Cukkinimuszaka: görög ízek, magyar ízlésre is
A cukkinit felnőttként ismertem csak meg. Bár gyerekkoromba is mindig volt konyhakertünk, valahogy a cukkinit nem ismertük. Pedig könnyen tartható, hálás növény. Bár ha lett volna a kertben, gyanítom akkor is leginkább csak rántott cukkini lett volna belőle. A cukkinimuszaka azóta a kedvencem, hogy Görögországban volt szerencsém megkóstolni.
A musszakát a görögök a cukkini mellett egyéb zöldségekből is készítik: padlizsánból, patisszonból és burgonyából is.
Cukkinimuszaka hozzávalói
- 3 cukkini,
- só,
- 3-4 evőkanál olaj,
- 5 dkg vaj vagy margarin,
- 50 dkg darált marhahús,
- 2 nagy paradicsom,
- 1 fej vöröshagyma,
- 1 kávéskanál őrölt feketebors,
- 1 késhegynyi fahéj,
- 4-5 evőkanál besamelmártás,
- 6 dkg reszelt sajt,
- 3 tojás,
- 1 késhegynyi szerecsendió.
Cukkinimuszaka elkészítése
- felszeletelem a cukkiniket (a gyengét nem kell megpucolni),
- mindkét oldalunkat besózom,
- fél órát hagyom állni,
- lecsöpögtetem,
- szárazra törlöm,
- forró olajban ki kisütöm a cukkiniket,
- a vajat, a marhahúst, az összevágott paradicsomot lábasba teszem,
- megsózom, megborsozom, megszórom a fahéjjal,
- jól összekeverem,
- gyenge tűzön párolom,
- ha szükséges, kevés vízzel meglocsolom,
- kivajazok egy tűzálló tálat,
- leveszem a tűzről a húsos masszát,
- hozzákeverek 2 evőkanál besamelmártást,
- a tűzálló edénybe sorba lerakok egy réteg cukkinit,
- rá a húsos masszát,
- majd a reszelt sajtot,
- a rétegeket ismétlem,
- felverem a tojásokat,
- összekeverem a szerecsendióval és egy kis besamelmártással,
- ráöntöm a rétegezett ételre,
- előmelegített sütőben kb. háromnegyed órát sütöm (légkeveréses sütőben kevesebb is elég).
A tökéletes besamelmártás elkészítését már előzőleg leírtam.