veronika receptjét is.
Hozzávalók
- 40 dkg liszt,
- 2 db tojássárgája,
- 5 dkg szemes mák,
- 5 dkg reszelt sajt,
- 2 kávéskanál só,
- 6 g sütőpor,
- kb. 2 evőkanál tejföl,
- 25 dkg margarin
- 1 felvert tojás a kenéshez,
- sajt, szezámmag, napraforgó, tökmag, további mák vagy bármi más a tetejére.
Sós-mákos ropogtató elkészítése
- a hozzávalókat egy nagy keverőtálba öntjük,
- majd tésztává gyúrjuk,
- a tésztát gyúródeszkán kinyújtjuk,
- majd a tetejét megkenjük felvert tojással,
- a tetejét megszórjuk bármilyen maggal, a fenti fotón szezámmaggal megszórva látható,
- tetszés szerinti hosszúságú csíkokra vágjuk a tésztát,
- tepsibe tesszük a csíkokat,
- 200 celsius fokra előmelegített sütőbe toljuk,
- kb. 20 perc alatt készre sütjük.
Nagyon köszönjük a szuper receptet Ujvári-Kordics Veronikának!