Cukkinimuszaka: görög ízek, magyar ízlésre is

A cukkinit felnőttként ismertem csak meg. Bár gyerekkoromba is mindig volt konyhakertünk, valahogy a cukkinit nem ismertük. Pedig könnyen tartható, hálás növény. Bár ha lett volna a kertben, gyanítom akkor is leginkább csak rántott cukkini lett volna belőle. A cukkinimuszaka azóta a kedvencem, hogy Görögországban volt szerencsém megkóstolni. 

 

cukkinimuszaka

 

A musszakát a görögök a cukkini mellett egyéb zöldségekből is készítik: padlizsánból, patisszonból és burgonyából is.

Cukkinimuszaka hozzávalói

  • 3 cukkini,
  • só,
  • 3-4 evőkanál olaj,
  • 5 dkg vaj vagy margarin,
  • 50 dkg darált marhahús,
  • 2 nagy paradicsom,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 kávéskanál őrölt feketebors,
  • 1 késhegynyi fahéj,
  • 4-5 evőkanál besamelmártás,
  • 6 dkg reszelt sajt,
  • 3 tojás,
  • 1 késhegynyi szerecsendió.

 

Cukkinimuszaka elkészítése

  • felszeletelem a cukkiniket (a gyengét nem kell megpucolni),
  • mindkét oldalunkat besózom,
  • fél órát hagyom állni,
  • lecsöpögtetem,
  • szárazra törlöm,
  • forró olajban ki kisütöm a cukkiniket,
  • a vajat, a marhahúst, az összevágott paradicsomot lábasba teszem,
  • megsózom, megborsozom, megszórom a fahéjjal,
  • jól összekeverem,
  • gyenge tűzön párolom,
  • ha szükséges, kevés vízzel meglocsolom,
  • kivajazok egy tűzálló tálat,
  • leveszem a tűzről a húsos masszát,
  • hozzákeverek 2 evőkanál besamelmártást,
  • a tűzálló edénybe sorba lerakok egy réteg cukkinit,
  • rá a húsos masszát,
  • majd a reszelt sajtot,
  • a rétegeket ismétlem,
  • felverem a tojásokat,
  • összekeverem a szerecsendióval és egy kis besamelmártással,
  • ráöntöm a rétegezett ételre,
  • előmelegített sütőben kb. háromnegyed órát sütöm (légkeveréses sütőben kevesebb is elég).

Neked is van egy klassz, bevált recepted? Csatlakozz a Kertemből tálalva – házi receptek Facebook csoportunkhoz és oszd meg velünk!

A tökéletes besamelmártás elkészítését itt találod:

Besamelmártás, a sokoldalú fehérmártás elkészítése

  • 57
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  
  • 57
  •  
  •  
  • 2
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy minden fontos kertészkedős, virágos hír eljusson hozzád!

Balkonada hírlevél-feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a Balkonada hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
*= kötelező mező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Balkonada hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

4 × 4 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás