Muszaka: görög ízek, magyar ízlésre is


A görögök nemzeti étele, a muszaka azóta a kedvencem, hogy Görögországban volt szerencsém megkóstolni az igazi autentikus változatot. Az egyszerű és finom ételt azóta is rendszeresen készítem cukkinivel és padlizsánnal is. Lehet, hogy nem pont úgy, mint a görögök, de nekem minden alkalommal visszahozza a mediterrán életérzést, és aki eddig kóstolta, nem panaszkodott még rá.

cukkinimuszaka

Muszaka recepje

A muszakát a görögök a cukkini mellett egyéb zöldségekből is készítik: padlizsánból, patisszonból és burgonyából is. Mindegyik változat ugyanúgy készíthető és akár keverhetjük is a zöldségeket. A burgonya jól illik a cukkini és a padlizsán mellé is.

Cukkinimuszaka hozzávalói

  • 3 cukkini,
  • só,
  • 3-4 evőkanál olaj,
  • 5 dkg vaj vagy margarin,
  • 50 dkg darált marhahús,
  • 2 nagy paradicsom,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 kávéskanál őrölt feketebors,
  • 1 késhegynyi fahéj,
  • 4-5 evőkanál besamelmártás,
  • 6 dkg reszelt sajt,
  • 3 tojás,
  • 1 késhegynyi szerecsendió.

Muszaka elkészítése

  • felszeletelem a cukkiniket (a gyengét nem kell megpucolni),
  • mindkét oldalunkat besózom,
  • fél órát hagyom állni,
  • lecsöpögtetem,
  • szárazra törlöm,
  • forró olajban ki kisütöm a cukkiniket,
  • a vajat, a hagymát és a darálthúst, az összevágott paradicsomot lábasba teszem,
  • megsózom, megborsozom, megszórom a fahéjjal,
  • jól összekeverem,
  • gyenge tűzön párolom,
  • ha szükséges, kevés vízzel meglocsolom,
  • kivajazok egy tűzálló tálat,
  • leveszem a tűzről a húsos masszát,
  • hozzákeverek 2 evőkanál besamelmártást,
  • a tűzálló edénybe sorba lerakok egy réteg cukkinit,
  • rá a húsos masszát,
  • majd a reszelt sajtot,
  • a rétegeket ismétlem,
  • felverem a tojásokat,
  • összekeverem a szerecsendióval és egy kis besamelmártással,
  • ráöntöm a rétegezett ételre,
  • előmelegített sütőben kb. háromnegyed órát sütöm (légkeveréses sütőben kevesebb is elég).

A tökéletes besamelmártás elkészítését már előzőleg leírtam, a képre kattintva ennek elkészítését is megtalálod.

Besamelmártás, a sokoldalú fehérmártás elkészítése és felhasználása

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük